sunnuntai 25.10.2020 | 18:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ilari Tapio kysyy kolumnissa mistä puhumme, kun puhumme maskeista?

La 17.10.2020 klo 06:30

Maski suojaa tartunnalta sekä käyttäjäänsä että muita. Maski saattaa suojata tartunnalta muita mutta ei käyttäjäänsä. Maskista ei ole juuri mitään hyötyä. Maskin käyttö voi olla haitallista.

Kansallisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden näkemykset vaihtelivat viime keväänä tällä asteikolla, eikä asetelma ole vieläkään täysin toinen.

Lisäksi keskustelua käytiin silloin ja käydään osin edelleen poikkeusoloissa. Pandemia pakotti viranomaiset ja päättäjät painekattilaan, josta Suomi on toistaiseksi selvinnyt hämmästyttävän vähin vaurioin.

Siihen nähden tuntuu absurdilta, että ykköspuheenaiheemme liittyy nyt siihen, mitä jotkut keskustelivat maskiasiasta ministeriön, valtioneuvoston ja parin laitoksen välillä huhtikuussa 2020.

Paitsi poikkeustila ja hieman eriävät käsitykset, tiedonkulkuun saattoivat vaikuttaa henkilöiden väliset suhteet ja viestintäketjuihin kuuluvien ihmisten ja tahojen määrä.

Se on ongelma. Kuten julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen totesi Lännen Medialle, toimijat joutuivat keskelle Suomessa vuosikymmenten ajan rakennettua epäselvää säätelyä.

Yksinkertaisempaa olisi, jos meillä sovellettaisiin ruotsalaista yhden luukun periaatetta. Luukusta kuuluu valtionepidemiologi Anders Tegnellin ääni. Hänen mielestään maskeista ei juuri ole hyötyä.

Jälkikäteen tarkasteltuna Suomen hallituksen maskisanoma oli keväällä ja alkukesällä selvä. Hallitus ei katsonut silloin aiheelliseksi antaa yleistä suositusta maskien käytöstä. Suojaimien riittämättömyydestäkin pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi eduskunnan täysistunnossa jo toukokuun alussa.

Mitään haittaa näkemyksestä ei tiedetä koituneen. Sitä paitsi kenellä tahansa alamaisella oli jo silloin lupa käyttää maskia 24/7. Siihen ei tarvittu tsaarillista ilmoitusta.

Syksyn pimetessä oppositio otti median tuella kuitenkin asiakseen kaivaa esille syntipukin ”maskisotkulle”. Syyttävät sormet kääntyivät osoittamaan ministeri Krista Kiurua (sd.).

Kiurun toimia ja toimintatyyliä saa ja pitää arvostella. Kiuru on poliittinen peluri, puhekone ja jääräpää, mutta koronakriisin paineissa hän on ollut the hardest working woman in business.

Siksikin ”maskisekoilussa” on ajojahdin piirteitä. Tiistai-iltana Kiuru istui Ylen A-studiossa kuin Kiinan television tunnustusohjelmassa.

Kun puhumme maskeista, puhumme siis politiikasta – ja sotesta. Varsinkin kokoomukselle Kiuru on sote-vihollinen numero yksi.

Kehnosti käytettyinä itse maskit muistuttavat italialaisia turvavyöpaitoja. Ne ovat t-paitoja, joihin on poliisin hämäämiseksi painettu turvavyön kuva. Tärkeintä ei ole olevinaan se, että käyttää vaan se, että näyttää käyttävän.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »