keskiviikko 21.10.2020 | 02:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Luokkalan urheilukolumni: Kansojen liigan "harjoituspelit" ovat täysin turhia tähän paikkaan.

Su 6.9.2020 klo 18:06

Näinä aikoina saa olla tarkkana jalkapallosta kirjoittaessaan, etteivät liigat mene keskenään sekaisin. Nimittäin Kansojen liiga ja Kansallinen liiga ovat niminä uhkaavan samankaltaisia.

Kansojen liigan nimi on tietysti ihan luonteva käännös kaikkialla käytetystä kielestä. Kansalliselle sen sijaan ei ole kunnon perustetta. Se on keinotekoinen nimi, joka ei viittaa mihinkään.

Miesten ja Naisten liiga olisivat vallan ok, sillä eihän sukupuolesta pääse mihinkään. Meitä on etupäässä kahta sorttia ja kolmannen edustajille löytyy varmasti sopiva sarja tarvittaessa.

Se siitä ja asiaan. Sunnuntai-iltana pelattiin Irlannissa futista sikäläisen maajoukkueen ja Huuhkajien kesken. Nations League, eli jo mainittu Kansojen liiga, pyörii taas, vaikka edellistäkään ei ole pelattu kunnolla loppuun.

Kansojen liigasta pitäisi vielä kaivaa neljä joukkuetta joskus tulevaisuudessa pelattavaan EM-lopputurnaukseen. EM-kisahan siirtyi menneeltä kesältä tulevaan ja karsintakuviot jämähtivät paikalleen kevään koronakeissin pulpahdettua pintaan. Ehkä pelataan kesällä 2021, tai sitten ei.

Viruksen osalta tilanne ei ole muuttunut juuri miksikään sitten maaliskuun. Nyt maaotteluita pelataan ympäri Euroopan poikkeusjärjestelyjen varassa. Joukkueita käytetään hätäisesti tyhjillä stadioneilla pelaamassa sinänsä aivan turhia harjoituspelejä.

Olemattoman pieneksi porkkanaksi Kansojen liigan ylimmällä sarjatasolla pelaaville on viritetty kahden MM-kisapaikan täky. Italiat, Espanjat, Ranskat sun muut menisivät kisoihin suurella todennäköisyydellä ilman näitä kahta bonuspaikkaakin.

Maakohtaisia seurajoukkueiden sarjoja aloitellaan vähitellen maissa, jossa pallo pyörii talvikaudella. Näiden sarjojen läpiviemisen kaiken koronameuhkaamisen keskellä luulisi olevan riittävä haaste Euroopan futikselle.

Tyhjistä katsomoista ja kaikesta muusta poikkeusajan erikoisuuksista huolimatta UEFA näki tarvetta uuden Kansojen liigan aloittamiselle. Liekö tv-rahat pontimena maajoukkueiden lennättämiseen maasta toiseen aikana, jolloin melkein kaiken reissaamisen mielekkyyttä sopisi pohtia?

Jos elettäisiin takavuosien malliin, aloiteltaisiin uutta MM-karsintaa tämän syksyn aikana. Seuraavat kisathan pitäisi pelata Qatarissa loppuvuodesta 2022.

Tilanne on se, että Euroopan karsintalohkot käynnistyvät ensi maaliskuussa ja joukkueet lohkoihin arvotaan vasta tämän vuoden marraskuussa. FIFA:n nettisivuilta selviää myös, että kesän 2021 karsintapäiviä tuupataan tuonnemmaksi EM-kisojen siirtymisen vuoksi.

Voipi tulla kiire, jos kaikki mahdollinen aiotaan pelata. Tietysti kerran siirretty EM-lopputurnaus voitaisiin jättää kokonaan pelaamatta. Sellaiseen päätökseen saattaisi eräs pieni pohjoinen maa jättää katkeran vastalauseensa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »