perjantai 4.12.2020 | 19:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Minna Mustosen kolumni: Mihin aika menee?

To 22.10.2020 klo 06:30

Niin tuli jälleen vuodesta se hetki kun saa sanoa laitumelta haettaville lammasmummuille, että se oli tässä, nimittäin se laidunkausi. Toisaalta villamuorit eivät osaansa valittele, kiireesti kipsuttelevat tallin lämpöön painelevat puhtaille oljille pötköttelemään ja eväitänsä rouskuttelemaan. Suoraan sanottuna voimaa ja väkipakkoa joudun käyttämään, kun talvisaikaan mummuja kartanolle happihypyille kampean. Minä työnnän muhkeista takapuolista ja lammasmummut haraavat vastaan. Pistävät tosissaan kampoihin ja ovat olevinaan sitä mieltä, että ulkoilmassa reippailu on täydellisen yliarvostettua.

Ikivanhoja kanarouvia Maisaa ja Inkeriä kesäkanalasta tallin puolelle hätistellessä tulin miettineeksi, että niin se vain on taas vuosi tällä tolalla. On tämä naisen elämä yhtä sateen pieksämien, märkien, kanojen kainalossa kantamista eestaas. Sen että ne saa talveksi sisälle, saa jo hetken perästä kiireesti valmistella kesäkanalan pohjia siihen kuntoon, että kanarouvat voivat siirtyä ulkotiloihin.

Inkeri-kana ei moiti yhtään, kun se pääsee talvea viettämään tallin puolelle.
Juho Mustonen

Ihan hetki sitten oli kevät ja kaikki hennon vihreää ja jo nyt saa ihmetellä nilkkoja kastelevaa sohjoa.

En yhtään ymmärrä sitä, että minne kummaan katoaa aika?

Voiko olla niin, että viidenkympin ylitettyään ihmiseltä otetaan muutama tunti vuorokaudesta pois?

Nimittäin ennen vanhaa sitä ennätti viikon mittaan tehdä vaikka ja mitä. Helmoissa pyöri pieniä mukuloita, silti ennätti hoitaa työnsä, ruokkia tenavansa ja elukkansa. Saattoipa ehtiä harrastamaan monenlaista ja jaksoi lähteä pistämään jalalla koriasti tai ainakin bändejä kuuntelemaan. Nykyään häävi töitten jälkeen jaksaa ruuan pyöräyttää ja oikaista sohvalle hetkeksi. Ja jo taasen on ilta ja saa lähteä nukkumaan.

Minne se aika katoaa?

Onko maailma tullut nopeammaksi vai minä itse hitaammaksi?

Vilpittömästi toivon, että jos viisikymppiseltä on otettu viikosta aikaa pois, ettei se enää tästä vähenisi. Olisi vielä niin paljon tehtävää.

Olen ajatellut hommata muutaman nuoremman lampaan, kenties muutaman alpakan ja ajattelin aloittaa uudelleen mehiläistarhauksen. Käsityöhommissakin olisi kiva jotain uutta aloitella. Rukilla kehräykseen ajattelin paneutua ihan kohtsilleen.

Monenlaista olisi mukava tehdä kun vain kerkeäisi ja aika piisaisi.

Onko maailma tullut nopeammaksi vai minä hitaammaksi?

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »