sunnuntai 27.9.2020 | 00:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Harva haluaa huutaa syödessään, silti Suomi on täynnä hälyisiä ja huonosti akustoituja ravintoloita

To 30.7.2020 klo 06:30

Tein vähän aikaa sitten testin. Oli saunailta, joten kesäillassa saatettiin nähdä muutama oluttölkki.

Ennen ensipuraisua tein kaverilleni pyynnön: "Sano jotain, ota hörppy ja sano sitten jotain". Halusin kuulla, nouseeko ihmisen äänenvoimakkuus automaattisesti heti ensikulauksen jälkeen kuin Gaussin käyrä.

Niin ei tietenkään käynyt, mutta mielestäni vitsi oli ihan kelvollinen.

Hetki sen jälkeen keskustelimme saunassa tosissamme lähes huutovoimakkuudella.

Puhuminen huutamalla voi sopia virittyneeseen illanviettoon, mutta ruokaravintolassa en tahdo jaksaa vastaavaa.

Valitettavasti sitä on täytynyt oppia jaksamaan.

Voin heittää pelkästään Kokkolasta pari suosittua ravintolaa, joissa äänimaisemaa määrittelevät lattialaminaattia vasten siirreltävien tuolien törähtely, tarjoilijoiden ja asiakkaiden puheensorina sekä jatkuva kilinä, kolina ja metallinen kaiku. Kun taustahäly nousee, ihminen panee automaattisesti vastaan. Ja kun puheenvoimakkuutta on pakko nostaa, syntyy hälyinen soppa.

Lusikoisin kalasoppani mieluusti ilman sitä.

Minulla on kokemusta metallibändeistä ja oopperasta. En ole herkkä melulle. Tunnistan kuitenkin sen, milloin ympäristö on viihtyisä ja milloin ei. Akustiikan huomioiminen jää liian usein jalkoihin sisustussuunnittelussa. Asiaa pahentaa se, että nykyään suositaan kovia ja kliinisiä pintoja. Se saa äänen kaikumaan ja kimpoilemaan minne sattuu.

Kun ääni vaeltaa päämäärättömästi tilassa, tulee tunnelmasta levoton, kuten viime viikon torstaina sain todeta. Ruoka oli hyvää ja hintakin sen mukainen, mutta samassa pöydässä istuvien ihmisten puhe hukkui, katosi tai kuoli jonnekin matkalle. Sen sijaan kuulin kaiken, mitä tarjoilijat keskustelivat huoneen toisella laidalla tiskin takana. Uskon, että akustointia ei ollut sen kummemmin mietitty.

Haastavimpia tiloja ovat korkeat tilat. Modernit kauppakeskukset ja tunnelmalliset vanhat rakennukset ovat usein sellaisia.

Ravintolan akustiikkaa voi parantaa hyvinkin pienillä ja yksinkertaisilla ratkaisuilla. Yksi tärkeimmistä olisi palautteen antaminen henkilökunnalle. Toistaiseksi olen tyytynyt ihmettelemään asiaa vain pöytäseurueelleni. Tietenkin puoliksi huutamalla.

Voin heittää pelkästään Kokkolasta pari suosittua ravintolaa, joissa äänimaisemaa määrittelevät lattialaminaattia vasten siirreltävien tuolien törähtely, tarjoilijoiden ja asiakkaiden puheensorina sekä jatkuva kilinä, kolina ja metallinen kaiku.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »