keskiviikko 21.10.2020 | 02:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide valmisteilla olevasta maakuntauudistuksesta: "Nyt olisi sopiva tilaisuus luottaa alueiden päätöksentekokykyyn tuottaa parhaat mahdolliset palvelut käytettävissä olevin varoin"

Su 27.9.2020 klo 17:15

Keskipohjanmaa-lehdessä oli 24.9. artikkeli sote-maakuntauudistukseen annetuista lähitienoon lausunnoista. On hienoa, että lausunnonantajat, kuten Kokkolan kaupunki, Kruunupyyn kunta ja Soite sekä pelastustoimi ovat lähestyneet asiaa toiminnallisin perustein puoluepolitiikasta ja kielitaustasta riippumatta. Kannanotot kuvastavat hyvin sitä, että useimmiten paikallisesti kyetään löytämään asioille toimivammat ratkaisut kuin keskitetysti päättämällä valtakunnan pääkaupungissa.

EU:n säännöstöönkin kuuluvalla läheisyysperiaatteella tähdätään päätöksentekoon mahdollisimman lähellä palveluiden tarvitsijoita. Tuppaa kuitenkin olemaan niin, että läheisyyslinjauksista piittaamatta Suomessa toimitaan toisin ja keskittämistä pidetään patenttiratkaisuna lähes kaikkeen.

Keskitettyjen ratkaisujen ongelmana on tavoite kaiken yhtenäistämiseen, mikä tarkoittaa usein keskiarvomenettelyä, joka ei ole se tehokkain tapa hoitaa asioita. Tehokkainta useimmiten on asioista päättäminen paikallisesti tai alueellisesti, jolloin alueen erityisolosuhteet tulevat huomioon otetuiksi ja palvelut räätälöidään alueen tarpeisiin parhaiten sopiviksi, olosuhteet kun poikkeavat toisistaan suuresti eri puolilla Suomea.

Verkkolehdessä lausuntoasiaa oli käsitelty laajemmin ja mm. Jokipelastuksen johtaja Jarmo Haapanen totesi, että ”On ironista puhua itsehallinnollisista maakunnista”, viitaten juuri valtiovallan ohjausvallan kasvuun uudistuksen yhteydessä.

Haapasen pelko on aiheellinen. Ainakin pelastustoimen osalta valtion yksityiskohtaisesta ohjausvallasta voitaisiin luopua kokonaan uudistuksen yhteydessä. Lainsäädännöstä löytyy riittävä ohjausmekanismi ja lopusta voidaan päättää alueella. Kun kuntakohtaisen pelastustoimen päivät aikanaan vaihtuivat nykyiseen alueelliseen pelastustoimeen, oli yhtenä keskeisenä ajatuksena valtion ohjausvallan merkittävä kaventaminen, mutta toisin kävi.

Nyt olisi sopiva tilaisuus korjata asia ja luottaa alueiden päätöksentekokykyyn tuottaa parhaat mahdolliset palvelut käytettävissä olevin varoin. Tämän mallin toimivuudesta on kokemusta aikanaan toteutetun vapaakuntakokeilulainsäädännön myötä. Ainakin kokkolalaisessa pelastustoimessa normiohjauksesta vapautuminen merkitsi joutavanpäiväisestä luopumista, voimavarojen suuntaamista vain tarpeellisiin asioihin, siis palveluiden tarvitsijoille parempaa palvelua halvemmin kustannuksin.

Harmi, että se oli vain kokeilu, joka jatkuessaan olisi tietysti vienyt Helsingin herroilta mahdollisuuden päteä ja ehkä tarpeettomaksi käyneen työpaikankin.

Se vaan on merkillistä, että vaikka kaikki kansanedustajat ovat joltakin paikkakunnalta kotoisin, niin edustajantehtävän myötä usein alkaa kiinnostaa Helsinki-keskeinen päätöksenteko.

Kannattaisi kansanedustajien monissa asioissa ehkä luottaa nykyistä enemmän paikallisen päätöksenteon toimivuuteen lainsäädännöstä päättäessään ja muistaa, että on itsekin jostain päin kotoisin, ettei käy niin ettei ole oikeastaan mistään kotoisin.

Matti Koivisto

Kokkola

Ainakin pelastustoimen osalta valtion yksityiskohtaisesta ohjausvallasta voitaisiin luopua kokonaan uudistuksen yhteydessä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »