Paikallisuutiset

Viranomaisyhteistyö sakkaa Kokkolassa – Huumerikollisuus on edelleen näkymätön maailma

Jos nuori on tapellut tai varastanut kaupasta tehdään aika lailla nopeasti tapahtumasta ilmoitus poliisille. Jos nuori jää kiinni huumeidenkäytöstä, jätetään ilmoitus poliisille tekemättä. Miksi se näin menee?

– Niin se vain tahtoo mennä. Valitettavasti. Sosiaaliviranomaisilla on oikeus ilmoittaa asiasta, mutta ei kuitenkaan ilmoitusvelvollisuutta. Kouluissa opettajilla on sama asia, kertoo vanhempi konstaapeliJuha Puurula.

Pitkän linjan kokkolalaispoliisi on nähnyt huumausaineongelman räjähtävän alueella kasvuun, suuri osa käyttäjiksi alkavia on nuoria.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisilaitoksella työpöytänsä ääressä Puurulan käydessä läpi rikosilmoituksia Kokkolan osalta paljastuu se, että huumerikoksia tai huumausaineenkäyttörikoksia on kirjattu alueelta 138 kappaletta. Määrällisesti se on paljon, sillä varkauksia kirjataan poliisin tietojärjestelmään samalta ajalta 156 kappaletta, erilaisia vahingontekoja 127 ja pahoinpitelyjä 134 kappaletta.

Glamour on todellakin velkojen perinnässä ja huumekäytöstä kaukana. Juha Puurula vanhempi konstaapeli

– Poliisin tietoon tulee huumerikoksista vain jäävuorenhuippu. Huumerikollisuus on näkymätöntä rikollisuutta, joka vaatii aikaa ja vaivaa, jotta se saadaan kaivettua esille, summaa poliisi.

Kun nuori jää kiinni kotonaan tai koulussa huumeidenkäytöstä, kynnys ilmoittaa poliisille on suuri, sillä vanhemmat saattavat pelätä rikosjäljen pilaavan nuoren mahdollisuudet hakea esimerkiksi johonkin kouluun.

– Tietenkään se ei mene noin. Ei poliisi ole organisaatio, jonka tavoite on rankaisemisessa. Jos kenelläkään on ajatus sellaisesta, poliisi on epäonnistunut viestinnässä. Lähtökohtaisesti ja ensisijaisesti poliisi haluaa auttaa. On nuoren etu, että mahdollisimman monialaisesti häntä pystytään auttamaan ja katkaisemaan viranomaisyhteistyön avulla huumeenkäyttö tai siihen liittyvä rikoskierre alkuunsa. Yksi iso tavoite on myös se, että katukaupasta saataisiin pois mahdollisimman nopeasti aineita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhempi konstaapeli kiittelee Kokkolankin alueella toimivaa Ankkuritiimiä. Kokkolan Ankkuritiimin toimisto on Kokkolan poliisiasemalla, jossa se käsittelee kaikki alle 18-vuotiaiden tekemiksi epäillyt rikokset ja rikolliset teot sekä poliisin ja muiden viranomaistahojen tekemät lastensuojeluilmoitukset, jotka koskevat alaikäisen päihteidenkäyttöä tai rikollista toimintaa.

Ankkuritiimi tapaa nuoren ja hänen huoltajansa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta nuorta voidaan tukea tarkoituksenmukaisesti ja tarvittaessa ohjata oikean avun tai tuen piiriin.

– Vanhemmat ja perheet ovat avainasemassa, yksinkertaisesti heidän täytyy tietää, missä ja miten nuoret aikaansa viettävät. Eikä niin sanottu huumemerkintä rikosrekisterissä ole kenellekään maailmanloppu. Useasti se saattaa olla huumeidenkäytölle loppu, kannustaa Puurula vanhempia.

Suuri osa tänäpäivänä Kokkolan ja lähialueen katukaupassa liikkuvista huumausaineista on erilaisia lääkeaineita. Kritiikkiä on esitetty myös niin kutsutuista korvaushoidoista. Korvaushoidoissa huumeriippuvuutta hoidetaan erilaisilla lääkevalmisteilla. Tietyllä tapaa korvaushoidossa laiton huumausaine muuttuukin hoitopuolella käytettynä lailliseksi. Ilman muuta tavoitteena on se, että henkilön huumeriippuvuus vähenee tai parhaimmassa tapauksessa poistuu kokonaan. Mutta onnistuuko se?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuinka useat huumeriippuvaiset päätyvät käyttämään näitä laillisia huumausaineita?

Kuinka monella korvaushoitoon osallistuvalla on edes tarkoitus raitistua?

– Huumemaailma on omanlaistansa. Se on raakaa ja rikollista, eikä sitä tule missään nimessä hyväksyä tai tehdä yhteiskunnallisesti hyväksyttävää tai millään muotoa glamourisoida huumeidenkäyttöä, myyntiä tai salakuljetusta. Glamour on todellakin velkojen perinnässä ja huumekäytöstä kaukana. Se on ymmärrettävä, että kuinka iso bisnes pyörii huumekaupassa. Jo vuosia sitten arvioitiin Suomessa pyörivän huumebisneksessä 2,61 miljardia euroa. Rahalla on mieletön valta ja paljon puhutaankin erilaisten huumausaineiden laillistamisen puolesta. Väitän, että kaiken pahan alku ja juuri on pilvi eli kannabis. Hyväksymällä ja normalisoimalla sen käytön avataan ovet rankemmille huumeille, aprikoi Juha Puurula.

Fakta

Rikostilastot

Pohjanmaan poliisin rikostilastoinnin mukaan koronakevään aikana rikollisuus väheni joltain osin lähes kolmanneksella edellisvuodesta.

Kasvua oli huumausainerikollisuudessa, niissä kasvua oli kolmannes edellisvuoteen verrattuna.

Omaisuusrikoksia tehtailtiin 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Lähde: Pohjanmaan poliisi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä