perjantai 4.12.2020 | 19:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Presidentti Trumpilla oli energiat ylhäällä koronatartunnasta huolimatta – oliko yllättävän autorundin syynä kortisonipsykoosi?

Ke 7.10.2020 klo 06:30

Se on kuulkaatten niin, että aavan meren tuolla puolen laitetaan kolmen viikon ja kuuden päivän päästä asiat järjestykseen.

Tiistaina marraskuun kolmantena päivänä – oikeasti toki vasta keskiviikkoaamun puolella Suomen aikaa – ratkaistaan maailman mahtavimman miehen kohtalo seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Jos eurooppalaiset saisivat asian päättää, tulos olisi selvä. ”Sleepy Joe” Biden saisi ryhtyä valmistautumaan ensin 78-vuotissynttäreihinsä (20. marraskuuta) ja kaksi kuukautta myöhemmin koittavaan virkaanastujaispäiväänsä.

Mutta. Eurooppalaiset eivät valitse Yhdysvaltain presidenttiä. Eivät, vaikka tekee kuinka kipeää.

Viime päivien uutiset Washingtonista ovat keskittyneet istuvan presidentin Donald Trumpin terveydentilaan. Omanlaistaan kohtalon ivaa, että Trumpiin iski tauti, jonka epidemian hän arvioi maaliskuussa olevan ohi pääsiäisenä. Ihan ei ollut.

Se on tietysti vastenmielistä, että kenen tahansa sairaudesta iloitaan. Oli sitten aiheuttanut omilla puheillaan ja teoillaan vaikka kuinka syvää vastenmielisyyttä. Ihan se on ihminen Trumpkin.

Sille ei sen sijaan voinut mitään, että Helsingin Sanomissa maanantaina Trumpin saamia hoitoja kommentoineen Espoon Jorvin sairaalan ylilääkäri Tero Varpulan kommentit pakkasivat hymyilyttämään.

Varpula ei Trumpin tilasta voinut tietenkään tarkasti tietää, mutta koronapotilaiden tehohoidosta vastavana lääkärinä pätevyys varmastikin riitti kommentoimaan Trumpille annettua lääkecocktailia.

”Ei varmasti”, oli kahden sanan päättäväinen vastaus kysymykseen, annettaisiinko vastaavaa lääkehoitoa Suomessa kenellekään.

Trumpin kesken sairaalasession tempaisemalle autorundillekin löytyi ainakin hyvin mahdollinen selitys: kortisonipsykoosi.

”Kortisoni on stimulantti. Se nostaa esiin maanisia piirteitä. Jos kaverilla on niitä omastakin takaa, ei yllätä että jo pienemmästä annoksesta tulee lisää kierroksia”, Varpula totesi.

Donald-sedällä, 74, tosiaankin tapaavat olla energiat lähes aina ylhäällä. Varsinkin Twitterissä.

Silti. Ihan niin kuin Frederik meidän ihmispolojen haurauden ja hapertumisalttiuden aikanaan kiteytti: Harva meistä on rautaa.

Se on tietystivastenmielistä, että kenentahansa sairaudestailoitaan.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »