perjantai 4.12.2020 | 19:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tapio Lehtisen kolumni: Lenkkeilijät ovat tottuneita kengänjälkiin, mutta pyöränjälkiä pidetään luontoon kuulumattomina elementteinä

Ti 20.10.2020 klo 06:30 | päivitetty ti 06:42

Maanantaina Keskipohjanmaassa kerrottiin, että metsä on tehokas stressilääke. Metsämieli - retki järjestettiin Kokkolassa toista kertaa, tällä kerralla Santahaan ulkoilualueella.

Syksyn hehkuvia värejä ja iloisia ilmeitä – sosiaalinen media vaikuttaa olevan täynnä ulkoilukuvia vaellusreiteiltä tänä syksynä. Sattuneesta syystä.

Keskipohjanmaan levikkialueella on hyvät mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen, sillä vaellusreittien verkosto on tiheä.

Hyvä reitin määrittely riippuu omista mieltymyksistä. Oma suosikkini on Luodon Eugmon vaellusreitti jonka vahvuuksia ovat selkeästi merkitty reitti ja siloinen pohja.

Pahimmat epätasaisuudet ja kosteikot on täytetty soralla, maalla ja pitkospuilla. Puolimatkan krouvissa on tulisijalla varustettu levähdyspaikka Långnästräsketin lammen rannalla.

Eugmon reitillä on maastopyörillä ajo kielletty. Kiellolla pyritään ilmeisesti parantamaan turvallisuutta, sillä pyöräilijät ja lenkkeilijät jakavat samat polut. Toinen syy saattaa olla polkujen kulumisen ehkäisy.

Pietarsaaren seudun vaellusreittien kunto on heikentynyt viime vuosina. Meidän lenkkiporukassa ilmiötä selitetään maastopyöräilyn yleistymisellä. Pyöräilijät möyhentävät renkaillaan vesisateiden pehmentämät polut kulkukelvottomaksi mutavelliksi.

Myös maastopyöräilyä harrastavana lenkkeilijänä tunnen olevani jäävi ilmaisemaan vahvoja mielipiteitä puolesta tai vastaan. Polut pehmenevät kävelijöidenkin alla, kunhan tarpeeksi moni kulkee samasta paikasta.

Maastopyöräilijät ajavat usein suoraan sellaisissakin paikoissa, joissa lenkkeilijät loikkivat metsän puolelle. Lenkkeilijät ovat tottuneita kengän jälkiin, mutta pyörän jälkiä pidetään luontoon kuulumattomina elementteinä.

Kysymyksessä on loppujen lopuksi positiivinen ongelma. Pääasia on, että ihmiset liikkuvat, ja metsissä riittää tilaa kaikille. Vaellusreitit ovat halpoja liikuntapaikkoja.

Maastopyöräilijöitä voi kiittää myös siitä, että he pitävät vaellusreittejä auki myös talvella, minkä ansiosta polkujuoksusta on tullut ympärivuotinen harrastus.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »