tiistai 1.12.2020 | 16:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Naakkajahti kertoo tuottajien vieraantuneen luonnosta

Pe 31.7.2020 klo 16:30

Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien tuottajaliitot järjestävät lauantaina 1.8.2020 naakkajahdin. Jahdin tarkoituksena on rokottaa naakkojen kantaa ja siten vähentää niiden aiheuttamia haittoja viljelijöille ja eläintilallisille. MKT:n sivuilla luetellut perusteet naakkojen haitallisuudelle ovat varsin tragikoomisia: ilmeisesti naakat rikkovat rehupaaleja, pesivät savupiippuihin ja hyvänen aika – ulostavat tuotantotiloihin.

Kaupungissa asuvia ihmisiä syytetään usein luonnosta vieraantumisesta. Itselleni kuitenkin näyttäytyy absurdina, että sen sijaan, että maalla elävä ihminen käyttäisi omaa neuvokkuuttaan ja suojaisi rehupaalinsa sekä savupiippunsa niin, että naakat eivät pääsisi niihin käsiksi, nähdään näiden lintujen joukkolahtaus parempana vaihtoehtona.

Oma ironian tasonsa on myös siinä, että eläintilalliset ovat huolissaan naakkojen ulosteiden aiheuttamista taudeista tuotantoeläimille, kun esimerkiksi sioilla stressihormonin lisääntyminen lisää eläinten ulostustarvetta ja näin ollen siat levittävät ulosteen mukana salmonellaa ympäristöönsä enemmän.

Pari sataa stressaantunutta sikaa on paljon suurempi terveysriski kuin muutama sata naakkaa, ihan kokonsakin puolesta. Silti eläintilalliset eivät tunnu pitävän tuotantoeläinten stressin vähentämistä kovinkaan tärkeänä. Onhan se järkyttävää, että rahanlähde sairastuisi ei-tuottavien, luonnonvaraisten eläinten ulosteen eikä ihmisen oman toiminnan ja ahneuden vuoksi.

Naakka on älykäs ja oppivainen lintu, joka osaa paitsi käyttää työkaluja, myös stressaantuu läheisen lajitoverin kuollessa. Kärsimyksen tuottaminen eläimille ihmisen elinkeinon vaarantumisen nimissä kertoo siitä, että ihminen kokee olevansa erillään luonnosta.

Koetko sinä, että ärsyyntymisesi naakan tavasta elää lajityypillistä elämää maaseudulla on arvokkaampaa kuin eläimen henki? Jos vastauksesi on kyllä, voit varmaan muuttaa pois luonnon keskeltä betoniviidakkoon.

Tervetuloa tänne kaupunkipyörien keskelle opettelemaan terveempää ja kunnioittavampaa luontosuhdetta!

Oona Haapaniemi

Helsinki, entinen kokkolalainen

Pari sataa stressaantunutta sikaa on paljon suurempi terveysriski kuin muutama sata naakkaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »