keskiviikko 21.10.2020 | 01:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Suomen talous tuuliajolla – Keskitetyt palkkaratkaisut ovat sallineet palkkojen nousun kannattavuuden kustannuksella.

Heikki Elonheimo FM, Jyväskylä
Ke 23.9.2020 klo 14:30 | päivitetty ke 18:12

Poliitikot hokivat pitkin kesää viennin autuaaksi tekevyyttä. Nyt kun UMP:n pääjohtaja, vuorineuvos Jussi Pesosen piti meille Ykkösaamussa oppitunnin kilpailukyvyn välttämättömyydestä - valtakuntaan laskeutui hiljaisuus. Luulisi että suomalaispääjohtajaa, joka johtaa maailman suurinta paperinvalmistajakonsernia kannattaisi kuunnella.

Hän katsoi ettei Suomi ole yhteiskuntana oppinut elämään yhteisvaluutta euron maailmassa, vaikka euroon liittymisestä on pian 20 vuotta. Hän varoi sanomasta kielen päällä pyörivää ajatusta "kun ei voida devalvoida". Toinen teemoista oli että, "jokaisen tuotteen tulee olla hintakilpailukykyinen", muuten tehtaat töröttävät tyhjyyttään.

Aiemmin Pesonen oli lehtihaastattelussa todennut, että "kymmenessä vuodessa vain kahtena vuonna metsäteollisuus teki investointeja poistoja enemmän".

Teollisuustuotannon kannattamattomuudesta kielii myös se, että Suomen ulkomaankauppa on ollut alijäämäistä vuodesta 2011 alkaen. Eli suomalainen työ on ylihintaista. Keskitetyt palkkaratkaisut ovat sallineet palkkojen nousun kannattavuuden kustannuksella. Esimerkiksi vasta viime vuonna Suomen kokonaistuotanto saavutti finanssikriisiä edeltäneen tason. Kuitenkin tänä aikana palkat nousivat 30 prosenttia. Ammattiyhdistysväki vähät välittää taloustieteen perusperiaatteesta: palkat eivät saa - kuin tilapäisesti - nousta tuotantokustannuksia korkeammiksi.

Vertailtaessa Suomen sijoittumista EU-perheessä, havaitaan EU:n asukaskohtaisen ostovoimakorjatun bkt kasvaneen vuodesta 2007 viime vuoteen 10,2 %. Samanaikaisesti EU:n ulkopuolisten G7 maiden kuten USA, Kanada, Japani, Kiina ja Venäjä kasvu oli 15,4 %. Suomen "kasvu" oli miinus 0,6 %! Globaali mediaanikasvu oli 24,1 %. Luvut kertovat Suomen pudonneen finanssikriisin jälkeen maailman kansojen alimpaan viidennekseen.

Niinpä EU ei voi kehua taloudellisilla saavutuksillaan. Herää kysymys onko Suomen valuutan oltava eurosidonnainen, vaan käydä - kuten Ruotsi ja Norja - kauppaa omalla valuutalla. Oma, kelluva valuutta turvaisi sisäänrakentuvasti kilpailukyvyn. Siis, kun emme ole koskaan juridisesti EU:hun - emmekä euroon - liittyneetkään; niin irtaudutaan!

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »