keskiviikko 21.10.2020 | 08:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Paikallinen sopiminen on vain kätevä väline

Pe 16.10.2020 klo 17:30

Takerrun tällä kertaa työnantajajärjestöjä sekä poliittista oikeistoa kiihottavaan aiheeseen: Paikallinen sopiminen. Tämä tavoite nytkähti piirun verran eteenpäin Metsäteollisuus ry:n ilmoitettua irtautumisestaan työehtosopimusneuvotteluista tulevaisuudessa ja siirtävänsä neuvottelut paikallistasolle.

Jo nykyään sovitaan useilla aloilla paikallisesti monista asioista. Työmarkkinajärjestöjen sopimat työehtosopimukset ovat näissä neuvotteluissa olleet perälautana työntekijöiden suojaamiseksi mahdolliselta työnantajan mielivallalta. Nähtävästi vaatimukset paikallisen sopimisen lisäämisestä tarkoittavat juuri tämän perälaudan poistamista.

Mielestäni Metsäteollisuus ry. tekee tällä päätöksellään tietoisen valinnan siitä, että tästä saattaa tulla aluksi melko kova lasku sen jäsenyrityksille. Miksi näin? En usko, että pelkästään paikallisen sopimisen edistäminen on työnantajapuolen lopullisena tavoitteena. Taustalla kummittelee Suomen porvariston pitkäaikainen haave; työehtosopimusten yleissitovuuden romuttaminen ja ammattiliittojen roolin häivyttäminen työntekijöiden edunvalvonnassa. Paikallinen sopiminen on vain kätevä väline tuon tavoitteen saavuttamisessa.

Suomen porvarienemmistöisessä kansanedustuslaitoksessa nämä työnantajajärjestöjen tavoitteet olisi toteutettu jo ajat sitten, ellei kantona kaskessa olisi ollut nimenomaan ammattiyhdistysliike. Tämän vuoksi elinkeinoelämän eri järjestöt ovat vuosien varrella käyttäneet huomattavasti energiaa ja rahaa työntekijäjärjestöjen neuvotteluvoiman heikentämiseen. Tässä työssä on käytetty kaikki keinot mitä esimerkiksi eduskunnassa on ollut käytettävissä sekä suuren rahan omistaman median vaikutusvaltaa ihmisten mielipiteiden muokkaamiseen.

Niille palkansaajille, jotka epäilevät ay-liikkeen tarpeellisuutta totean, että pieni tutkimusmatka työväenliikkeen historiaan kertoo ammattiyhdistysliikkeen tarpeellisuudesta vielä nykypäivänäkin. Toki yhteiskunta sekä työelämä ovat muuttuneet sadan vuoden takaisesta, mutta tähänkin kehitykseen ammattiyhdistysliikkeellä on ollut merkittävä osuus. Eivät nämä nykyiset edut ole taivaasta pudonneet meille syliin, vaan ne ovat reilun sadan vuoden aikana vaatineet kovasti työtä, hikeä ja jopa verta. Eivätkä ne myöskään ole mitään automaatteja, jotka säilyvät, jos niistä ei huolehdita.

Näiden elinkeinoelämän tavoitteiden toteutuminen veisi suomalaisen työelämän pelisääntöjä ja yhteiskuntaa yli sadan vuoden takaiselle tasolle, jossa tavallisten ihmisten valtuudet olisi ajettu hyvin vähäisiksi. Kiristyvä kilpailu työpaikoista johtaisi aina vain heikompiin työehtoihin ja työnantajan sanelupolitiikan vahvistumiseen. Tässä kilpailussa vain röyhkeimmät menestyvät. Myös työttömien, sairaiden ja vanhusten elämisen oikeus tullaan tällaisessa yhteiskunnassa kyseenalaistamaan.

Mielestäni nyt on seisottava yhtenäisenä työväenliikkeenä vastustamassa tätä ammattiyhdistysliikkeen alasajoa. Näkisin, että tulevissa ”paikallisissa” työehtosopimusneuvotteluissa sopimusten hintalapun pitää olla niin kova Metsäteollisuus ry:n jäsenyrityksille, että työnantajajärjestöt miettivät vielä toisenkin kerran, ennen kuin lähtevät viemään tällaista toimintamallia eteenpäin.

Juha Honkakoski

Ahtaaja, ex-varapääluottamusmies

Kokkola

Kiristyvä kilpailu työpaikoista johtaisi aina vain heikompiin työehtoihin ja työnantajan sanelupolitiikan vahvistumiseen

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »