Urheilu

Painia ja brasilialaista jujutsua treenataan innolla Ylivieskan ja Kokkolan painisaleilla, kun lajiharjoittelu on mahdollista: "Emme ole seurassa liikaa tilannetta murehtineet"

Loputkin syksyn ryhmät käynnistyvät pian. Seurojen puheenjohtajat arvioivat harrastajamäärän hieman laskevan.

Keväällä koronan takia tauolle joutuneiden kontaktilajien kuten painin lajiharjoittelu ja kilpailutoiminta on taas mahdollista. Kilparyhmät ovat harjoitelleet heinäkuusta lähtien, ja syyskuun alusta käynnistyvät muut ryhmät..

Sekä Vieskan Voiman ja Kokkolan Kipinän puheenjohtajat arvioivat ennakkotietojen perusteella, että harrastajamäärät tulevat hieman laskemaan. Taloudellisia ongelmia kausimaksuja perivillä seuroille ei vielä ole.

– Syyskuun ensimmäinen päivä nähdään, mikä tilanne on ja sen mukaan pitää toimia. Emme ole seurassa liikaa tilannetta murehtineet vaan pitää mennä vallitsevan tilanteen mukaan, sanoo Vieskan Voiman ry:n puheenjohtajaPauli Takanen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

SM-kisoihin osallistuva purppuravöinen Antti Jokinen yrittää päästä alla olevan sinivöisen Ilkka Bisterin half-guard puolustuksen ohi. Edustalla Vieskan Voiman edellinen puheenjohtaja, valkovöinen Jussi Saari on juuri päässyt ohittamaan alla olevan vastustajan guardin ja on pääsemässä sivuhallintaan.
SM-kisoihin osallistuva purppuravöinen Antti Jokinen yrittää päästä alla olevan sinivöisen Ilkka Bisterin half-guard puolustuksen ohi. Edustalla Vieskan Voiman edellinen puheenjohtaja, valkovöinen Jussi Saari on juuri päässyt ohittamaan alla olevan vastustajan guardin ja on pääsemässä sivuhallintaan. Kuva: Esko Keski-Vähälä
Painissa ei voi välttyä siltä, että on kosketuksissa toisiin, mutta ei paini ole sen kummempi kuin muutkaan lajit. Jouko Salmela

Vieskan Voimassa on noin 250 harrastajaa, joista aikuisia noin sata. Kilparyhmään kuuluu noin 20–30 harrastajaa painissa ja brasilialaisessa jujutsussa. Seura tarjoaa myös kuntonyrkkeilyä ja kickboxingia.

– Meillä kukaan ei ole ilmoittanut lopettavansa harrastamista mutta harrastamisen määrä on hieman vähentänyt. Muutama ihminen on jättänyt harrastuksen tauolle työnsä takia.

Purppuravöinen Niko Gallenius kiristää bow and arrow kuristusta ruskeavöiselle Pentti Nuoralalle.
Purppuravöinen Niko Gallenius kiristää bow and arrow kuristusta ruskeavöiselle Pentti Nuoralalle. Kuva: Esko Keski-Vähälä

KoronatIlanne on näkynyt harjoittelumäärän vähentymisenä. Keväällä Ylivieskan kaupungin painisali oli kiinni mutta Terästien salin seura piti avoinna. Kävijämäärä oli hyvin vähäinen.

– Ne, jotka harrastavat tavoitteellisesti, pystyivät silloinkin harrastamaan. Se on pieni piiri, missä kisaporukka pyörii, sanoo Takanen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos ei ole yhtään tautitapausta alueella, on aika vähäinen riski saada tartunta harjoittelun kautta. Olen itsekin treenannut koko kesän.

Harjoitukset pyörivät lajiliittojen suositusten mukaan.

Harrastajat palaavat painisaleille. Ylivieskassa painin lisäksi Vieskan Voiman salilla harjoitellaan brasilialaista jujutsua. Seuran puheenjohtaja, ruskeavöinen Pauli Takanen suorittaa ristikuristusta puvulla ( Niko Galleniukselle, joka on lähdössä kilpailemaan SM-kisoihin.
Harrastajat palaavat painisaleille. Ylivieskassa painin lisäksi Vieskan Voiman salilla harjoitellaan brasilialaista jujutsua. Seuran puheenjohtaja, ruskeavöinen Pauli Takanen suorittaa ristikuristusta puvulla ( Niko Galleniukselle, joka on lähdössä kilpailemaan SM-kisoihin. Kuva: Esko Keski-Vähälä

– Kaikissa lajeissa on riski varmaan eikä turvaväliä voi kamppailulajeissa pitää. Jos tulee sääntöjä, miten harjoittelu muuttuu, niin sitten mennään niiden mukaan.

Takanen valmentaa ja kilpailee brasilialaisessa jujutsussa, josta on SM-kilpailut Helsingissä. 324 ottelijan joukossa tulee olemaan myös kaksi ylivieskalaista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kisat järjestetään mutta yleisöä ei tule ollenkaan. Ainoastaan tunnin saa olla oman ottelun aikana tapahtumapaikalla.

Kokkolan Kipinän toiminnassa käynnistyy kolmas syksy Kokkolassa. Ilmoittautumisia on tullut hieman normaalia vähemmän, tähän mennessä noin 150. Keskimäärin seurassa on ollut harrastajia 200:n molemmin puolin.

– Pientä muutosta on mutta ei sellaista, joka vaikuttaisi haitallisesti seuran toimintaan, sanoo puheenjohtajaJouko Salmela.

Kilparyhmä on harjoitellut kesäkuun alusta lähtien. Joitakin kilpailuja on tulossa, vaikka järjestäjät ovat empivällä kannalla.

– Epävarmuustekijöitä on ilmassa, mutta toimitaan näin kunnes määrätään toisin. Noudatetaan painiliiton harjoitteluun liittyviä ohjeita.

Seurassa korostetaan yleisiä hygieniaohjeita ja sitä, ettei sairaana saa treenata.

Liikunnanopettaja ihmettelee painiharrastuksen nostamista esille korona-aikana.

– Painissa ei voi välttyä siltä, että on kosketuksissa toisiin, mutta ei paini ole sen kummempi kuin muutkaan lajit, Salmela sanoo.

Salmelan mukaan ei ole pelkoa, että korona vaikuttaisi lajin tulevaisuuteen.

– Harjoittelussa ei hävitty mitään. Tauko sattui vaan eri kohtaan vuotta.

Painiliitto ohjeisti lopettamaan lajiharjoittelun sekä kilpailu- ja leiritoiminnan maaliskuussa. Kesäkuun alussa kilpayhmä aloitti harjoittelun ulkotiloissa muun muassa lenkkeilemällä, ja painittu on heinäkuun alusta lähtien.

Urheiluseurat ovat voineet vuokrata koulujen liikuntasaleja käyttöönsä kuten ennenkin Kokkolassa ja Ylivieskassa. Koronatilanne ei ole vienyt seuroilta saleja mutta salien käytöstä kaupungit ovat antaneet ohjeistusta.

Kokkolassa koulujen salien suurimmat käyttäjäryhmät ovat voimisteluseurat sekä salibandy-, lentopallo- ja koripalloseurat. Tänä syksynä kiinnostus salibandyyn on ollut vähän suurempaa kaikissa ikäluokissa, sanoo Nibacos Kokkolan valmennuspäällikköJanne Männikkö.

Saadakseen syksyn harjoitukset pyörimään seura tarvitsisi 3-5 tuntia lisää harjoitusaikaa. Harrastajia seurassa on noin 600.

Salibandy on laji, jossa pelaajat ovat välillä lähikontaktissa. Koronan vuoksi lajiliiton ohjeissa todetaan, että salibandya ei tule pelata eikä harjoitella, mikäli henkilöllä on pieniäkään sairauden oireita tai hän kuuluu koronaviruksen kannalta johonkin riskiryhmään.

Seurassa noudatetaan salibandyliiton ohjeita harjoittelussa ja kilpailutoiminnassa.

– Kaikilla on henkilökohtaiset varusteet ja omat liivit, joita ei vaihdeta. Myös SM-karsinnoissa lähdettiin hallilta heti kotiin, kun pelit oli pelattu.

Jos koronatilanne huolestuttaa, niin se huolettaa koko kauden tavoitteiden kannalta, kuinka sarjat saadaan vietyä läpi.

– Se on tietenkin pieni pettymys jos kautta ei pystytä pelaamaan loppuun. Se on suurin huoli tällä hetkellä.

Pelireissuille lähdetään linja-autoilla. Pelipaikoilla yleisöä on mahdollisimman vähän, vain tarvittavat toimihenkilöt.

– Ohjeena on säilyttää linja-autoissa etäisyys ja sitä on yritetty noudattaa. Joukkueenjohtajat ja valmentajat ohjeistavat liiton linjausten mukaan.

Otsikkoa on muokattu kello 7.25.

Fakta

Painiliiton suositus

Painiliitto suosittelee pienryhmissä (maksimi 50) tapahtuvaa laji- ja oheisharjoittelua tietyin rajoituksin.

Osallistujat huolehtivat hyvästä käsihygieniasta ja noudattavat edelleen THL:n ohjeistuksia pandemian torjumisessa.

Harjoitteluun osallistuvat pyrkivät edelleen välttämään suuria ihmismassoja sekä paikkoja, joissa suositeltujen etäisyyksien noudattaminen on vaikeaa.

Kontaktiharjoitteluun osallistuvien tulee huomioida vastuunsa kanssaurheilijoista ja lähipiiristään minimoimalla kontaktit muihin ihmisiin.

Kaikkeen pienryhmäharjoitteluun osallistuminen on vapaaehtoista ja tapahtuu omalla vastuulla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä