maanantai 21.9.2020 | 06:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Uskomaton nousu Saarikentällä – Superpesiksen välieräsarjan tasoittanut Vimpelin Veto nousi toisella jaksolla 1–9-tappiosta voittajaksi.

Juha Savela
Su 13.9.2020 klo 20:18

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Uskomaton nousu!

Uskomaton ottelu!

Jos somemaailmassa pyörittäisiin, muutaman huutomerkin ja hymiösetin voisi huoletta ladata Vimpelin Vedon ja Sotkamon Jymyn ottelusta kertovien viestien perään.

Yhtä kaikki – Makeaa pesiskarkkia tarjosi Vimpelin Veto sunnuntaina Saarikentälle saapuneille kannattajilleen, joita oli valtaosa 1 634 katsojasta. Sotkamon Jymyn faniryhmälle jäivät lopulta vain ne kirpeimmät ja happamimmat sattumat, vaikka iltapäivän aikana Jymynkin kannattajat saivat lipaista makeaa.

Sillä olihan ottelun toinen jakso yksi erikoisimmista mitä aikoihin on ollut superpesiksen ratkaisupeleissä tarjolla. Sotkamon Jymy johti ottelun toista jaksoa jo 9–1, kun Vimpelillä oli jäljellä enää kaksi sisävuoroa.

Mutta niin vain Vimpeli juoksu kerrallaan kuroi eroa umpeen, kunnes neljännen tasoittavalla tuli Matias Rinta-ahon lyöntivuoro tilanteessa 7–9. Rinta-aho kotiutti ensin Mikko Kanalan, kun Jymyn linjassa Konsta Kurikka ei saanut heittoa aikaiseksi: 8–9.

Perään Rinta-aho sivalsi hienon siivun kolmospuolelle, eikä Jymyn koppari Riku Niemi ehtinyt palloon. Pallo läpi, Rinta-aho kiersi kunnarin ja edellä Elmeri Anttila ja Perttu Ruuska hölkkäsivät kotipesään.

11–9 ja Saarikentällä alkoivat villit juhlat. Välieräsarja oli tasan, kun pelin voitto kirjattiin Vimpelille lukemin 2–0 (3–2, 11–9).

Ennen kotijoukkueen lopullista hurmosta Jymy oli siis ehtinyt toisella jaksolla rallatella 1–9-karkumatkalle. Tuossa vaiheessa Jymyltä onnistui kaikki, Vedolta ei mikään, ei edes pallojen kiinnisaanti.

– Rehellisesti sanottuna tuossa vaiheessa oli jo supervuoro mielessä. Tarkoitus oli vain saada uudelleen otetta pelistä ja valmistautua supervuoroon. Kun juoksuja alkoi syntyä, neljännessä vuorossa hiipi mieleen, että voimme vielä pelin voittaa, Vimpelin parhaana palkittu Perttu Ruuska tunnusti.

Saman vahvisti myös Vedon kakkospalkittu Olli Heikkala.

– Jakson puolivälissä oli mielessä vain se, että saisimme supervuoroa varten uudelleen pelistä otetta. Mutta sitten alkoi lyönti käymään keskelle keppiä ja saimme painetta Jymyn takakentälle. Kotiutusosasto Rinta-ahon johdolla nosti tasoaan ja näin lopulta kävi, Heikkala hymyili.

– Olihan tuo raju loppu, Vedon kippari lisäsi.

Olihan se. Vedon tempun poikkeuksellisuutta korostaa vielä sekin, että Veto tyrmäsi Sotkamon ulkokentän. Jymy on tullut tunnetuksi ulkopelin konemaisesta tasostaan ja tiukkojen tilanteiden kääntämisestä Roope Korhosen johdolla. On sanottukin, että Sotkamon Jymy ei olisi Sotkamon Jymy ellei se olisi Sotkamon Jymy.

Paitsi että sunnuntaina ei ollut.

– Olihan tuo aika erikoinen loppu. Rupesimme toisella jaksolla johtoasemassa seiftailemaan (varmistelemaan) liikaa. Kun samaan saumaan Veto iski hyviä lyöntejä, tulos on tässä. Sen tästä oppi, ettei kannata varmistella, oli johtoasema millainen tahansa, Jymyn parhaana palkittu Roope Korhonen myönsi.

Jos oli toinen jakso erikoisuudessaan erikoinen, avausjakso oli tyypillisempää pudotuspelipesistä. Kun molempien kärkipeli toimi ja Saarikentällä oli lyöntikeli, jakso oli takatilanteen puolustamista. Siinä Veto oli juoksun verran parempi.

– Avausjakson hävisimme kotiutuksiin, ja voin siinä asiassa ensimmäisenä nostaa käden pystyyn epäonnistumisen merkiksi, kerran kolmesta tilanteestaan avausjaksolla juoksun lyönyt Roope Korhonen tunnusti.

Välieräsarjan ratkaisu nähdään tiistaina Sotkamossa, jossa selviää kumpi klassikkokaksikosta kohtaa finaaleissa pudotuspelisyksyn suurimman yllättäjän Kouvolan.

– Sitkeitä ollaan oltu jo pitkään ja tämä peli oli yksi lisä siihen jatkumoon, Vedon pelinjohtaja Markku Hylkilä totesi.

Perttu Ruuska aikoi nauttia voitosta sunnuntain. Sen jälkeen alkaa keskittyminen tiistain peliin.

– Sotkamolla on kotietu, mutta liekö siinä pelissä kummallakaan todellista etua. Ainakin tämä peli opetti molemmille, että loppuun asti pitää pelata.

Sotkamon pelinjohtaja Jani Komulainen odotteli huikeaa tiistaita Hiukkaan.

– Molemmat saavat pelata todellisen painetilanteen alla, Komulainen pohjusti.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »