keskiviikko 21.10.2020 | 07:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Vaikuttavampi ilmastoteko – Aasian sähkömopedien rahoittamisella olisi suurempi vaikutus ilmastoon kuin sähköautojen hankintatuki kotimaassa

Per-Olof Moberg Reisjärvi
Ti 13.10.2020 klo 16:15

Joitakin vuosia sitten Suomi osallistui verovaroin Pietarin kaupungin vedenpuhdistamon rakentamiskustannuksiin. Toisen valtion alueella olevan ympäristöä suojelevan projektin rahoittamista perusteltiin sillä, että käytetyllä rahalla saatiin näin Suomenlahden puhdistamiseksi suurempi vaikutus, kuin jos raha olisi sijoitettu oman maan vesistöpäästöjen leikkaamiseen.

Eikö saman logiikan mukaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi tulisi antaa verorahaa esim. Aasian miljoonakaupunkien liikenteen muuttamiseksi sähkömopedeilla tapahtuvaksi? Kuinka monta sähkömopedia saataisiinkaan yhden sähköauton hankkimiseen harkitun julkisen tuen hinnalla! Aasian sähkömopedien rahoittamisella olisi siis suurempi vaikutus ilmastoon kuin sähköautojen hankintatuki kotimaassa.

Insinöörit osaavat helposti laskea kuinka monen bensamopedin päästöt vastaavat yhden polttomoottorikäyttöisen henkilöauton päästöjä. Nyt sen sijaan suunnitellaan pitkien matkojen Suomessa polttomoottorikäyttöisillä ajoneuvoilla liikkumisen vaikeuttamista sielläkin, missä ei ole julkista liikennettä. Eikö ilmakehä ole yhteinen ja sama täällä, Amerikassa ja Aasiassa? Vai onko maamme hiili- ja ilmastopäästöneutraalisuteen pyrkimisessä sittenkin oikeasti kyse muusta kuin maapallon yhteisen ilmakehän varjelemisesta mahdollisimman puhtaana? Onko maamme ilmastosuunnitelmissa kyse imagosta vai ideologiasta?

Eikö ilmakehä ole yhteinen ja sama täällä, Amerikassa ja Aasiassa?

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »