torstai 1.10.2020 | 07:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Antti Savelan kolumni: Vetelissä ja Kannuksessa huokaistaan helpotuksesta, kun vuodeosastot säilyvät

To 17.9.2020 klo 06:30

Soiten hallitus on pohtinut koko alkuvuoden säästölistaansa ensi vuodelle. Huojentavia uutisia Kannukseen ja Tunkkariin, Vetelin ja Kaustisen välimaastoon. Erittäin suurella todennäköisyydellä teidän akuuttivuodeosastoja ei esitetä lakkautettavaksi.

Soiten toimitusjohtajan Minna Korkiakoski-Västin (KP 15.9) mukaan kategorisen lakkauttamisen sijaan alueille perustetaan yksikkö, joka operoi paitsi vuodeosastojen myös alueella kehitettävää kotisairaalatoimintaa.

Aivan varmasti painopiste menee lähivuosina kohti kotisairaalaa, mutta vuodeosastotkin säilyvät. Tässä lienee havaittavissa kompromissi maakunnan ja Kokkolan välillä.

Toinen sopu lienee syntynyt siihen, että Vetelin Harjukodin ja Kruunupyyn Sandbackan yksityistämisestä luovutaan. Lohtajan Lepolakin jätettäneen rauhaan.

Soiten virkamiesjohto ja politiikan kärki jalkautuivat loppukesästä yhdeksän jäsenkunnan pakeille. Ilmeisesti keskustelut olivat sen verran diplomaattisia, että viime syksyisten leikkauslistojen jyrkimmät toimet jätettiin suosiolla salkkuun.

Silti Soitessa muhii vielä. Tulevina vuosina Soiten menot pitäisi saada puristettua 2 prosentin hujakoille. Alkuvuosina Kokkolan menot Soitessa ovat nousseet viiden prosentin tahtia. Tässä välissä on aikamoinen kuilu. Syntyvätkö uudistusten myötä nuo kolmen prosentin säästöt. Eivät varmaankaan. Toisaalta Kokkolassa kaavaillaan myös kohtalaisen mukavia urheiluinvestointeja. Jonkun mielestä sieltäkin voisi pientä viilattavaa löytyä.

Talouslukujen takana on aina politiikkaa. Toiset hyväksyvät vain kahden prosentin kustannusten nousun mutta toisten mukaan se voi olla vaikka viisi, jos toiminta on tehokasta ja rahalla saadaan vaikuttavaa hyötyä, Soiten tapauksessa terveyttä.

Mielenkiintoiselta vaikuttaa myös tämä valtakunnallinen sote-keskustelu. Kokoomustaustainen Jan Vapaavuori on taas kerran löytänyt oman soteminänsä. Twitter-tilillään hän ennustelee soten kaatuvan eikä ole siitä pahoillaan. Kaverikseen hän on saanut keskustasta eronneen Mikko Alkion. Molempia harmittaa, että rahahanaa ruuvailee viime kädessä sosiaali- ja terveysministeriö.

Mikä on Kruunupyyn kohtalo. Onko sille räätälöitävissä malli, jossa kunta voi olla osa Soitea kuten se itsekin haluaa. Soiten esittämät mallit ovat hyviä ja kannatettavia. Tuntuisi ettei olisi ylitsepääsemätöntä hioa lakia niin, että Kruunupyy voi hankkia koko sote-kokonaisuuden Soitesta Pohjanmaan maakunnan maksaessa viulut. Varsinkin kun todellisuudessa viulunsoittaja rahasäkin päällä ei ole Pohjanmaa vaan Suomen valtio.

Talouslukujen takana on aina politiikkaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »