sunnuntai 27.9.2020 | 01:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipide kuin perseenreikä – Emma Halla-aho pohtii kolumnissaan, missä kulkee mielipiteen ja huonon käytöksen raja

Ke 29.7.2020 klo 06:30 | päivitetty ke 07:15

Mielipide, se jokaisen subjektiivinen näkemys asiasta. Maailma on pullollaan mielipiteitä, vahvoja ja neutraaleja, eriäviä ja samaistuttavia. Mielipiteet jaksavat suututtaa ja turhauttaa, mutta voivat saada aikaan myös tarpeellista keskustelua.

Usein ihmiset, joilla on vahvoja mielipiteitä leimataan itsekkäiksi tai ajattelemattomiksi. Enkä yhtään ihmettele, jos mallina toimii esimerkiksi perussuomalaisten Mauri Peltokangas, joka kutsui pääministeri Sanna Marinin hallituksen ministereitä "säälittäviksi perserei'iksi". Tässä tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole mielipiteestä tai suorapuheisuudesta, vaikka moni niin luulee. Kyse on säälittävästä ja huonosta käytöksestä.

Mielipiteen takana olisi hyvä olla aina argumentti tai jokin perustelu sille, miksi on jotakin mieltä. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, miten oman asiansa ilmaisee.

Peltokangas kommentoi omia sanomisiaan seuraavasti: " Tästäkin eteenpäin tulen sanomaan asiat niin kuin minä sanon ne, suomen kielellä, joskus vähän epäkorrektisti, joskus korrektisti. Sellaiset jotka eivät halua minun kannanottojani kuunnella, niin älkää kuunnelko niitä". Jokainen saa ilmaista asiat niin kuin haluaa, mutta viisautta on osata myös vaieta. Ei tarvitse montaa kertaa miettiä, mistä huono somekäyttäytyminen voi johtua, jos maamme päättävässä asemassa oleva henkilö esittää "mielipiteensä" näin – Toista loukaten ja perustelemattomasti.

Sananvapaus ja oikeus ilmaista oma mielipiteensä kuuluu jokaisen perusoikeuksiin. Silti mielipidekin voi olla rikos. Jos mielipide loukkaa esimerkiksi toisen ihmisarvoa, se ei ole siinä kohtaan enää hyväksyttävä. Ei, vaikka kuinka yrittäisi sananvapauden taakse piiloutua.

Mielipide ei läheskään aina ole fakta, vaan yleensä tunteeseen perustuva kokemus asiasta, jossa hyvällä tuurilla on seassa myös faktanjyviä. Fiksu keskustelija kuitenkin perustelee mielipiteensä, kuuntelee eriävätkin mielipiteet ja pitää mielipiteet itsellään, silloin kun tietämystä asiasta ei ole tarpeeksi.

Urbaanin sanakirjan mukaan perseenreiällä voidaan tarkoittaa myös hyvin epämiellyttäväksi koettua henkilöä. Tässä tapauksessa sanonta: mielipide on kuin perseenreikä, on siis allekirjoitettu.

Sanavapaus ja oikeus ilmaista oma mielipiteensä kuuluu jokaisen perusoikeuksiin. Silti mielipidekin voi olla rikos.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »