keskiviikko 21.10.2020 | 01:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vihreiden kannabispäätös siirtyy – Etänä pidettävän puoluekokouksen äänestyksessä teknisiä ongelmia

Jami Jokinen
Su 20.9.2020 klo 12:45

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Vihreiden puoluekokouksen linjaus kannabiksen laillistamisesta selviää suunniteltua myöhemmin.

Pääosin etäyhteyksillä pidetyn puoluekokouksen äänestyksissä on teknisiä ongelmia. Puolue kertoi twitter-tilillään, että käyttöön otetaan varajärjestelmä ja äänestyksiä siirretään.

Aiemmin puoluekokouksessa kerrottiin, että äänestysjärjestelmän tueksi ääniä kerätään sähköpostitse. Äänioikeutettuja kokousedustajia on 402.

Eniten julkisuutta on saanut aloite kannabiksen käytön, hallussapidon, kotikasvatuksen ja myynnin laillistamisesta.

Vihreät ilmoittaa päihdepoliittiseksi tavoitteekseen painopisteen siirtämisen haittojen vähentämiseen.

Puoluekokousaloitteen mukaan kannabis tulisi "vapauttaa kokonaan kieltolain alaisuudesta" ja sallia käytön lisäksi myynti niin viihde- kuin lääkekäyttöönkin.

Aloitteen jättivät puoluekokoukselle Brysselin Vihreät, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto sekä yksi henkilöjäsen. He perustelivat aloitetta erityisesti laittoman ja sääntelemättömän käytön yhteiskunnallisilla, sosiaalisilla ja terveydellisillä haitoilla.

Aloitteen mukaan suurin kannabiksen käytöstä käyttäjille aiheutuva haitta johtuu laittomuudesta ja siitä seuraavista asioista, ei itse päihteestä.

– Suomen nykyisellä päihdepolitiikalla on syrjäyttäviä vaikutuksia etenkin nuoria kohtaan, toteaa tiedotteessa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

Laillistamisen etujen katsotaan liittyvän myös lääkekäyttöön. Vaikka tämä on nykyisinkin laillista, on reseptin saaminen aloitteen mukaan vaikeaa.

– Kannabiksen laillistaminen vähentäisi kannabikseen liitettyä stigmaa etenkin lääkärien ja virkahenkilöiden keskuudessa.

Myös valtiontalous hyötyisi aloitteen tekijöiden mukaan kannabiksen laillistamisesta, sillä myynnistä saatavat verotulot saattaisivat jopa ylittää alkoholista ja tupakasta saatavan verokertymän.

Aloitteen tueksi mainittiin kannabiksen vapauttaminen eri maissa 2010-luvulla.

Asiaa käsitelleen puoluehallituksen mukaan kattavaa tutkimustietoa vaikutuksista ei kuitenkaan vielä ole. Puoluehallitusta johtaa vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

Päätösesityksen mukaan vihreät tavoittelee rangaistavuuden poistamista kannabiksen käytöstä, pienten määrien hallussapidosta sekä kasvatuksesta omaan käyttöön. Aloitteesta poiketen myynnin laillistamisesta ei esitetä tavoitteeksi.

– Koska nykyinen huumausainepolitiikka ei ole onnistunut vähentämään kannabiksen haittoja, tulee Suomessa tehdä kannabislainsäädännön uudistamisen vaihtoehdoista kattava selvitys, joka tarkastelee myös laillistamisesta muissa maissa saatuja kokemuksia, päätöksessä muotoillaan.

Puoluekokous käsittelee lisäksi aloitteita rahapelien pysyvää siirtämistä esimerkiksi kaupoista kokonaan pelisaleihin ja kasinoihin.

Muut puoluekokouksen aloitteet koskevat muun muassa eläinten oikeuksien saattamista perustuslakiin ja itsensätyöllistävien sekä ulosotossa olevien pienituloisten asemaa. Aloitteita on jätetty myös esimerkiksi tupakan ympäristöhaittoihin puuttumisesta ja itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisesta.

Puolue itse pitää kokouksen tärkeimpänä asiana uuden periaateohjelman hyväksymistä. Siinä avatataan vihreiden tärkeimmät arvot ja tavoitteet.

Edellinen periaateohjelma hyväksyttiin vuonna 2012.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »