lauantai 15.5.2021 | 15:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sadetta riittää ja tuuli yltyy keskiviikkoiltana – Jokilaaksojen pelastuslaitos on myrskyvalmiudessa, Kokkolan kaupunki varautuu metsävahinkojen korjaamiseen

Hanna Rautio
Ke 16.9.2020 klo 10:09 | päivitetty ke 10:43

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Keskiviikko on alkanut Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa sekä Pohjanmaalla sateisissa merkeissä. Aamupäivästä alkaen sadetta on luvassa vuorokauden aikana runsaasti.

Sade piiskaa Pormestarinkatua ja jalankulkijoita Kokkolassa keskiviikkona aamupäivällä.
Clas-Olav Slotte

Ilmatieteen laitos varoittaa, että herkimmin tulvivat alikulut ja painanteet saattavat tulvia taajamissa päivän aikana. Liikenteessä on kohonnut vesiliirtovaara.

Tulvakeskus ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat, että runsaat sateet voivat nostaa nopeasti jokien vedenkorkeuksia. Myös pelto- ja metsäalueilla tulviminen ja lievät häiriöt ovat mahdollisia.

Jokilaaksojen ja Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokset kehottavat kansalaisia varautumaan keskiviikon ja torstain syysmyrskyyn. Ihmisten kannattaa kerätä pihalta pihakalusteet ja muu irtain tavara, joka voi tuulessa lentäessään aiheuttaa lisävahinkoja.

Erityisen vaarallinen voi olla irtonainen suuri trampoliini, joka lentäessään voi aiheuttaa suurta vahinkoa. Trampoliini kannattaa kiinnittää maahan varsinkin aukeilla alueilla, johon tuuli pääsee puhaltamaan.

Ajoneuvot kannattaa siirtää talliin tai pois puiden välittömästä läheisyydestä. Rakennusten ikkunat ja ovet kannattaa sulkea, tarkista etenkin että kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.

Rannikkoalueilla ihmisiä kehotetaan varautumaan meriveden pinnankorkeuden mahdolliseen muuttumiseen myrskyn aikana.

Hätäkeskukseen ilmoitetaan myrskytuhoista vain silloin, kun vaurioitunut puu uhkaa henkeä tai omaisuutta, aiheuttaa vaaratilanteen tai estää liikennettä.

Pelastuslaitokset muistuttavat, että omaisuusvahinkoja ei kannata lähteä korjaamaan ulkotiloihin myrskyn aikana. Sähkölinjan päälle kaatuneesta puusta kannattaa ilmoittaa energiayhtiölle.

Jokilaaksojen pelastuslaitos seuraa säätilan kehittymistä myrskyn aikana ja reagoi tarvittaessa perustamalla hätäkeskuksen avuksi oman johtokeskuksen, joka jakaa tehtävät alueelle.

– Pelastuslaitoksen oma johtokeskus priorisoi tehtävien kiireellisyyden, kaikkein vakavimmat ja kiireellisimmät tilanteet hoidetaan ensin. Jokaisessa kohteessa käydään, mutta jokaiseen kohteeseen ei ehditä välittömästi, pelastuslaitos kehottaa ihmisiä maltillisuuteen tällaisissa tilanteissa ja mikäli esimerkiksi kaatunut puu ja tai tulvavesi ei välittömästi uhkaa ihmisiä tai omaisuutta, voi asiasta ilmoittaa viranomaisille hieman myöhemmin, Jokilaaksojen pelastuslaitos kertoo tiedotteessaan.

Kokonaisuudessaan pelastuslaitos on valmistautunut myrskytehtäviä varten, kuten raivaamaan kaatuneita puita, pumppaamaan sadevesiä ja korjaamaan muita mahdollisia omaisuusvahinkoja. Sähkölinjoille kaatuneiden puiden raivaamisessa pelastuslaitos saa tarvittaessa apua sähköverkkoyhtiöiltä.

Kokkolan kaupunki varautuu mahdollisten myrskyvahinkojen korjuuseen parhaansa mukaan.

– Mikäli pahin toteutuu, vaurioiden korjaus voi kestää useita viikkoja. Aloitamme aina ensin teiden, muiden yhteyksien ja vakavien vahinkojen raivaamisella, seuraavaksi tulevat muut taajama-alueet ja tontit ja viimeisenä lähi- ja virkistysmetsien tuhot, kertoo metsätalousinsinööri Ahti Räinä.

– Tässä pyydetään kaupunkilaisilta taas kärsivällisyyttä. Viikon takapihalla oleva puun latva tai muutaman viikon poikki oleva polku ovat pitkässä juoksussa lyhytaikaisia asioita. Hoidetaan mahdolliset tapaukset kootusti ja ammattitaidolla, näin päästään ilman lisävahinkoja ympäristölle tai ihmisille, Räinä jatkaa.

Tulevan myrskytilanteen sanotaan muistuttavan ennusteiden perusteella vuoden 2019 tammikuun alun Aapeli-myrskyä.

Kokkolan kaupungin lähi- ja taajama-alueilla Aapelin aiheutti yli 1 500 m3:n puustovauriot yksin kaupungin omistamilla mailla, Räinä kertoo. Tuolloin kaatuneiden puiden ja metsävahinkojen korjaus kesti useita viikkoja, työssä oli koko kaupungin henkilöstö ja hetken aikaa ulkopuolista apua.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »