perjantai 4.12.2020 | 20:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jarno Herrasen urheilukolumni: Ottelusiirtoja tullaan näkemään vielä paljon – Pelkona myös koko urheilun pysähtyminen

Pe 9.10.2020 klo 18:00

Päiväni murmelina -elokuva ennätti jo tulla torstaina mieleeni. Kun avasin työkoneen, huomasin, että perjantain urheilusivuilta oli kadonnut yksi urheilutapahtumailmoitus. Eikä mennyt kuin tovi, niin jo toinen ilmoitus hävisi sivulta. Syynä oli se, että toinen peli siirrettiin ja toisen pelipäivästä tai -paikkakunnasta ei ole mitään tietoa tällä hetkellä.

Samanlaisen työpäivän koin pariin otteeseen jo keväällä, kun koronaviruspandemia pisti urheilut tauolle niin Suomessa kuin maailmalla. Nyt päästiin yhdellä siirretyllä ottelulla, mutta pakko tässä on sen verran olla realisti, että ottelusiirtoja tullaan syksyn ja talven mittaan näkemään vielä paljon. Ja jos oikein huonosti käy, pistetään urheilulle tälläkin kertaa täysi stoppi.

Kokkolassa koronatilanne on sikäli vielä hallinnassa, että Soiten alueella ollaan edelleen perusvaiheessa, elleivät perjantaina kerrotut neljä uutta tartuntaa muuttaneet tilannetta. Se tarkoittaa sitä, ettei rajuja kokoontumisrajoituksia ole määrätty. Hermes, KPV ja Tiikerit saavat ottaa yleisöä peleihinsä, kunhan rajoituksia noudatetaan ja turvaväleistä pidetään huolta.

Yhtä hyvä tilanne ei ole mahtikauden pelanneella Pietarsaaren Jarolla. THL:n tilastojen mukaan Pietarsaaressa on todettu viimeisen kahden viikon aikana vain yksi uusi koronatartunta (Kokkolassa ainakin viisi kappaletta), mutta koska Pietarsaari kuuluu Vaasan sairaanhoitopiiriin, koskevat sairaanhoitopiirin tällä viikolla antamat määräykset myös Jaroa.

Tähän saakka sairaanhoitopiiriltä on tullut suosituksia, mutta perjantaina tilanne muuttui oleellisesti. Nyt voimassa on Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston asettama yli kymmenen henkilön kokoontumisrajoitus.

Kahta jäljellä olevaa kotipeliään Jaro ei siis pystyne lokakuussa Pietarsaaressa pelaamaan. Onnistuuko kotipelien siirto esimerkiksi Kokkolaan tai vierasjoukkueen kotikentälle? Sitä varmaankin Jaron leirissä selvitellään tällä hetkellä kovaa kyytiä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aville annan kiitokset siitä, että nyt tuli kerrankin selvä määräys. Ei "suositusta" tai "vahvaa suositusta", kuten termit ovat tähän asti olleet. Meillä suomalaisilla tuppaa olemaan se vika, että suositukset kaikuvat kuuroille korville. Sitten me kyllä tottelemme, kun ylemmältä taholta tulee selkeä määräys.

Tätä kirjoittaessa tuumasta toimeen on tartuttu ainakin jääkiekon Mestiksessä, jossa yleisölle tuli voimaan maskipakko. Toivottavasti muissakin urheilusarjoissa vaihdetaan piakkoin suositus pakoksi.

Meillä Suomessakin on ollut tapauksia, että koronatartunnan saanut henkilö on ollut paikalla urheilukatsomossa. Tietääkseni olemme kuitenkin välttyneet urheilukatsomoissa tapahtuneilta massatarttumisilta.

Pistetään ne maskit päähän peliin mennessä, niin toivottavasti isoja tartuntaryppäitä ei urheilun puolella tulekaan. Muuten vaarana on se, että kaikki urheilu laitetaan jäähylle hyväksi toviksi. Jos näin käy, minulle se tietää taas Päiväni murmelina -työpäivää.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »