keskiviikko 21.10.2020 | 01:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toholammin ja Lestijärven tuulipuistoihin isompia voimaloita – teho yli tuplaantuu ja korkeus kasvaa

Kaisa Suomala
Ma 28.9.2020 klo 16:00 | päivitetty ti 14:16

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Tuulivoimayhtiö wpd Finland haluaa rakentaa Toholampi–Lestijärven ja Länsi-Toholammin tuulipuistoihin isompia ja tehokkaampia voimaloita kuin lainvoimaiseen kaavaan on kirjattu. Lestijärven kunnanhallitus hyväksyi kaavojen päivittämisen kokouksessaan tiistaina. Toholammin kunnanhallitus päätti omalta osaltaan hyväksyä kaavojen päivittämisen elokuun lopussa.

Toholampi-Lestijärven tuulipuiston 49 voimalasta 9 sijoittuu Lestijärven puolelle. Kaavoitetut voimalat ovat yksikköteholtaan 3 megawattia ja niiden tornin korkeus on maksimissaan noin 150–160 metriä ja lavan pituus noin 65 metriä. Voimalan kokonaiskorkeus on enintään 230 metriä.

Voimalatekniikan kehittymisen vuoksi kaikkia mittoja halutaan lisätä selvästi. Tornin korkeus on päivitetyssä kaavassa maksimissaan 180 metriä, roottorin lapapituus 85 metriä ja voimalan kokonaiskorkeus enintään 270 metriä. Yksikköteho on kasvaa 8 megawattiin.

Tuulipuiston liittämiseksi valtakunnan verkkoon on useita vaihtoehtoja.

Wpd Finland Oy esitti, että kaavoitushanke teetetään konsulttityönä, josta syntyvistä ulkopuolisista kustannuksista vastaisi wpd Finland Oy. Yhtiö vastaa myös kuulutus- ja muista suorista kuluista. Toholammin ja Lestijärven kunnat vastaavat kaavan laatimisen edellyttämistä hallinnollisista menettelyistä.

Yhtiö on valinnut kaavamenettelyä varten Ramboll Oy:n, jonka valinnan kaavakonsultiksi kunnat ovat nyt hyväksyneet.

Lestijärven kunnanhallitus katsoo, ettei päivitetylle kaavalle tarvita uutta ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA).

Tuulivoimayhtiö on tehnyt hankkeelle uudet melumallinnukset tammikuussa 2020 hankealueelle suunnitellun nimellistehon korotuksen vuoksi. Mallinnusten vertailun perusteella korotuksella ei arvioida olevan voimassa olevista tuulivoimakaavoista eroavia vaikutuksia.

Myös välkemallinnukset tehtiin uusilla arvoilla viime keväänä. Niiden perusteella vuotuinen välkevaikutus jää alle 8 tunnin ohjearvon kaikkien lähialueen asuinrakennusten kohdilla. Myös päiväkohtainen välkeaika alittaa 30 minuutin ohjearvon kaikkien alueen asuntojen kohdilla.

// Päivitetty 29.9. klo 14.14: lisätty tieto Lestijärven kunnanhallituksen tekemistä päätöksistä.//

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »