keskiviikko 21.10.2020 | 11:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Urheilun ja kulttuurin turvalliset kuplat

Ke 14.10.2020 klo 06:30

Tiistain (13.10.) Keskipohjanmaan juttu urheilujärjestöjen tuntemasta huolesta yhteiskunnalta tulevan rahan määrästä jäi tavallaan puolitiehen.

Oikeastaan ei edes päässyt sinne. Veikkauksen tuotoista – ennen puhuttiin ”veikkausvoittovaroista” – urheilun ja liikuntakasvatustyön edistämiseen menee vain neljännes.

Olkoon vain historiaa ja vanhojen asioiden kaivelua, mutta se oli juuri urheiluväki, joka välirauhan kesänä 1940 perusti varainkeruuta varten Oy Tippaustoimisto Ab:n. Eri vaiheiden jälkeen se muuttui nykyiseksi Veikkaus Oy:ksi.

Erinäisiä vaiheita on ollut myös Veikkauksen tuottojen jaossa. Urheilulle ja liikunnalle menee nykyisin siis neljännes, taiteen edistämiseen vajaat 40 prosenttia tuotoista, tieteelle alle 20 prosenttia, nuorisotyön edistämiseen noin 10 prosenttia ja loput harkinnanvaraisesti kaikkiin näihin.

Tähän on siis tultu ja vasta nyt – 80 vuotta Veikkauksen perustamisen jälkeen – maassa on alettu käydä keskustelua Veikkauksen tuottojen... ymh... ”puhtaudesta”.

Siis siitä, onko aivan ookoo, että mm. ongelmapelaajien häviämillä rahoilla remontoidaan uimahalleja ja lämmitetään oopperataloa? Jos on, ei sitten mitään. Ollaan hiljaa, saadaan kalaa.

Todetaan tämäkin selkokielisesti: Suomen Urheiluliitolla ei ole koskaan ollut yhtä älykästä ja syvällisesti asioita ajattelevaa johtajaa kuin Sami Itani.

Pakko siteerata Itanin haastattelua Urheilulehdessä (23.9.): ”Meillä on huoneessa elefantti, josta yksikään urheilun edustaja ei puhu mitään. Rahapelihaitat ovat Suomessa valtava, päihdeongelmiin verrattavissa oleva ongelma. Siitä huolimatta urheilun rahoituksen peruslogiikka on se, että mitä enemmän ihmiset häviävät rahaa Veikkaukselle, sitä enemmän urheilu saa rahaa.”

Amen.

Aivan varmasti yleisurheilu-Suomen takamehtien mekatähdet ovat jo ehtineet paheksua Itanin lausuntoa. Tarpeiden tekemistä omaan pesään, pelkistyy kritiikki.

Jos ei saada Veikkaukselta rahaa, mistä sitten? Hyvä kysymys, johon ei toistaiseksi ole kuin huteria suunnitelmia. Damokleen miekkana koko järjestelmän yllä on Veikkauksen ns. monopoliin kohdistuva uhka, joka ei ole koskaan ollut yhtä suuri kuin nyt.

Sami Itanin mielestä urheiluväki elää omassa kuplassaan, josta se ei pysty puhuttelemaan ulkopuolisia. Vaikea olla eri mieltä. Muuten. Kuinka moni teatterin- tai orkesterinjohtaja on Itanin tai Olympiakomitean puheenjohtajan Timo Ritakallion tapaan problematisoinut suomalaisten häviämien rahojen käyttöä?

Totta kai kuplissa on turvallista olla. Kunnes ne puhkeavat.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »