tiistai 20.10.2020 | 02:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Kriisi on myös mahdollisuus – Suomessa pitäisi nyt aloittaa keskustelu perustuslain muutoksista, liittyen omistamiseen ja sitä kautta myös taloudellisen tasapuolisuuden lisäämiseen

Samuli Heinonen Ylivieska
Ti 29.9.2020 klo 16:15

Suomessa ollaan koronan myötä keskitytty toimiin kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi, ja välillä on ollut voimakkaita toimenpiteitä talouden hinnalla, kun Suomessa on menestyksekkäästi pystytty torjumaan vakava pandemian uhka.

Huolimatta, että toimenpiteet ovat purreet, on erityisesti oikeistolaista politiikkaa haikailevat kaivanneet vähemmän rajoituksia talouteen, ja samalla allekirjoitettu hyväksyntä suuremmille määrille kuolonuhreja, talouden nimissä. Samalla on koko kesä puhuttu, oravanpyörän hiljennettyä, kaipuusta aikaan ennen koronaa, ns. vanhaan normaaliin.

Kriisi on aina myös mahdollisuus, ja elinvoimainen organismi, tässä tapauksessa suomalainen yhteiskunta pystyy niin halutessaan korjaamaan vanhoja vikoja. Yksi suuri epäkohtahan meillä, ja muuallakin länsimaisissa yhteiskunnissa oli ilmastonmuutoksen kiihtyminen, tuloerojen ja kansalaisten eriarvoisuuden lisääntyminen. Nyt meneillään olevan kriisin aikana meillä on mahdollisuus pureutua ongelmiin, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle, kun hallitus on tasapainoillut kansalaisten terveyden ja turvallisuuden sekä yritysten kilpailukyvyn välillä.

Suomessa pitäisi nyt aloittaa keskustelu perustuslain muutoksista, liittyen omistamiseen ja sitä kautta myös taloudellisen tasapuolisuuden lisäämiseen. Ensimmäinen askel olisi turvata perustuslailla veden, metsien, kaivosten, rautateiden, vesi- ja ilmaliikenteen, pankkien, terveydenhoidon, koulutuksen, telekommunikaatioyhteyksien sekä kunnallisten tuotantolaitosten omistus siten, että ne määritellään julkiseksi omaisuudeksi ja toiminnaksi, jota ei luovuteta yksityisen voitontavoittelun armoille.

Miksemme aloittaisi keskustelua omaisuuden määrittelystä ja niistä toiminnoista, jotka on turvattava kaikille tasapuolisesti?

Suomessa pitäisi nyt aloittaa keskustelu perustuslain muutoksista

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »