sunnuntai 27.9.2020 | 01:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anu Jylhän kolumni: Kuntavaalit kuin Lidlin tossut – Ovatko nuoret kyllästyneet Twitterissä tehtyyn politiikkaan?

Ti 28.7.2020 klo 06:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Hei, olisiko hetki aikaa puhua kuntavaaleista? Varma kysymys, jolla pääsee kätevästi eroon nuorista kaduilla vaalien alla yleensäkin. Nuoret nyt toki muutenkin osaavat taitavasti välttää kaupunkien torit jo hyvissä ajoin, kun ensimmäiset vaalipuolueiden ilmapallot ilmestyvät horisonttiin.

Ilmapalloista puheen ollen, keitä niillä yritetään kampanjateltalle houkutella? Vanhempaa väestöä tuskin kiinnostaa heliumpallot samalla tavalla kuin paperimukista juotu kahvi ja kovakuorinen makkara. Täysikäistyneitä nuoria en näe kävelemässä puoluelogolla varustetun ilmapallon kanssa trendikkäästi Espresso Housen juoma toisessa kädessä, aurinkolasit silmillä.

Mutta ehkä puoluetuotteista voisi tehdä tyylikkäitä. Ilmapallonhan voisi kiinnittää vyön lenksuun. Tai niihin aurinkolaseihin. Miten olisi oversize-t-paidat? Vaalikampanjan vaatteista voisi pyrkiä tekemään samanlaisen ilmiön kuin Lidlin lenkkitossuista. Jotain noloa siinä on, mutta jos sitä yhtäkkiä alkaisi tekemään rohkeasti, näkyvästi ja julkisesti, se olisikin fire, lit ja savage.

Ehkä nuoria ei parhaiten saavuta torin laidalle telttaa pystyttämällä. Jos toivoo saavansa parikymppisiä kiinnostumaan kuntapolitiikasta tai politiikasta yleensä, voisi kepillä jäätä kokeilla siellä, missä kohteet ovat.

Eivät nuoret ole aamukymmeneltä kioskin pöydissä kuulumisia vaihtamassa. Täytyy kyllä tässä välissä myöntää, että itse arvostan sellaistakin kulttuuria. Että aamu aloitetaan kahvilla torilla tuttuja tapaamalla ja lehtiä lukemalla.

Näitä tulevaisuuden tekijöitä löytyy verkosta, sosiaalisesta mediasta, suosituilta julkisilta paikoilta. Mutta natiivina somekansana he ovat ehkä jo kyllästyneet siihen, että somepalstat vallataan mitä järjettömimmillä avauksilla politiikan saralta.

Siksi on luultavaa, että valtakunnan politiikka on antanut nuorille aika ala-arvoisen kuvan itsestään. Miksi sellainen järjettömyys ja epäasiallisuus ketään kiinnostaisi?

Kuntavaalit mielessä pitäen, nuoria kannattaisikin lähestyä asiapitoisella, selkeällä argumentoinnilla asioista, jotka oikeasti koskettavat heitä. Pahitteeksi ei olisi osoittaa, kuinka niitä asioita voidaan viedä eteenpäin ja, mitä ollaan jo saavutettu.

Jotain noloa siinä on, mutta jos sitä yhtäkkiä alkaisi tekemään rohkeasti, näkyvästi ja julkisesti, se olisikin fire, lit ja savage.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »