tiistai 22.9.2020 | 04:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Lapsetkin tarvitsevat ruokatietoa ja sen ansiosta syntyy mukavia muistoja – Päiväkodeissa tehdään hienoa työtä

Tiina Ojutkangas
Ti 15.9.2020 klo 20:30

Lapset eivät tiedä, mistä ja miten ruoka lautaselle tulee, jos kukaan ei kerro. Toisaalta ruoka on niin jokapäiväinen asia, että sen ympärillä riittää kiehtovaa tekemistä kaikenikäisillä.

Maa- ja kotitalousnaisten Kädet multaan -hankkeen tarkoituksena on edistää aktiivista ruokakansalaisuutta. Pilottivaiheessa on mukana viisi piirikeskusta ja jokaisen keskuksen alueella kaksi päiväkotia tai koulua.

Niina Vihelä Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisista kertoo, miten hienoa lasten innostuneisuutta on ollut seurata. Lapset ovat kasvattaneet kasveja ja kokeilleet biojätteiden hapatusta pilottipäiväkodeissa Kalajoella ja Kokkolassa.

Vihelä kertoo keskiviikon Keskipohjanmaassa, että tarkoituksena on kehittää ja testata ruoka- ja ympäristökasvatuksen keinoja. "Haluamme luoda toimintamallin, jonka päiväkodit ja koulut voivat ottaa jatkuvaan käyttöön omassa arjessaan. Maatilavierailuja on tarkoitus järjestää sitten, kun koronatilanne helpottuu."

Päiväkodeissa tehtävä työ on tärkeätä ja mahdollistaa kaikille lapsille erilaiset kokemukset ruuan parissa. Osalle lapsia puutarhassa touhuilu tai ruuantuotanto jopa ammatiksi asti on tuttua kodissa tai isovanhempien luona. Elämäntyylit ovat monenlaisia, ja ruuan alkuperä tai ruuanlaitto saattavat jäädä hyvinkin hämäriksi.

Moralisointiin ei ole syytä, mutta tuotannon tunteminen ja ruuanlaittaminen auttavat parhaimmillaan arvostamaan puhdasta ruokaa ja vaikkapa sitä, että ruokahävikkiin voi vaikuttaa. Kysymys on ympäristöstä, taloudesta ja eläinten hyvinvoinnista. Päiväkodeissa tehdään hienoa työtä eivätkä projektit synny itsestään.

Lastenkin on hyvä tietää, mistä ruoka tulee ja kuinka paljon työtä sen tuottaminen vaatii. Ennen kodin jääkaappia tai ruokakaupan hyllyä on monta vaihetta. Ravintolan lautasellekaan ateria ei tule itsestään tai koulun ruuanjakelutiskille. Ruuan parissa touhuamisesta jää parhaimmillaan myös kivoja muistoja siitä, miltä maistui oma kasvattama punainen paprika tai että peruna tosiaan kasvaa maassa eikä kaupan hyllyllä olevassa pussissa.

Ruuan parissa touhuamisesta jää parhaimmillaan myös kivoja muistoja siitä, miltä maistui oma kasvattama paprika.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »