Paikallisuutiset

Tiedätkö, paljonko kouluruoka maksaa kotikunnassasi? – Lue, minkälaisia eroja ateriahinnoissa on Keskipohjanmaan levikkialueella ja mitkä syyt selittävät hintaeroja

Kannus 2,45 euroa, Kokkola 2,34 euroa ja Halsua 5,70 euroa. Muun muassa tämän verran maksaa oppilaan kouluruoka Keskipohjanmaan vaikutusalueella Opetushallituksen julkaiseman tilaston perusteella. Kokkolassa ruoka on alueen halvinta, Halsualla taas kalleinta. Kouluaterian keskihinta kyseisellä alueella on reilut 3,20 euroa.

Kannuksen kaupungin ruoka- ja puhdistuspalvelupäällikköSirpa Maliniemi suhtautuu aina hieman kriittisesti, kun kouluruoan hintoja aletaan vertailemaan: hintaan kun vaikuttavat niin monet seikat aina raaka-aineista ostosopimuksiin.

– Ensinnäkin, onko ateriat kirjattu sen mukaan miten ne ovat toteutuneet vai maksimaalisen pääluvun mukaan? Jos esimerkiksi ruokailijoita on ilmoitettu tuhat ja annoshinta on 3,20 euroa, ateriat maksavat yhteensä 3 200 euroa. Jos ruokailijoita kuitenkin todellisuudessa on 800, yksi annos maksaakin jo 4 euroa, ja jos ruokailijoita on vain 700, annoshinta onkin jo 4,57 euroa, vertailee Maliniemi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiedot Opetushallituksen tilastoon on kerätty viime syksynä, ja ne ovat peräisin vuodelta 2018. Tiedot ilmoitetaan yleensä suoraan koulu- tai taloustoimistoista, ja niitä kerätään vuosittain.

Sirpa Maliniemen omien laskelmien mukaan kouluruoka maksaa koulusta riippuen Kannuksessa joko 2,52 tai 5,16 euroa. Edullisinta ruoka on tällä hetkellä Takalon koululla, jossa keittiön henkilöstökulut ovat pienet ja käytännössä kaikki alakoulun oppilaat käyvät syömässä. Yläkoululaisista ja lukiolaisista 25–35 prosenttia voi olla pois ruokailusta, parhaimmillaankin luku on 10 prosenttia.

– Tätä ei monien tule ajatelleeksi. Olisikin aina hyvä, jos meille ilmoitettaisiin, jos vaikka jokin luokka ei jonain päivänä poikkeuksellisesti osallistu ruokailuun. Näin hävikkiä tulee vähemmän, muistuttaa Maliniemi.

Palveluverkkokin vaikuttaa: onko kunnassa yksi iso koulu vai useita pieniä yksiköitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kannuksessa ruoka maksaa enemmän sivukylien kouluilla Märsylässä ja Roikolassa, jolloin aterian hintaa nostavat kuljetukset, pienet oppilasmäärät suhteessa työtunteihin ja niin edelleen. Myös luokkaruokailu korottaa hintaa.

Tiistaina Kannuksen koulukeskuksen ruokalassa oli tarjolla lihakasviskeittoa. Ruoka- ja puhdistuspalvelupäällikkö Sirpa Maliniemen mukaan kuuden viikon kiertävää ruokalistaa tarkastellaan vuosittain.
Tiistaina Kannuksen koulukeskuksen ruokalassa oli tarjolla lihakasviskeittoa. Ruoka- ja puhdistuspalvelupäällikkö Sirpa Maliniemen mukaan kuuden viikon kiertävää ruokalistaa tarkastellaan vuosittain. Kuva: Markku Jokela

Erityisruokavalioilla on merkittävä vaikutus kouluruoan hinnassa. Jos esimerkiksi Kannuksen keskuskeittiöllä yksi työntekijä keskittyy pääruoan valmistamiseen ja toinen salaatteihin, kolmannen työntekijän aika kuluu kokonaan erityisruokavalioihin.

– Vakavat allergiat vaativat sen, että näiden kanssa on oltava hyvin tarkkana, ja panostamme niihin erityisesti. Mutta jos erityisruokavalioita täytyy valmistaa sen takia, että joku ei tykkää jostakin, niin se kyllä ärsyttää. Niiden valmistaminen kun vie sen yhden työntekijän työpanoksen. Karkeasti arvioituna erikoisruokavalion ruoka-annos on noin kaksi kertaa kalliimpi kuin tavallinen, Maliniemi lisää.

Keskittämisen astekin näkyy hinnassa: valmistetaanko ruoka keskuskeittiöllä vai useissa pienissä yksiköissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Volyymit vaikuttavat. On eri asia, valmistetaanko keittiössä ruoka 10 000:lle vai 300:lle oppilaalle.

Maliniemi ottaa esille myös sairauslomien määrän.

– Isommissa keittiöissä sairauslomat eivät välttämättä aiheuta erityisjärjestelyjä, mutta pienemmissä keittiössä ne aiheuttavat aina sijaisjärjestelyn.

Jos ruoka valmistetaan osakeyhtiön toimesta, arvolisäveron vähennysoikeutta ei ole, kertoo Maliniemi.

Kouluruoan hintaan voidaan vaikuttaa myös yhdistelmätyön tekemisellä. Näin tehdään Kannuksessakin.

– Koululounaan osalta kiireisimmät hetket on puolen päivän molemmin puolin. Kello 12 taas on kouluilla sellainen aika, että harvoihin luokkiin pääsee siivoamaan. Meillä siivouksesta on irrotettu siihen aikaan työntekijöitä keittiölle avuksi tiskaukseen, kertoo Maliniemi.

Työ maksaa aina.

– Jos aterian raaka-aineet maksavat euron, työ ja muut kulut ovat kaksi euroa, Maliniemi selventää.

Hintaan vaikuttavat myös koneisto ja laitteisto, johon kuuluu muutakin kuin keittiölaitteet. Yksikössä on oltava aina puhelimet, tietokoneet, tulostimet, ohjelmistot ja pyykkikoneet. Jos laskennassa on kohdennettu yleis- ja kiinteistökustannuksia ruokapalveluille, hinta nousee.

Tuotantotavoillakin on merkitystä.

– Voidaanko iltapäivän työtunteja keskuskeittiöllä hyödyntää ruoanvalmistukseen ja toimittaa joidenkin päivien ruoka kylmänä palvelukeittiölle.

– Ja hankitaanko vaikka salaatti valmiiksi komponentteina vai pilkotaanko se itse. Esimerkiksi meille Kannukseen salaatit tulevat valmiiksi pilkottuna, sillä tässä emme pärjää mitenkään teollisuudelle ja isoille yrityksille. Kyllähän me mielellään vaikka leipoisimme, mutta jos sitä varten pitää palkata työntekijä, niin se vain ei yksinkertaisesti ole mahdollista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä