keskiviikko 21.10.2020 | 02:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Harmaa talous on työmarkkinoiden todellinen ongelma

Su 13.9.2020 klo 17:30

MOT-ohjelmassa (Yle 31.8) käsiteltiin alipalkkausta sekä työehtosopimusten ja työlainsäädännön kiertämistä suomalaisilla rakennustyömailla. Sama tauti on varmaan yleinen myös kuljetusalalla sekä ravintola-alalla. Ongelma on käsittääkseni niin laajalle levinnyt, että luulisi eri yrittäjäjärjestöjenkin olevan huolissaan tilanteesta.

Sehän on selvää, että nämä lakeja ja työehtoja kiertävät yhtiöt saavat suhteetonta kilpailuetua niihin rehellisiin yrittäjiin verrattuna, jotka maksavat palkat, työnantajamaksut sekä verot säntillisesti, lakeja ja työehtosopimuksia noudattaen. Sekin on huomioitava, että näiden vilunkiveikkojen kiertämät verot ja maksut tulevat rehellisten yrittäjien sekä meidän tavallisten veronmaksajien maksettaviksi.

Ihmetellä täytyykin, että miksei tästä asiasta pidetä yrittäjäjärjestöjen sekä EK:n suunnalta enempää meteliä? Sen sijaan päivittäin muistetaan vaatia työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista ja verotuksen alentamista sekä työttömien kurittamista.

Alipalkkauksen kriminalisointi olisi merkittävä askel työmarkkinoiden tervehdyttämisessä ja harmaan talouden torjunnassa. Tämän lisäksi talousrikosten tutkintaan tulisi budjetoida moninkertaiset resurssit nykyiseen verrattuna. Myös verolainsäädäntöä tulisi EU:n sisällä yhtenäistää niin, että esimerkiksi pöytälaatikkoyhtiöillä kikkailu estetään. Mielestäni ongelma on jopa niin suuri, että ne Kokoomuksen työllisyysohjelman lupaamat satatuhatta uutta työpaikkaakin olisi näillä toimilla helposti saavutettavissa.

Mutta kuten kaikki tiedämme, tuo edellä kirjoittamani on unelmahöttöä, lähinnä siksi, että tällä hetkellä yksikään eduskunnassa istuvista porvaripuolueista ei ole kiinnostunut talousrikollisuuden kitkennästä maassamme. Sen sijaan nämä puolueet näkevät ”laiskat, yhteiskuntaa kuppaavat” työttömät sekä ”ahneet” paperimiehet ja ”aina lakkoilevat” ahtaajat suurimmiksi rikollisiksi tässä yhteiskunnassa. Niin ja unohtamatta etelästä vyöryvää ”terroristiaaltoa”.

Nuo kaksi viimeisintä lausetta olivat ironiaa, jos joku ei sitä ihan heti ymmärtänyt.

Juha Honkakoski

Kokkola

Ihmetellä täytyykin, että miksei tästä asiasta pidetä yrittäjäjärjestöjen sekä EK:n suunnalta enempää meteliä?

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »