maanantai 28.9.2020 | 15:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Kruunupyy on jo vahvasti kytköksissä Keski-Pohjanmaahan

Tapio Lehtinen
Ti 8.9.2020 klo 20:30 | päivitetty ti 21:42

Kruunupyyn kunnanvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana yksimielisesti sote-uudistusta koskevan lausunnon. Kruunupyy haluaa jatkossakin saada palvelunsa Keski-Pohjanmaalta, muut palvelut haetaan Pohjanmaan maakunnasta.

Kruunupyyn keskipohjalaisuusaste ei muuttunut maanantai-illan kokouksen seurauksena juuri ollenkaan. Kruunupyy on jo vahvasti kytköksissä Keski-Pohjanmaahan, sillä kunnan budjetista 60 prosenttia menee Soiteen.

Asetelma on päällisin puolin sama kuin tälläkin hetkellä. Kruunupyy kuuluu Soiteen, joka muuttuu sote-maakunnaksi, pelastustoimella vahvistettuna.

Kruunupyyn lausuntoa voi kuvailla kompromissiksi. Lausunnossa ei oteta selkeästi kantaa siihen, kumpaanko sote-maakuntaan kunta haluaa kuulua.

Kruunupyyllä on edustajansa Soitessa ja molemmissa maakuntaliitoissa. Luulisi, että näillä eväillä kunnan edunvalvonta tulee hoidetuksi.

Viime viikolla Kokkolassa vieraillut ministeri Thomas Blomqvist (r.) piti mahdollisena, että Kruunupyyn ajama malli on mahdollinen myös tulevaisuudessa.

Uudet sote-maakunnat aloittavat toimintansa 2023 alusta ja alkavat vastata sosiaali- ja terveydenhuollosta, sekä pelastustoimesta kuntien sijaan.

Sote-maakuntien tehtäväkentän ulkopuolelle jäävät muun muassa edunvalvonta, aluekehittäminen ja kaikki muu mikä liittyy maakunnan yleiseen tekemiseen. Näitä tehtäviä jäävät hoitamaan vanhat maakuntaliitot.

Maakuntaliittojen tulevaisuus tulee pohdittavaksi seuraavalla hallituskaudella. Yksi vaihtoehto on yhdistää maakuntaliitot uusiin sote-maakuntiin.

Viimeistään silloin Kruunupyy joutuu puolensa Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan väliltä.

Lausunto syntyi helposti ja yksimielisesti Kruunupyyn kunnanvaltuustossa. Jännitys säilyy aina siihen saakka, kun eduskunta päättää sote-maakunnista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »