lauantai 26.9.2020 | 21:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Miten käy vanhan funkis-huoltamon?

Ti 28.7.2020 klo 19:30

Kauneus on katsojan silmissä, sanotaan, totta tai ei, mutta mitä kaunista voi enää nähdä raiskatussa Suntin pitkänsillan korvassa sijaitsevassa entisessä siipirikkoisessa huoltamorakennuksessa vuodelta 1952?

Satunnaista kulkijaa outo näky keskellä kaupunkia saattaa ihmetyttää ja kummastuttaa, vaikkei se paikallisiakaan taida suuremmin ilahduttaa jos lainkaan, tottumuksesta tai perehtyneisyydestä riippumatta.

Itseasiassa yksinäinen siipirikko ei sinänsä kiinnosta ketään, enempää omistajaa kuin kaupungin virkamiehiäkään, mikä on käynyt selväksi vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Onpahan vain tarjonnut lehdille ajoittaista palstantäytettä mihinkään johtamatta.

Kumma, että rakennus ylipäätään on yhä pystyssä kuin muinaisjäänteenä, olkoonkin, että se on asemakaavalla suojeltu, mikä ei ole vailla merkitystä paradoksista huolimatta. Harva vain näkee funkis-rakennuksen pintaa syvemmälle osana kaupunkikeskusta moninaisuutta.

Edesmenneellä kaupunkisuunnittelija Markku Peltoniemellä riitti näkemystä, eikä soma funkis ole jäänyt huomiotta nuorilta arkkitehti-idealisteiltakaan.

Kuinka sitten sovittaa yhteen uutta ja vanhaa häivyttämättä tornimaista funkista korkean kerrostalon kyljessä upealla näköalapaikalla Suntin helmassa ja vilkasliikenteisessä risteyksessä?

Suojellun funkis-rakennuksen kunnostamisen tulisi tapahtua rakennuksen ehdoin, mikä ei näytä mahdolliselta enempää kustannuksen kuin käyttötarkoituksen osalta tai kannattavan toiminnan vuoksi ilman täydennysrakentamista tontilla.

Haaveet ja tarve mahdollisesta käytöstä ovat kaikonneet aikaa sitten. Sitä paitsi omistaja (Teboil) haluaisi purkaa rakennuksen tyhjän panttina.

Aika tekee tehtävänsä tavalla tai toisella, kuten Kokkolassa on usein koettu. Tiilet paljastuvat hylätyn funkiksen seinissä rapautuvan rappauksen alta kenenkään tekemättä mitään ja kantamatta vastuuta. Kuinka näennäistä rakennussuojelu voikaan olla?

Mutta miksi pitäisikään tehdä? Pöytyällä tutkijaryhmän toimesta säilytetään autiona pitkään uinunut puinen asuinrakennus rehottavine pihapiireineen, ns. kronoksen milleeniumtalo, ulkopuolisilta ja kaikelta ihmisten vaikuttamiselta täysin eristettynä.

Tarkoitus on tuhannen vuoden aikajanalla seurata ja kirjata vuosisadasta toiseen ajan vähittäistä vaikutusta taloon ja pihapiiriin kunnes kivijalkakin vajoaa ja katoaa arkeologeilta. Mitäpä tuhat vuotta merkitsee arkeologiassa. Sitä paitsi vanhat kivirakennuksetkin ovat tänä päivänä alttiina erilaisille kestoa heikentäville tuhovaikutuksille.

Virtuaalisestikin ajan syövyttävä vaikutus saattaisi olla todennettavissa.

Kalevi Rahkola

Kuinka näennäistä rakennussuojelu voikaan olla?

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »