keskiviikko 21.10.2020 | 01:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Urheilijoiden mielipide: Liikunnan rahoitus turvattava

La 12.9.2020 klo 21:00

Suomalaisen liikunnan valtionrahoitus nojautuu pääosin Veikkauksesta saatuihin tuloihin, kuten monen muunkin hyvinvointia edistävän kansalaistoiminnan. Liikunnan ja urheilun rahoitus uhkaa kuitenkin romahtaa, johtuen Veikkauksen toimista peliriippuvuuden haittojen vähentämiseksi ja koronan aiheuttamista tulomenetyksistä. Valtiovarainministeriön esityksessä liikunnan rahoitus olisi putoamassa 40 miljoonaa euroa, eli noin neljänneksen. Tämä olisi kova isku liikunnan eri osa-alueille.

Liikunta ja urheilu tuottavat elämyksiä ja parantavat kansalaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Liikunnan hyvinvointia lisäävä vaikutus on tutkittu ja tunnustettu laajasti. UKK-instituutin tutkimuksen mukaan liikkumattomuus aiheuttaa noin 3 miljardin euron menoerän yhteiskunnalle.

Hallituksen tavoitteena on ollut liikunnan lisääminen kaikilla sektoreilla. Sillä olisi vaikutusta, mutta nyt Veikkauksen alhainen tuloutus on uhkaamassa näitä tavoitteita.

Erityisesti lasten ja nuorten liikunnan edistämiseen tulee panostaa. Liikuntaharrastuksissa kehittyy elinikäisiä tottumuksia ja terveyshyötyjä sekä syntyy tärkeitä ihmissuhteita. Osa nuorista rakastuu urheiluun niin, että nousevat siinä huipulle luomaan elämyksiä ja esikuviksi uusille sukupolville.

Me allekirjoittaneet peräänkuulutamme rahapelituottojen menetyksen kompensoimista valtion budjettikehyksestä, ja näin liikunnan ja urheilun edellytysten turvaamista. Rahapeleistä riippuvaisen liikunnan rahoitus olisi tulevaisuudessa muutenkin hyvä rahoittaa suoraan valtion budjetista. Näin hyvinvointia edistävän kansalaistoiminnan osin ristiriitainen kytkös rahapeleihin poistuisi.

Marko Asell

Amin Asikainen

Matti Heikkinen

Sami Helenius

Tuuli Matinsalo

Petra Olli

Mika Poutala

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »