Urheilu

Tältä näyttää kaustislainen body fitnessin SM-kilpailija Karoliina Skantsi 27 viikon kisadieetin viimeisinä päivinä: "Kun tutustuu lajiin, ennakkoluulot karisevat. Tämä on oikeasti työtä" – Katso video ja kuvat

KaustislaistaKaroliina Skantsia (30) palelee kuntosalilla, vaikka hänellä on päällä collegepuku. Hän on tiukalla kisadieetillä osallistuakseen body fitnessin SM-kisoihin, jotka järjestetään kahden viikon kuluttua Turussa Nordic Fitness Expossa.

27 viikkoa kestävä kisadieetti on sujunut hyvin, mutta nyt ovat menossa haastavimmat viikot. Skantsi haaveilee kisojen jälkeisestä aamupuurosta, johon saisi laittaa sekaan enemmän marjoja, pähkinöitä ja muita hyviä lisukkeita.

– Nälkä on kyllä mutta ei koko ajan. Se kuuluu lajiin ja sitä on vain opeteltava kestämään, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Skantsi saa tukea avopuolisoltaan Sami Parkkiselta (39), joka on kilpaillut Body SM ja voimanostokilpailuissa yhdeksän vuotta sitten ja harrastanut lajia 15 vuotta. Kaustislaisen KuntoFarmin omistaja treenaa edelleen aktiivisesti kuntosalilla.

Unelmapäivä on vapaa viikonloppu, jolloin saa nukkua pitkään, syödä aamupuuron ja lähteä Samin kanssa vetämään jokin tosi kova jalkatreeni.

– Kun on 27 viikkoa dieetillä, pikku hiljaa alkaa nälkä tulemaan ja mieli tekee kepposia, Parkkinen tietää.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Dieetti vaikuttaa myös yöuniin, ja Skantsi on luonnostaan herkkäuninen. Ei ole helppoa nousta kello viisi joka aamu tunnin mittaiselle lenkille ennen töihin lähtöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän vuoksi pariskunta menee iltaisin nukkumaan jo kello yhdeksän aikaan. Parkkinen on ollut kisadieetin ajan myötätuntodieetillä.

– Se puhdistaa omaa kroppaa ja tekee freesin olon. En tykkää mässäillä silloin kun Karoliina on dieetillä, Parkkinen sanoo.

Kovilla on ollut myös kodin hella, josta meni kesällä vastukset. Ruokaa kun laitetaan kaksi, kolme kertaa päivässä.

Pariskunta syö terveellistä arkiruokaa: monipuolisesti proteiininlähteitä lihasta ja kalasta ja runsaasti kasviksia. Kumpikaan ei käytä maitotuotteita, joten treenaajien suosiman rahkan korvaa heraproteiini.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mielikuvitusta ja mausteita kun käyttää, niin ruoan laittaminen on mukavaa, Parkkinen sanoo.

Verrattuna viime SM-kisoihin kehitystä on tapahtunut. Lihaksia on tullut lisää kauttaaltaan.
Verrattuna viime SM-kisoihin kehitystä on tapahtunut. Lihaksia on tullut lisää kauttaaltaan. Kuva: Markku Jokela

Molemmilta on pudonnut painoa noin kymmenen kilon verran. Karoliina Skantsi alkaa jo olla kisakunnossa.

– Toivon, että kroppa kiristyy vielä ja painoa lähtee kilo tai kaksi. Enää tässä vaiheessa ei ihmeitä tapahdu vaan lasketellaan kohti kisapäivää.

Lasketteleminen merkitsee sitä, että loppuun saakka treenataan niin kovaa kuin pystyy ja jaksaa, mutta ei enää ennätys- tai maksimipainoja tai ihan äärirajoille vietyjä treenejä.

Skantsille se on kova paikka, sillä hän tykkää treenata kovaa.

– Tässä vaiheessa ruoat ja ruokamäärät on rajoitettu niin, että saan treenit tehtyä. Eikä tässä vaiheessa enää voi älyttömästi tehdä. Yllättävän hyviä treenejä on silti ollut, Skantsi sanoo.

Tässä vaiheessa vähemmän on enemmän: sarjoja vähentämällä on saatu laatua treeneihin. Välillä käytiin jo ylikunnon rajalla.

– Karoliina haluaisi hakea ennätyksiä, vaikka olen yrittänyt sanoa, että työ on jo tehty. Lihas kasvatetaan massakaudella ja ylläpito tapahtuu kisadieetillä, Parkkinen sanoo.

Parkkinen tuntee alan, sillä hän on Suomen Fitnessurheilu ry:n koulutuksen käynyt fitness-valmentaja ja personal trainer. Hän myös treenaa edelleen 3–5 kertaa viikossa.

Vatsalihakset vertailussa. Sami Parkkinen on myötätuntodieetillä, kun Karoliina Skantsi on kisadieetillä.
Vatsalihakset vertailussa. Sami Parkkinen on myötätuntodieetillä, kun Karoliina Skantsi on kisadieetillä. Kuva: Markku Jokela

Treenaaminen on Skantsille ja Parkkiselle elämäntapa. Kuntosali on myös paikka, joka yhdisti pariskunnan kaksi ja puoli vuotta sitten. Skantsi oli tuolloin muuttanut Kokkolasta takaisin kotipaikkakunnalleen. Parkkinen oli muuttanut Turusta paikkakunnalle muutamaa vuotta aiemmin. Parkkisen kuntosali KuntoFarmi sijaitsee vuokratiloissa Kaustisen urheilutalon alakerrassa.

– Karoliina käveli urheilutalon portaita alas. Sen jälkeen olemme kävelleet niitä portaita yhdessä, Parkkinen sanoo.

Pariskunta treenaa sekä yhdessä että erikseen. Yhdessä treenaaminen sisältyy myös laatuaikaan, jota kilpailukauden jälkeen on luvassa.

– Unelmapäivä on vapaa viikonloppu, jolloin saa nukkua pitkään, syödä aamupuuron ja lähteä Samin kanssa vetämään jokin tosi kova jalkatreeni. Sen jälkeen saunaan ja laittamaan hyvää ruokaa tai syömään ravintolassa, Skantsi suunnittelee.

– Ja lasi viiniä. Kyllä mekin silloin tällöin lasillinen otetaan, Parkkinen sanoo.

Sami Parkkinen tsemppaa Karoliina Skantsia jalkatreenissä. Kun Skantsi hakee ennätyksiä, 25 kilon painoja on prässissä enemmän.
Sami Parkkinen tsemppaa Karoliina Skantsia jalkatreenissä. Kun Skantsi hakee ennätyksiä, 25 kilon painoja on prässissä enemmän. Kuva: Markku Jokela

Kaustisella sen enempää Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla ei ole useita fitness-kilpailijoita. Pariskunta toivoo Skantsin esimerkin houkuttelevan lajin pariin lisää harrastajia, jotka haluavat treenata tavoitteellisesti.

Kiinnostuneita varmasti on. Lajin suosiosta kertoo paljon se, että korona-ajasta huolimatta lokakuussa järjestettävissä SM-kilpailuissa on 500 osallistujaa.

Kilpaileminen vaatii reissaamista mutta kilpailuissa myös tutustuu uusiin ihmisiin. Viime viikonloppuna Skantsi ja Parkkinen toimivat molemmat ystäviensä kisahuoltajina: Skantsi oli Kotka Fitness Cupissa ja Parkkinen kehonrakennuksen SM-kilpailuissa.

– Odotan jo, että pääsen itsekin lavalle näyttämään. Onhan tämä niin pitkä dieetti, Skantsi sanoo.

Skantsin valmentaja on ylivieskalainen Timo Kiviniemi, jonka valmennuksessaSkantsi voitti kultaa vuonna 2019 Fitness Classic -kilpailuissa Helsingissä. Samalla hän sai edustuspaikan Espanjaan EM-kisoihin, joissa sijoitus oli viides.

Tänä vuonna valmistautuminen kilpailuihin on ollut erilaista koronatilanteen vuoksi.

Talvella Skantsi vaihtoi työpaikkaa juuri kisadieetin ja koronaepidemian alkaessa.Aiemmin hän oli töissä Alkon myyjänä, mutta vuoro- ja viikonlopputyö muuttui keväällä toimistotyöksi Viria Securitylla, jossa hän työskentelee palveluasiantuntijana turvatekniikan etäkäytössä.

Muutos on suuri, kun on tehnyt 15 vuotta vuorotyötä ja ensimmäiset työviikot kuluivat etätöissä. Kroppa ihmetteli muutosta.

– Epävarmuus siitä, tuleeko kisoja, on vaikuttanut valmistautumiseen. Aiemmin tein fyysistä työtä ja arkikulutus oli suurempi, mutta nyt on pitänyt treenata ja lenkkeillä enemmän.

Karoliina Skantsi tekee vipunostoja. Tuomarit kiinnittävät huomiota olkapäihin, joissa pitää näkyä lihassäikeet.
Karoliina Skantsi tekee vipunostoja. Tuomarit kiinnittävät huomiota olkapäihin, joissa pitää näkyä lihassäikeet. Kuva: Markku Jokela

Karoliina Skantsi löysi oman lajinsa kuntosalilta lopetettuaan ratsastamisen ja harrastettuaan aiemmin muun muassa judoa. Hän on treenannut kuntosalilla viitisen vuotta.

– Olen kilpailuhenkinen ja tavoitteellinen. Huomasin, että minun on helppo saada lihasmassaa ja että fysiikkani sopii tähän lajiin. Tykkään treenata kovaa.

Fitness on ollut Suomessa kilpailulaji vuodesta 1996 lähtien. Kyse on urheilusta, sillä Suomen Fitnessurheilu ry on Valo ry:n virallinen jäsenjärjestö.

Fitness-kilpailuissa suosituimmat alalajit ovat bikini fitness ja body fitness. Lajit eroavat toisistaan siinä, että bikini fitnessissä ei vaadita isoa lihasmassaa.

Skantsi kilpailee body fitnessissä, jossa urheilijalta haetaan tasapainoista urheilullista ja terveen näköistä vartaloa. Lisäksi arvioidaan myös iho, hiukset ja esiintyminen. Kyseessä on arvostelulaji.

Body fitnessissä kilpaillaan neljässä sarjassa pituuden mukaan. Viime kisoihin verrattuna kehitystä on tapahtunut, kun vertailee valokuvia.

– Lihasmassaa on tullut joka paikkaan kauttaaltaan enemmän. Kisoissa kun on iholla väriä ja raaka valo lavalla, se ei anna anteeksi mitään, Skantsi sanoo.

Tuomariston edessä kilpailijat asettelevat itsensä asentoihin, joissa lihakset ovat eniten edukseen.
Tuomariston edessä kilpailijat asettelevat itsensä asentoihin, joissa lihakset ovat eniten edukseen. Kuva: Markku Jokela

Kun kilpailijat ovat lavalla tuomariston vertailtavana, lihasmassan pitää erottua. Sen esiin saamiseen on erilaisia konsteja – jotkut käyttävät esimerkiksi suolaa tai hiilihydraatteja.

– En tykkää tehdä mitään kovin radikaalia etukäteen. Pitää olla niin hyvässä kunnossa, että voi mennä lavalle, Skantsi sanoo.

Hän ei pidä itseään esiintyjätyyppinä, mutta kun on harjoitellut esiintymisen hyvin, kestää olla lavalla, vaikka pää jäätyisi.

– On se mukavaa. Otan esiin erilaisen roolin enkä ole siellä normi-Karoliina, Skantsi sanoo.

Kun kilpailijat ovat lavalla, he tekevät vaaditut poseeraukset ja asettuvat vertailtaviksi. Näiden äärimmilleen viritettyjen asentojen vuoksi jotkut kauhistelevat lajia eivätkä pidä sitä kauniina.

– Kun tutustuu lajiin, ennakkoluulot karisevat. Tämä on oikeasti kovaa työtä, vaikka kisasuoritus lavalla näyttää helpolta, Skantsi sanoo.

Hän on kokenut hyvin vähän suoraa arvostelua.

– Onko missään muussakaan kilpaurheilussa järkeä siinä vaiheessa kun se viedään huippu-urheilutasolle ja äärirajoille asti. Kaikissa urheilulajeissa on varmasti omat haasteensa ja negatiiviset puolensakin, oli laji mikä hyvänsä, Skantsi miettii.

Kovan kisadieetin aikaansaamat tulokset arvioidaan lavalla, jossa kilpailijat ovat muutamia minuutteja. Sitten on palkintojen jako.

Vaivannäköön nähden samalla dieetillä kannattaa käydä toisetkin kisat, joten Skantsi harkitsee kisakauden jatkamista joulukuun puoliväliin saakka. Tuolloin on kansainvälisiä kisoja, joita ei ole ainakaan vielä peruttu. Matkalippuja ei ole kuitenkaan hankittu.

Karoliina Skantsi ja Sami Parkkinen löysivät toisensa kaksi ja puoli vuotta sitten kuntosalilta. Sama elämäntyyli yhdistää heitä.
Karoliina Skantsi ja Sami Parkkinen löysivät toisensa kaksi ja puoli vuotta sitten kuntosalilta. Sama elämäntyyli yhdistää heitä. Kuva: Markku Jokela
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä