keskiviikko 21.10.2020 | 02:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Kuntien itsehallinto ja paikallisdemokratia uhattuna?

Ke 16.9.2020 klo 18:30

Perustuslain mukaan kuntien hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon. Itsehallintoa kunnissa käyttävät kuntien valtuustot. Nyt muutamien alueellamme olleiden tapausten valossa näyttää sille, että itsehallinto ja paikallisdemokratia ovat vaarassa.

Esimerkiksi Kalajoen Kokkokankaan tuulivoimakaava-asiassa, jossa on varsin outoja piirteitä. Tuulivoimayhtiö SABA Invest Oy Ab pyrkii väkisin kaavoittamaan ja rakentamaan kyseisen Kokkokankaan alueen, vaikka Kalajoen valtuusto on jo kahteen kertaan hylännyt alueen kaavaehdotuksen selvin numeroin. Eli käyttänyt näin demokratian pelisääntöjen mukaisesti kunnalle kaavoitusasiassa kuuluvaa perustuslain mukaista itsehallinto-oikeutta.

Kalajoen valtuusto näyttää ottaneen 16.6.2020 tehdyssä päätöksessä huomioon Kalajoella tehdyn kuntalaiskyselyn tulokset. Kyselyssä tuulivoimaloiden lisärakentamista vastusti vastanneista lähes 30 prosenttia enemmän kuin sitä kannatti. Tämä voidaan tulkita niin, että jos SABA Invest Oy Ab saa asiassa tahtonsa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden avustamana läpi, on Kalajoen kaupunki menettänyt asiassa perustuslain mukaisen itsehallinto-oikeuden ja samalla paikallisdemokratia on asiassa jyrätty.

Toinen tapa syrjäyttää paikallisdemokratia ja lisätä viranhaltijavaltaa on se, että kokouskutsut tärkeiden ja laajakantoisten päätösten ollessa kyseessä, toimitetaan päättäville luottamushenkilöille mahdollisimman myöhään. Esim. kaupunginhallituksen kokous oli 13.8.2020. Kokouksen kutsu toimitettiin hallituksen jäsenille vasta kaksi päivää ennen kokousta ja kokouksessa päätettävien asioiden laajuus, jotka hallituksen jäsenten kuuluisi sisäistää ja muodostaa niistä kantansa, oli noin 600 A4-sivua. Tuollaisen aineiston sisäistäminen kahdessa päivässä on absurdia.

Tuulivoima-asioista päätettäessä päättäjille tulee kertoa tuulivoimaloiden vaikutuksista mahdollisimman eksaktia tietoa. Muun muassa, että tuulivoimaloissa käytetään oikosulkujen estämiseen myllyä kohden noin 5 kg palamatonta otsonikerrosta tuhoavaa, 1000 vuotta säilyvää rikkiheksafluoridi (SF6) kasvihuonekaasua. Tämä kaasun ilmakehää lämmittävä vaikutus ilmakehään päästessään on 23 500 kertaa pahempi kuin CO2-kaasun. Määrä vastaa esim. Kukonahon suunniteltujen voimaloiden osalta n. 940 000 kg CO2 kaasua, eli reilut 7 miljoonaa henkilöauton ajokilometriä, joka vastaa n. 10 edestakaista matkaa kuuhun.

Tuulivoimalat aiheuttavat kymmenien kilomerien etäisyydeltä mitattavissa olevia mikroaaltopulsseja. Näiden pulssien vaikutuksista terveyteen ei ole julkaistua tutkittua tietoa, mutta sotateknologiassa niillä voidaan mykistää esim. tietoverkoja ja muuta elektroniikkaa.

Myllyjen komposiittiroottorit ovat ongelmajätettä eivätkä ne kelpaa edes Ekokemin hävitettäväksi, samoin betonijalustat. Tuulivoimalat lisäävät säätövoiman tarvetta, josta on jo nyt pulaa ja sekin, että pitkällä tähtäyksellä tuulivoimalat nostavat perustuotantosähkön kuluttajahintaa.

Heikki Häyrynen

Nivala

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »