tiistai 1.12.2020 | 17:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Maski on yhä harvinainen näky pohjoismaalaisen kasvoilla

La 1.8.2020 klo 20:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Muutama olennainen korona-ajan rajoitus hölleni tänä viikonloppuna.

Hallituksen etätyösuositus päättyi, mutta useissa yrityksissä ja kunnissa etätyö jatkuu pidemmälle syksyyn. Kuntatasolla ainakin Helsingissä ja Oulun kaupungeissa palataan työpaikoille elokuun alussa. Kokkolassa työpaikoille palataan asteittain kuun puoliväliin mennessä (Keskipohjanmaa 31.7).

Kun ihmiset palaavat työpaikoille, erityisesti julkinen liikenne on monille suurin riskipaikka. Kasvomaskien suhteen yrityksissä ja kunnissa ei pääosin ole tehty linjauksia, vaan niissä odotetaan päätöksiä hallitukselta ja terveysviranomaisilta.

Suomessa ei ole annettu yleistä maskisuositusta tai -pakkoa korona-aikana.

Maskien hyödyistä on tullut kevään ja kesän aikana ristiriitaista tietoa, mutta nyt maskien käytön hyödyllisyydestä tiedetään jo enemmän. Suomalaisen tutkijaryhmän mukaan maskit alensivat käyttäjiensä sairastumisriskiä kolmannekselle.

Enemmistö maailman maista on ottanut käyttöön joko maskisuosituksia tai -pakkoja. Yli 130 maata ja suurin osa USA:n osavaltioista joko suosittelee tai määrää käyttämään maskeja ainakin joissakin tilanteissa.

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat harvoja maailman maita, joissa ei ole tavallisille kansalaisille annettu suosituksia maskien käytöstä. Brittiläisen tiedeakatemian Royal Societyn selvityksen mukaan vähiten maskia käyttävät juuri pohjoismaalaiset. Heinäkuun alussa 83 prosenttia suomalaisista ei käytä maskia. Lukema on suunnilleen sama muissakin pohjoismaissa.

Ylen toukokuussa tekemän kyselyn mukaan suurin osa suomalaisista ei pidä maskipakkoa tarpeellisena. Joka toinen suomalainen jättäisi maskin käytön julkisilla paikoilla jokaisen kansalaisen oman harkinnan varaan. Maskipakon kannatus tuskin on lisääntynyt kesän aikana, kun eristysaika on unohtunut ihmisten mielistä.

Sosiaalista normia maskien käyttöön ei ole syntynyt Pohjoismaissa, joissa ihmisten kasvojen peittäminen tuntuu vieraalta ajatukselta.

Tästä viikonlopusta alkaen myös 500 hengen tilaisuuksia voi jälleen järjestää sisä- ja ulkotiloissa, kunhan niissä noudatetaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita.

Eri terveysalan asiantuntijat ovatkin viime päivinä osoittaneet huolta rajoitusten purkamisesta, koska virus ei ole kadonnut väestöstä mihinkään.

Tapio Lehtinen

Pohjoismaat ovat harvoja maailman maita, joissa ei ole tavallisille kansalaisille annettu suosituksia maskien käytöstä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »