perjantai 30.10.2020 | 06:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Politiikassa pitää olla rajat sanomiselle – Veteliläinen valtuutettu kokeili rajoja valtakunnan tietoisuuteen asti

Tiina Ojutkangas
Ma 21.9.2020 klo 20:30

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas.) aikoo tehdä rikosilmoituksen perusuomalaisten veteliläisen valtuutetun ja puoluevaltuutetun Jarno Vähäkainun somepäivityksistä. Vähäkainu on jakanut sosiaalisessa mediassa päivityksiä Husu- ja Suldaan-nimisistä jouluporsaistaan. Viestejä ei voi olla liittämättä kahteen somalitaustaiseen poliitikkoon, Ahmediin ja demarien kaupunginvaltuutettuun Abdirahim Husseiniin (sd.), vaikka Vähäkainu asian selittääkin toisin.

Vähäkainun somekäytös herätti keskustelua jo perjantaina, jolloin Keskipohjanmaa kertoi närää aiheuttaneesta twiitistä. Vähäkainu kirjoitti, että ”alkaa tämä punikkien politiikka näyttää siltä, että kohta taas joitakin viedään saunan taakse”. Keskipohjanmaalle Vähäkainu kommentoi twiitin olleen kritiikkiä maan hallitusta kohtaan ja totesi, että kansalaisten kieli on koventunut rajusti hallituksen toimien myötä. "Näin täällä toriparlamenteissa jo puhutaan."

Veteliläinen poisti twiittinsä myöhemmin perjantaina, jotta sitä ei yhdistettäisi taannoiseen Kataja-tapaukseen. Vähäkainu toimii ensimmäistä kauttaan kunnanvaltuutettuna. Hän oli Vaasan vaalipiirin kansanedustaja Mauri Peltokankaan (ps.) vaalipäällikkö edellisissä eduskuntavaaleissa. Nykyisestä tehtävästään puoluevaltuustosta hän ilmoitti jäävänsä pois kohun vuoksi. Myös Peltokankaan some-käyttäytymiseen on kansanedustaja-aikana reagoitu.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Helsingin Sanomille, että pitää twiittien viestiä selkeänä ja asiattomana. ”Kaikilta perussuomalaisilta edellytetään sitoutumista väkivallattomuuteen, eikä sellaista viestintää suvaita, joka niin sanotusti flirttailee poliittisen väkivallan kanssa”, Halla-aho sanoo Helsingin Sanomissa.

Halla-ahon kannanotto on vähintä mitä voi tehdä. On äärimmäisen vaarallista tehdä viittauksia, jotka voidaan tulkita uhkailuksi.

Koventunut kielenkäyttö politiikassa merkitsee myös sitä, että asiattomuuksien määrä on kasvanut. Kielellinen taituruus poliittisessa puheessa voi tarkoittaa parhaimmillaan hyvää asioiden hallintaa ja nokkelaa kielenkäyttöä. Kielteisimmässä mielessä se on jopa solvaamista ja vaikkapa rasistisia sävyjä saavaa haukkumista.

Poliitikot ovat esimerkkejä myös paikallisesti vaikka totta kai vaatimukset kasvavat, kun puhutaan valtakunnan tasolla toimivista päättäjistä. Politiikassakin pitää olla säännöt. Mutta jos muu ei auta, säätelee lakikin sitä, mitä saa sanoa ja mitä ei.

Koventunut kielenkäyttö politiikassa merkitsee myös sitä, että asiattomuuksien määrä on kasvanut.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »