Paikallisuutiset

Kokkolassa torstaina vieraillut puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen ei ole huolissaan asevelvollisten määrästä – miesten ja naisten koko ikäluokan kouluttamiseen ei olisi kenraalin mukaan mahdollisuuksia

Tehdään heti pari asiaa selväksi.

Suomalaisten varusmiesten ei viime päivien uutisoinnista huolimatta tarvitse laskeutua vatsa kurnien levolle.

Puolustusvoimille myös riittää ainakin seuraavan vuosikymmenen ajaksi asevelvollisia koulutettavaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä oli viime vuoden elokuun alusta saakka Suomen puolustusvoimia komentaneen kenraaliTimo Kivisen, 60, viesti torstaina, kun hän kävi seuraamassa tänään päättyvää Kokkola 20 -paikallispuolustusharjoitusta.

Viime talvena maavoimien komentaja Petri Hulkko nostatti keskustelua todetessaan, ettäkolmasosa ikäluokasta ei varusmiespalvelusta suorita eli heitä ei katsota palveluskelpoisiksi.

Se ei haittaa, sillä puolustusvoimien tarpeet komentajan mukaan täyttyvät.

– Seuraavan kymmenen vuoden aikana kutsuntoihin tulevan miespuolisen ikäluokan volyymi kasvaa. 2015 syntyneistä lähtien se alkaa jyrkemmin laskea. Jos syntyvyys jatkuu tällaisena, jossain vaiheessa edessä voi olla haasteita, paikallista mediaa torstaina Kokkolan satama-alueella tavannut Kivinen totesi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos naisillekin määrättäisiin pakollinen asevelvollisuus, molempien sukupuolien koko ikäluokkien kouluttaminen ei onnistuisi. Kivinen totesi tämän hyvin suoraan.

– Sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeista ei ole järkevää kouluttaa koko ikäluokkaa palveluskelpoisia miehiä ja palveluskelpoisia naisia. Se volyymi olisi niin suuri, että me emme sitä tarvitse. Eikä meidän nykyinen rakennekaan sitä mahdollista. On taas epärealistista ajatella, että puolustusvoimien rakenteita laajennettaisiin niin, että koko ikäluokka otettaisiin sinne.

Jos parhaillaan meneillään olevassaparlamentaarisessa selvityksessä asevelvollisuudesta näin päätettäisiin, siitä seuraisi vääjämättä muutoksia.

– Jos todetaan, että molemmille sukupuolille asevelvollisuus on velvoittava, tullaan syvempään valikoivuuteen. Siitä päädytään toisiin haasteisiin ja siihen, mitkä ovat ne kriteerit, millä sitten valikoidaan, Kivinen pohti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Timo Kivinen tutustui torstaina Kokkola 20 -paikallispuolustusharjoitukseen. Kuvassa  hän on poistumassa Port Towerista.
Timo Kivinen tutustui torstaina Kokkola 20 -paikallispuolustusharjoitukseen. Kuvassa hän on poistumassa Port Towerista. Kuva: Jukka Lehojärvi

Armeijoiden tiedetään ammoisista ajoista lähtien ”marssineen vatsallaan”.Viime aikoina uutiset ovat kertoneet tuon vatsan ainakin joidenkin maastoruokailujen jälkeen kurnineen.

Kenraali Kivinen on viime viikkoina tehnyt tarkastuskäyntejä eri joukko-osostoihin ja tehnyt varusmiehille yksinkertaisen kysymyksen: ”Onko ruokaa riittävästi?”

– Kukaan ei ole vastannut, että ei olisi ollut riittävästi. Se ei tarkoita sitä, etteikö olisi ollut laajemmassa kuvassa jossain joukko-osastossa tilanne, jossa olisi ollut joku haaste.

Varusmiesten mielipidettä armeijan muonista tiedustellaan normaaliaikoinakin ja niin on tehty myös koronaolosuhteissa.

– 80 prosenttia palautteesta on positiivista tai neutraalia. 20 prosenttia kokee, että jossain on parannettavaa, joko ruuassa tai ruuanjakeluketjussa. Iso kuva on kuitenkin tällainen, Kivinen painotti.

Entäpä sitten toinen varusmiehiä koskenut tuore uutinen.Cooperin testien perusteella armeija saa yhä enemmän koulutettavaksi rapakuntoisia alokkaita.

Mitä puolustusvoimilla on tehtävissä tilanteessa, kun palvelukseen astuu muutamaksi kuukaudeksi nuorukainen, joka on siihenastisesta elämästään viettänyt valtaosan tietokonetta tai puhelinta räpläten?

– Tämä on laajempi yhteiskunnallinen asia. Meidän roolimme on, että pyrimme herättämään kaikille liikunnallisen elämäntavan kipinän. Varusmiespalvelun aikana kuntokin kyllä kohenee, esimerkiksi Cooperin testin keskiarvo nousee 200 metriä, Kivinen muistutti.

Musta auto vei kenraali Timo Kivisen Kokkolan satama-alueen Port  Towerista jatkaamaan Kokkola 20 -harjoituksen seuraamista.
Musta auto vei kenraali Timo Kivisen Kokkolan satama-alueen Port Towerista jatkaamaan Kokkola 20 -harjoituksen seuraamista. Kuva: Jukka Lehojärvi

Miltä sitten komentaja Kivisen silmiin on näyttänytKokkola 20 -paikallispuolustusharjoitus? Sanalla sanoen hyvältä.

– Kun tänään tarkastin harjoitusta, kävi ilmi, että tällä alueella viranomaiset tuntevat toisensa ja valmius toimia yhdessä on varsin hyvä.

Se ei tietenkään tarkoita, etteikö parantamisen varaa ja kehitettävää olisi. Juuri sen takia kertausharjoituksia järjestetään. Niissä muuten oli tarkoitus kouluttaa tänä vuonna hieman yli 19 000 reserviläistä, mutta korona leikkasi tuosta luvusta nelisen tuhatta. Tämä sillä oletuksella/toiveella, että toinen aalto pysyy loppuvuoden aisoissa.

Kokkolan suurteollisuusalueen satamineen voisi kuvitella olevan mahdollisen vihollisen maalikartoissa rengastettuna. Onko näin?

– Satamathan ovat aina logististen ketjujen kriittisiä osia. Laajamittaisessa kriisissä ne ovat potentiaalisia kohteita. Suomalaisilla viranomaisilla pitää olla valmius reagoida ja suojata meille huoltovarmuuden kannalta tärkeät satamat niin, että ne pysyvät toimintakykyisinä.

Näin siis on.

Juttuun lisätty linkkejä 11.9. klo 22.26.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä