keskiviikko 21.10.2020 | 06:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Korona-aikana tarvitaan meiltä kaikilta järkeä ja yhteishenkeä

Tiina Ojutkangas
To 15.10.2020 klo 20:00

Tämän hetken koronatilanteesta ja erilaisista tiukentuneista suosituksista tulee väistämättä mieleen viime kevät. Torstaina hallitus kertoi uusista suosituksista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Suositukset ovat sekä valtakunnallisia että alueellisia.

Hallitus suosittelee koko Suomessa laajaa etätyötä julkiselle sektorille sekä yksityisille työnantajille, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Hallituksen koronasuositukset alueille on jaettu epidemiatilanteen mukaan ja niitä kuvaillaan alueellisen päätöksenteon työkalupakiksi. Virallisesti päätöksen suositusten ja rajoitusten käyttöönotosta tekevät alueiden viranomaiset tartuntatautilain mukaisesti, mutta hallituksen suositus tietysti ihan suoraan ohjaa toimintaa.

Keskipohjanmaan levikkialueella ollaan keskenään melko erilaisissa vaiheissa esimerkiksi Kruunupyystä Kalajokilaakson alueelle. Ohjeita ja suosituksia tulee paljon ja ajoittain on vaikea pysyä kärryillä siitä, missä vaiheessa ollaan menossa eri alueilla. On monenlaisia asioita, jotka vaikuttavat koronan tarttumiseen ja leviämiseen.

Keskipohjanmaa hoitaa tehtäväänsä siten, että yritämme parhaamme mukaan pitää kansalaiset ajan tasalla koronatilanteesta ja voimassa olevista toimintaohjeista. Maskin käytöllä, turvaväleillä, käsien pesulla ja käsidesin käytöllä pääsee jo aika pitkälle. Herkällä korvalla on seurattava tilannetta ja ohjeistuksia, mutta paniikkiin ei ole nytkään aihetta. Sen sijasta vaaditaan kekseliäisyyttä siinä, miten pysytään yhteydessä muiden ihmisten kanssa, vaikka kokoontumisia, harrastuksia ja juhlintaa rajoitetaan.

Koronan tilannekuva on jaettu kolmeen vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta ovat raportoineet olevansa kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa. Tähän viimeiseen ryhmään kuuluvat meidän alueellamme Pietarsaaren seutu ja Kruunupyy.

Korona-aika vaatii paljon myös viestinnältä ja kriisiviestinnältä. Hätääntyneiden ihmisten huomio on tavallistakin vaikeampi saada.

Viime aikoina vellonut maskikohu on ollut omiaan sumentamaan kansalaisten turvallisuutta. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ovat vääntäneet kättä siitä, olivatko THL:n ja hallituksen maskikannat erilaiset viime keväänä.

Marin kertoi torstaiaamuna kysyneensä valtiosihteerinsä välityksellä Tervahaudalta, mikä THL:n kanta oli keväällä. Marin viittasi Tervahaudan lausuntoihin julkisuudessa siitä, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei olisi halunnut keväällä THL:n viestivän kansalaisille kasvomaskeista. THL:n pääjohtaja Tervahauta on sanonut muun muassa Ilta-Sanomille, että THL olisi halunnut jakaa yleisölle keväällä laajemmin tietoa kasvomaskien käytön merkityksestä ja oikeaoppisesta käytöstä. STM ei kuitenkaan pitänyt sitä tarpeellisena.

Marin ja Tervahauta väittelivät asiasta myös Twitterissä myöhään keskiviikkoiltana. Torstaina Tervahauta kuitenkin vastasi THL:n kannan olleen, että yleistä maskisuositusta ei ole nähty tarpeelliseksi senhetkiseen asiantuntijatietoon nojaten. Tämä vastaus taisi viedä pohjan myös kokoomuksen viime aikojen kritiikiltä. Sopii ihmetellä THL:n pääjohtajan motiiveja koronakeiton hämmentäjänä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti tällä viikolla Maanpuolustuskurssiyhdistykselle puhuessaan korvien välissä olevasta maanpuolustuksesta. Presidentin puhetta voi tulkita siten, että vaikeina aikoina tarvitaan yhteishenkeä ja yhteistä suuntaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »