Paikallisuutiset

Koronatukea maksettu jo 30 miljoonaa euroa – Katso luettelo kaikista Business Finlandin tukea saaneista yrityksistä Keski-Pohjanmaalla

Keskipohjanmaa-lehden alueella pitkälti yli 400 yritykselle on myönnetty Business Finlandin yritystukea.

Syyskuun loppuun mennessä jo 465 yritystä on saanut Business Finlandin koronatukea Keskipohjanmaa-lehden alueen 24 kunnassa.

Business Finland otettiin keväälläavuksi koronatukien kanavointiin, sillä se oli tuolloin elinkeinoministeriMika Lintilän mukaan nopein keino yritystukien maksatuksessa.

Sittemmin koronapainotusta on väljennetty ja Business Finland palannut tukipolitiikassaan alkuperäiseen päämääräänsä ja valtio on lievittänyt yritysten koronasta aiheutuvia tappioita kuudella lisäbudjetillaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Business Finlandin kautta tukea on maksettu lähinnä mikroyrityksille sekä pienille ja keskisuurille yrityksille, mutta tukea saaneiden joukossa on myös muutamia suurempia työnantajia.

Koronan aiheuttamista tappioista johtuvaa yritystukea on maaliskuulta syyskuun lopulle ajoittuvalla ajanjaksolla myönnetty Keski-Pohjanmaalle kaikkiaan noin 8,6 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan Pohjois-Pohjanmaan puolella sijaitseviin Oulun eteläisen kuntiin on Business Finlandin tukea jaettu yhteensä 12,5 miljoonaa euroa ja Pohjanmaan puolella Keskipohjanmaan vaikutusalueella oleviin viiteen kuntaan yhteensä 7,0 miljoonaa euroa.

Suurimmat Business Finlandin maksamat tuet kohosivat 110 000 euroon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

14 yritykselle on maksettu koronatukea puolen vuoden aikana yli 100 000 euroa, ja tasan 100 000 euroa sai 24 kunnan alueella peräti 130 yritystä.

Keskipohjanmaa-lehden alueella suurimmat tuet kohdentuivat lähinnä Pohjois-Pohjanmaalle: kolme Kalajoelle, kaksi Haapavedelle sekä yksi Alavieskaan, Merijärvelle, Nivalaan, Reisjärvelle, Sieviin ja Ylivieskaan.

Kokkolassa suurimmat tuet on syyskuun loppuun mennessä maksettu rakentamiseen ja huoltotöihin erikoistuneille yrityksille, Kotek Factory Servicelle ja Peltisepänliike Rönnqvistille.

Pietarsaaressa 110 000 euron koronatuen sai tietokoneiden sekä elektronisten ja optisten tuotteiden valmistukseen keskittyvä Sirico Electronics.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Business Finland jatkaa yritystoiminnan ja innovaatioiden kehittämisen tukemista, mutta jatkossa ilman koronapainotusta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo, että valtio tukee jatkossakin yrityksiä selviämään koronaepidemiasta aiheutuneista ylimääräisistä kustannuksista, lisäbudjettien avulla.

– Tekeillä on jo seitsemäs lisäbudjetti tälle vuodelle. Meidän on nyt saatava koronavirus nujerrettua, ja on aivan selvää että suomalaiset yritykset tarvitsevat tukea kulujensa kattamiseen tänä poikkeuksellisena aikana.

– Etenkin pk-yritykset ja mikroyritykset ovat kärsineet tilanteesta, mutta emme kohdenna tukea nyt tällä kierroksella millekään yksittäiselle toimialalle, Lintilä tarkentaa.

Alkukesästä voimaan tullutta lakia yritysten kustannustuesta joudutaan uudistamaan monelta osin. Kyseessä on Lintilän mukaan yleiskattava yritystuki, joka on tarkoitettu nimenomaan koronasta aiheutuvien kulujen kattamiseen.

– Yritystukimallia laajennetaan ja sovelletaan edelleen kaiken aikaa muuttuvaan tilanteeseen. Tavoitteena on saada pikaisella aikataululla aikaan uusi yritystukimalli, joka ei ole toimialasidonnainen.

Lintilän mukaan uudistettavaan lakiin on tulossa sen verran muutoksia, että hallitus joutuu laittamaan lakipaketin lausuntokierrokselle.

– Se vie tietysti vähän enemmän aikaa, mutta toivoakseni laki astuu voimaan marraskuun loppupuolella, jolloin saisimme uudet yritystuet maksatukseen jo marraskuun aikana.

Koronatukeen käytetyn valtionrahoituksen kokonaissumma tarkentuu lähiaikoina valtiovarainministeriön (VM) ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tarkemmissa laskelmissa.

Fakta

Business Finland

Suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen.

Syntyi vuonna 2018, kun kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita tarjoava Finpro ja innovaatiorahoitusta tarjoava Tekes yhdistyivät. Toimii työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa.

Organisaatiossa työskentelee 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa.

Business Finlandin pääjohtaja on tekniikan lisensiaatti Nina Kopola.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä