Paikallisuutiset

Kokkolalaisen Clewatin missiona on muoviton meri – maailmalle lähtö on viivästynyt koronapandemian takia

Yksi Clewatin aluksista odottaa parhaillaan Floridassa, että se koulutettu miehistö pääsisi palaamaan mantereelle.

Vesillä liikkumista haittaava tähkä-ärviä saa tällä viikolla kyytiä, kun Clewatin perustajaJohannes Myllykoski käynnistää keksimänsä ja jatkokehittämänsä vesistönpuhdistusaluksen Ykspihlajan Potissa.

– Todennäköisesti kipparina olen minä, koska muu porukka on Helsingissä esittelemässä uusinta versiota meidän Cleansweep-aluksesta ja kertomassa yhtiöstä potentiaalisille sijoittajille, arvelee yrityksen pääinnovaattori.

Vesistönpuhdistuslaitteita ja ympäristöystävällisiä lumensulatuslaitteistoja Kokkolassa valmistava Clewat kertoi elokuussa käynnistävänsä osakeannin, jolla se pyrkii keräämään 600 000 euron lisäpääoman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osakeannista saatavat varat on tarkoitus käyttää kasvun rahoittamiseen, kansainvälistymiseen, investointeihin ja lisäväen palkkaamiseen.

– Tavoitteena on, että muutaman vuoden sisällä noin 200 meidän alusta on maailmalla siivoamassa merimuovia. Kasvutavoite on kova, mutta meidän missiona aidosti on roskamäärän vähentäminen maailman meristä, Myllykoski sanoo.

– Me olemme valmiit ja varmoja, että pystyisimme tuohon tavoitteeseen, kaikki on nyt vain kiinni koronasta.

Merenpuhdistusaluksille on globaali tarve, ja kysyntä Clewatin kehittämälle teknologialle on voimakkaassa kasvussa. Alusten teho perustuu veden virtauksen hyväksikäyttämiseen, jolloin työ onnistuu pienemmällä energiamäärällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kolmas Cleansweep on kakkosta isompi ja kapasiteetiltaan tuplasti tehokkaampi. Tämän nyt valmistuvan aluksen molemmille sivuille on mahdollista kiinnittää proomut roskien keräämistä varten, Myllykoski kertoo.

Clewatin kehittämä Cleansweep-alus kerää edessä olevien puomien avulla muoviroskan suuaukolle, jossa veden virtausta säädellään niin, että erilaiset roskat joutuvat aluksen kuljettimelle ja siitä edelleen lajiteltuina säiliöihin. Aluksella pystytään keräämään vedestä talteen jopa puolen millimetrin kokoiset muovinpalaset.

– Cleansweep kerää parhaimmillaan tunnissa sellaisen 200 kuutiota roskaa, levää tai muovia. Tietääkseni mikään muu alus maailmassa ei myöskään pääse niin pieniin partikkelikokoihin kuin me.

Kuluvan vuoden piti alun perin olla yhtiön läpimurtovuosi kansainvälisille markkinoille. Sitten iski globaali koronapandemia, ja etenkin Clewatin kaltaisten ulkomaille nopeasti ja isossa mittakaavassa pyrkivien, vientiään aloittelevien yritysten hankkeet menivät niin sanotusti jäihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kansainvälinen kiinnostus ei ole suinkaan hiipunut ja meillä on kaiken aikaa uusia kohteita neuvottelujen alla eri puolilla maailmaa. Itseäni kiinnostaa etenkin Aasia, jonka markkinoilla meidän toimialallamme on paljon potentiaalia, Singaporessa ja Kiinassa vuosia asunut Clewatin kaupallinen johtajaMarko Kärkkäinen sanoo.

Alustavia yhteistyötahoja löytyykin niin Filippiineiltä kuin Kiinasta. Kärkkäinen kertoo, että hän käy parhaillaan keskusteluja myös heinäkuussa sattuneen suuren öljykatastrofin siivoustöistä Mauritiuksella.

Mauritius on pyytänyt kansainvälistä apua ehkäistäkseen valtavan ympäristökatastrofin, japanilaisen tankkerin ajettua karille saaren kaakkoisosassa. Säiliöaluksesta on vuotanut mereen tuhansia tonneja polttoainetta. Öljy on tahrannut Mauritiuksen arvokkaita koralliriuttoja jamaa on julistanut hätätilan.

Yksi Clewatin aluksista odottaa Floridassa koronapandemian hiipumista, jotta aluksen koulutettu miehistö pääsisi vihdoin Pohjois-Amerikkaan.

– Kansainvälistyminen ilman muuta on meidän tavoitteena, mutta korona on hidastanut suunniteltua aikataulua. Silti olemme jo nyt enemmän vientiyritys kuin kotimaan markkinoilla toimiva yritys, Kärkkäinen kertoo.

Kokkola on kuitenkin yrityksen kotipaikka, ja näillä näkymin näin tulee olemaan jatkossakin.

– Vaikea nähdä tällä hetkellä, että meidän yritys toimisi jossain muualla kuin Kokkolassa, mutta tulevaisuus sen tietysti näyttää, Myllykoski sanoo.

Kaupunki on myös Riihimäeltä Kokkolassa töissä käyvän Clewatin operatiivisen johtajanHannu Mäkelän mukaan erinomainen paikka olla ja yrittää.

– Kokkolassa ja sen lähiympäristössä on paljon veneenvalmistusta, ja sen myötä pitkän linjan veneenrakentajia ja sellaista erikoisosaamista, jota ei samalla lailla muualta löydy.

Aiheesta aiemmin:Kokkolalainen Clewat Oy ja kalajokinen Tekoa Oy yhteistyöhön – jokipyörällä roskat saadaan kerättyä talteen ennen niiden päätymistä mereen

Uutta tekniikkaa tähkä-ärviän poistoon kokeillaan Kokkolan Ykspihlajassa - Kokkolalaisen Johannes Myllykosken kehittelemä alus kerää leväkasvustojen lisäksi vesistöjen muoviroskaa

Askel askeleelta puhtaampia vesistöjä kohti – ”Merten puhdistaminen ei ole kenenkään vastuulla, ja siksi se on meidän kaikkien vastuulla”

Tähkä-ärviän kitkeminen Kokkolan Potin venesatamasta näyttää tällä hetkellä toivottomalta - viimeisin kokeilu päättyi ärviän voittoon

Fakta

Clewat Oy

Kokkolassa vuonna 2018 perustettu ympäristöteknologiaan erikoistunut yritys.

Kehittää ja valmistaa vesistönpuhdistusaluksia, joiden avulla voidaan puhdistaa vesistöjä muoviroskasta, öljystä ja haittakasvillisuudesta.

Tavoitteena ratkaista globaali merten saastumisen haaste helppokäyttöisellä ja tehokkaalla kalustolla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä