Paikallisuutiset

Korona-aika näkyy koululaisten poissaoloissa: "Niitä on ollut paljon tavallista enemmän" – Kannuksen alakouluissa kotona oleva oppilas voi seurata opetusta verkon välityksellä

Viime viikon torstaina Kannuksen Raasakan 6C-luokassa oli ihanteellinen tilanne, sillä kaikki luokan 15 oppilasta olivat koulussa. Päivä oli poikkeuksellinen siksi, että poissaoloja on kertynyt tänä syksynä tavallista enemmän, kun oppilaat saavat olla koulussa vain täysin terveinä ja oireettomina.

– Niitä on todellakin ollut paljon tavallista enemmän. Joka viikko on ollut sellaisia poissaoloja, joita ei normaalisti olisi ollut, kertoo luokan opettajaJenni Vikki.

Kannuksen alakoulujen rehtoriTarja Mäkelä vahvistaa saman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Poissaoloja on ollut noin kolmasosan tavallista enemmän. Kun koulu alkoi elokuussa, ensimmäiset pari viikkoa meni rauhallisesti, sitten poissaoloja alkoi tulla vaihtelevasti. Syyskuussa niitä on ollut välillä runsaastikin; voi olla että 20:n oppilaan luokasta poissa on ollut samaan aikaan viisi tai kuusi oppilasta. Nyt ollaan taas suvantovaiheessa. Saa nähdä, muuttaako syysloma tilannetta suuntaan tai toiseen.

Jokin aika sitten oli menossa jonkinlainen flunssa-aalto, joka näkyi kyllä poissaoloissa. Nyt tilanne on rauhoittunut. Sakari Typpö Rehtori, Juhani Vuorisen koulu, Kannus

Sama ilmiö on näkynyt Kannuksen yläkoulun puolella eli Juhani Vuorisen koululla.

– Tällä hetkellä tilanne on varsin hyvä. Jokin aika sitten oli menossa jonkinlainen flunssa-aalto, joka näkyi kyllä poissaoloissa. Nyt tilanne on rauhoittunut, toteaa rehtoriSakari Typpö.

Himangan Raumankarin koulun rehtori Anna-Maria Palo vertaa, että tammi-helmikuussa poissaoloja oli noin 0,5 päivää per oppilas ja nyt elo-syyskuussa noin päivän per oppilas. Myös Ylivieskan Jokirannan koululta kerrotaan, että poissaoloja on ollut tänä syksynä noin kaksinkertainen määrä tavalliseen verrattuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poikkeuksiakin löytyy, sillä esimerkiksi Toholammin alakouluissa sekä Raution koulussa poissaoloja on ollut normaaliin tapaan.

Kokkolassa suurempaa poissaolojen aaltoa ei ole syntynyt, mutta toki niiden määrä ei ole vähentynytkään.

Jotta koulusta poissa olevat oppilaat pysyisivät paremmin opinnoissaan kiinni, Kannuksen alakouluille on hankittu syksyn aikana kameroita. Näin esimerkiksi pienen flunssan takia kotona oleva oppilas voi oman kunnon niin salliessa osallistua oppitunnille verkon välityksellä reaaliaikaisesti. Tarja Mäkelän mukaan syynä hankintaan oli nimenomaan lisääntyvät poissaolot, jotta kotona olevat oppilaat saisivat enemmän tukea opetukseen.

– Sitä käytetään nimenomaan isompien oppilaiden kanssa, sillä he osaavat käyttää laitteita itsenäisesti ja seurata opetusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi Raasakan 6C-luokka otti parisen viikkoa sitten käytännökseen, että flunssan takia pois koulusta oleva oppilas seuraa opetusta Google Meetin välityksellä.

– Meet oli meillä käytössä jo keväällä, joten sen suhteen siihen siirtyminen oli helppoa. Minun ei tarvitse lähettää poissaolijoille erikseen mitään linkkiä, vaan oppilaat tulevat sovitulla koodilla oppitunnille, Vikki kertoo.

Vikin mukaan reaaliaikainen opetus verkossa on toiminut hyvin varsinkin reaaliaineissa ja matematiikassa.

– Esimerkiksi matikan tunnilla pystyn jakamaan oman näyttöni kotona oleville oppilaille ja he kuulevat koko ajan ääneni. Kun uusi asia on opetettu ja alamme tehdä tehtäviä, heidän on mahdollista kysyä asioita joko mikrofonin kautta tai pikaviestiä laittamalla.

Taito- ja taideaineissa tunneille osallistuminen on haastavampaa.

– Musiikissa meillä on meneillään rumpujakso, joten rumpujen soittamista on kyllä aika mahdotonta opettaa verkon välityksellä, naurahtaa Vikki.

Vanhemmat ovat olleet Tarja Mäkelän mukaan hyvin tietoisia siitä, että kouluun saa tulla vain täysin terveenä.

– Jonkin verran on ollut niitä tapauksia, että oppilaalle on alkanut tulla flunssan oireita kesken koulupäivän. Yhteistyö koteihin on toiminut silloin hyvin, ja lapset on päästy hakemaan kesken päivän nopeasti kotiin. Tilannehan on nyt sellainen, että herkkyys flunssaoireiden suhteen on lisääntynyt, ja vanhemmat seuraavat lapsiaan tarkasti.

Ylivieskan Jokirannan koulun vs. rehtoriTuomas Leinonen kertoo, että pääsääntöisesti vanhemmat ovat asiasta tietoisia ja ymmärrys on lisääntynyt, mutta edelleen osa haluaa tulla kouluun puolikuntoisena.

– Ohjeita on jaettu koteihin ja päivitetty tilanteen mukaan. Välillä lähetämme oppilaita kotiin kesken koulupäivän. Toki sairastua voi kesken koulupäivänkin.

Kannuksessa opettajat ovat Mäkelän mukaan saaneet jonkin verran puheluita liittyen oppilaan vointiin sekä siihen, voiko lapsi tulla kouluun vai olisiko syytä jäädä kotiin. Mäkelä muistuttaa, että terveyteen liittyvät asiat on selvitettävä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Kommentti

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä