lauantai 26.9.2020 | 23:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Kun taivaalta tulee vessapaperia – Lehmät eivät vielä lennä, mutta maitopurkki voi tulla ilma-aluksella

Tapani Postila
To 30.7.2020 klo 20:30

Jos joku olisi väittänyt tammikuun alussa, että Suomi on muutaman kuukauden päästä etätöissä, niin vähintään epäuskoisen hymähtelyn tai suoranaisen naurun kohteeksi olisi joutunut. Etätöistä oli kyllä puhuttu vuosia, mutta edelleen tuntui alkukeväästä kaukaiselta hankkeelta ja todelliselta vaihtoehdolta harvalle työntekijälle. Mutta huhtikuun tultua monet maan työpaikat olivat hiljentyneet. Tekijät olivat kotona töissä ja työmaailma aivan uudessa asennossa.

Samanlaisia epäuskoisia mietteitä herättää nyt kaupan kotikuljetusten siirtyminen siiville tai robotin rattaille. Voi kuulostaa tieteiselokuvan utopialta, mutta on jo käytännössä todellisuutta. Koronan aiheuttama pandemia vauhditti automaattikuljetuspalvelujen tarjontaa Yhdysvalloissa. Tälläkin hetkellä ilma-alukset kuljettavat kaupoista esimerkiksi elintarvikkeita ja lääkkeitä. Koronaeristyksen aikana tarve tavaroiden saamiseksi kotiin kasvoi, ja tarpeeseen vastattiin nopeasti.

Kuljetusten murros on jo täällä. Eikä tarvitse lähteä ison veden taakse Yhdysvaltoihin katsomaan automaattikuljetuksia vaan pilottihankkeita on vireillä kotimaassa. Helsingin Vuosaaressa voi kokeilla jakelufirma Wingin drone-toimituksia. Wing kuuluu teknologiajätti Googlen kanssa samaan Alphabet-konserniin. Wing kertoo nettisivuillaan toteuttaneensa yli 100 000 testilentoa ja turvallisuuden olevan heidän suunnittelun lähtökohtana. Kuljetuspalvelun käyttäjälle täkynä kuljetuspalvelu ilmoittaa mukaan pääsevän ilmaiseksi Vuosaaren alueella.

Ruokakori tai vessapaperipaketti ilmestyy taivaalta kotioven lähelle. Kummastellulta katoaa pohja, kun miettii ihmisen lähettäneen luotaimen Marsiin. Planeettojen välisestä kuljetuksesta ei ole kaupan tuomisissa kyse ja tekniikka on olemassa. Miksipä ilmojen halki ei voisi sitten paljon lähempää tulla hyödykkeitä tarvitsijalle? Ravintolasta lounas? Kodin remontoijalla nopeasti sopiva työkalu?

Helsinkiläistaivaalla kuljettavan firman mainoslauseen mukaisesti automaattikuljetusten tulevaisuus on jo tänään. Suurissa kaupungeissa käyttäjämäärät ovat suuria ja kuljetusmatkat lyhyitä. Kustannustehokkuus ja toimivuus täytyy olla viimeisen päälle hiottua automaattikuljetuksissakin. Vaikka tie automaattikuljetuksiin on avattu taivasta myöten, niin pitkät etäisyydet tai asiakkaiden kiinnostuksen puute saattavat olla ylittämättömiä esteitä. Ihan hupilentoja ei kenenkään kannata tarjota kuluttajille.

Onko tämä tulevaisuutta? Kun tilaat pizzan, sinulta kysytään haluatko kotiinkuljetuksen a) dronella vai b) robotilla

Tälläkin hetkellä ilma-alukset kuljettavat kaupoista esimerkiksi elintarvikkeita ja lääkkeitä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »