Paikallisuutiset

Selänteen kuntayhtymään ehkä yt-neuvottelut – Miljoonasäästöt uhkaavat laskennallisesti 30 työpaikkaa: "Olemme huolissamme sairaiden hoidosta", pääluottamusmies Nina Pulkkinen puuskahtaa

Haapajärven hoitajat vastustavat vuodeosastonsa ja arviointiyksikkönsä sulkemista

Haapajärven, Reisjärven ja Pyhäjärven yhteinen Selänteen sotepalveluiden kuntayhtymä pohtii jopa 1,7 miljoonan euron säästöjä, jotka voivat laskennallisesti johtaa jopa 30 työpaikan vähentämiseen lähinnä Haapajärveltä.

Selänteen hallitus pui säästöohjelmaa keskiviikkona 26.8. Asialistalla on koko Selänteen henkilöstöä koskevien yt-neuvotteluiden aloittaminen.

Yt-neuvotteluiden taustalla on konsulttitoimisto Perlaconin laatima selvitys rakenteellisista muutoksista ja niiden vaikutuksista henkilöstöön ja palveluihin. Selänteen perustama rakennemuutostyöryhmä kuuli konsultin selvitystä 10.8, mutta alkuperäisen suunnitelman mukaan konsultti ja työryhmä eivät varsinaisesti tehneet Selänteen hallinnolle esityksiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suurimmat säästöpaineet kohdistuvat Haapajärvelle.

Laskennallisesti alueen keskellä sijaitseva Haapajärvi tarvitsee puoltoääniä joko Pyhäjärveltä tai Reisjärveltä

Konsulttitoimisto, joka toukokuussa siirtyi monialakonserni FCC Finnish Consulting Groupin omistukseen, pohtii Haapajärven 20-paikkaisen ja noin 20 työllistävän akuuttivuodeosaston lakkauttamista sekä Haapajärvellä toimivan 16-paikkaisen ja 12 työllistävän arviointi- ja kuntoutusyksikön lakkauttamista. Koko alueelle jäisi 25-paikkainen vuodeosasto Pyhäjärvelle ja 12-paikkainen arviointiyksikkö Reisjärvelle. Vuorohoito tässä mallissa pääsääntöisesti ulkoistettaisiin.

Vähennyksiä kompensoimaan lisättäisiin 4 sairaanhoitajaa ja 6 lähihoitajaa kotisairaalatoimintaan.

Yt-neuvottelujen mahdollinen aloittaminen otettiin henkilöstöinfossa viime viikolla tyrmistyneinä vastaan ainakin Haapajärvellä. Haapajärven hoitajat ovatkin vuodeosastonsa lopettamista vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– He eivät olleet huolissaan vain omista työpaikoistaan, vaan myös siitä, kuinka Haapajärven vanhukset ja sairaat jatkossa hoidetaan, jos omaa vuodeosastoa eikä kuntoutusyksikköä ole.

– Sanotaan mitä sanotaan, mutta jäljelle jäävällä resurssilla on vaikea vastata kasvavan sairaiden ja ikäihmisten joukon hoidosta. Haapajärven akuuttivuodeosastolla on nykyään 20 hoitajaa ja jos tämä ja arviointiyksikön porukka aiotaan korvata noin 10 lisäresurssilla kotisairaanhoitoon koko kuntayhtymän alueella, laskelma pistää kyllä miettimään, Tehyn Selänteen alueen pääluottamismiesNina Pulkkinen hämmästelee.

Pulkkisen mukaan Haapajärvellä on vuodeosaston lisäksi panostettu voimakkaasti arviointiyksikköön ja siellä annettavaan kuntoutukseen. Arviointiyksikön hoidon jälkeen asiakkaat ovat voineet siirtyä kotihoitoon tai palveluasuntoon, voinnista riippuen. Yksikössä on 16 paikkaa ja se on ollut Pulkkisen mukaan ahkerassa käytössä.

– Nyt tämä työ päättyisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Säästösuunnitelmissa nykyiset 20 vuorohoitopaikkaa, jotka on jaettu paikkakuntien kesken, pääsääntöisesti yksityistetään.

– Eihän tämäkään sitten halpaa lystiä ole. Yksityiset toimijat laskuttavat samalla tavalla kuin julkinen ja vaativat vielä liikevoittoa päälle, Selänteen hallituksen jäsen ja palvelurakennetyöryhmän jäsenVeikko Ekman kertoo.

Ekmanin mukaan Haapajärvellä on nyt vaikuttamisen paikka. Hän toivoo, että jos Haapajärven päättäjät ottavat säästösuunnitelmiin yhtenäisen ja kielteisen kannan, Pyhäjärven ja Reisjärven päättäjät voivat vielä tulla uusiin ajatuksiin, sillä Haapajärven vuodeosasto on reisjärvisiä selvästi lähempänä kuin Pyhäjärven terveyskeskus.

Koska Kärsämäki ei ole peruspalveluiden järjestämisessä enää kuntayhtymässä mukana, kolmikko saa keskenään päättää, millä tavalla konsultin ja palvelurakennetyöryhmän suunnitelmat toteutetaan.

Laskennallisesti alueen keskellä sijaitseva Haapajärvi tarvitsee puoltoääniä joko Pyhäjärveltä tai Reisjärveltä. Yt-neuvottelut ja palvelurakenteen uudistus voi alkaa suunnitellulla tavalla vaikka Haapajärven vastustuksesta huolimatta, sillä Selänteen hallituksessa on Haapajärveltä 4, Pyhäjärveltä 3 ja Reisjärveltä 2 edustajaa.

Selänteen yhtymävaltuustoon Haapajärvi saa 8, Pyhäjärvi 6 ja Reisjärvi 3 edustajaa. Suunnitelmien mukaan palvelurakenteen muutos on tulossa valtuustoon marraskuussa.

Jos Selänteen suunnitelmat toteutuvat, ne mullistavat monin tavoin kuntayhtymän palveluja.

Lääkäripäivystystä ollaan keskittämässä Haapajärvelle. Kiireetön vastaanotto taas säilyisi Pyhäjärvellä, ja Reisjärvellä tarvittaessa. Hammaslääkärin vastaanottopalvelut keskittyisivät niin ikään Haapajärvelle. Röntgen jäisi Haapajärvelle ja Pyhäjärvelle ja Haapajärvellä säilyisi niin ikään laajaa aluetta palveleva dialyysiyksikkö. Hoidon arviointi keskitetään Reisjärvelle 12-paikan yksikköön. Vuorohoitoa ostetaan enemmän yksityisiltä. Kotisairaanhoitoon ja kotihoitoon aiotaan palkata kymmenen lisätyövuotta.

Fakta:

Selänteen säästösuunnitelmat

Esillä keskiviikkona 26.8. Selänteen hallituksessa

Listalla yt-neuvotteluiden aloittaminen

Laskennallinen vähennystarve konsultin mukaan yli 30 tehtävää

Laskennallinen säästö 1,71 miljoonaa vuodessa

Haapajärven akuuttivuodeosasto kiinni

Hammashuolto ja lääkäripäivystystä keskitetään Haapajärvelle

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä