perjantai 4.12.2020 | 19:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Luokkalan urheilukolumni: Jalkapalloliigan jatkosarjoja ei ole syytä pelata tällä kaudella – HJK:ta voisi jo onnitella

Su 25.10.2020 klo 15:17

Huhtikuussa 2019 järjestettiin Helsingissä jalkapalloliigan toistaiseksi viimeisin perinteinen kauden avaustapahtuma. Läsnä olivat luonnollisesti mm. kaikkien kolmen pohjalaisseuran valmentajat, joista kukaan ei pitänyt työpaikkaansa kuin tovin tuon tilaisuuden jälkeen.

SJK:ta silloin valmentaneen Aleksei Eremenko seniorin kanssa pähkäilimme tulevaa. Heitin vähemmän rohkeana veikkauksena ilmoille luulon, että HJK voittaa mestaruuden. Usein on tuo kestoveikkaus osunut kohdalleen, vaan ei viime vuonna.

KuPS tuli ja voitti liigakultaa. Eremenko, joka tietysti toimenkuvansa puolestakin, oli eri mieltä kanssani tulevan mestarin nimestä oli oikeassa. Hän sai ”vedonlyönnissä” loput 11 seuraa minun yhtä vastaan. Panoksena oli maine ja kunnia, joten enempää en siinä paikassa menettänyt. Nyt kestoveikkaukseni pitää.

Tämän vuoden liiga alkoi poikkeuksellisesti vasta keskikesällä ja poikkeukselliselta näyttää myös kauden päättyminen. Oma veikkaukseni on, että liiga päättää alkavalla viikolla tyytyä pelkän runkosarjan pelaamiseen.

Vaikka tautitartuntoja on futaajien keskuudessa ollut vähän, eivät IFK Mariehamnin tapaukset välttämättä jää viimeisiksi. Vielä pelaamatta olevien otteluiden sijoittelu kalenteriin voi osoittautua työlääksi. Näin varsinkin, jos kautta pyritään jatkamaan alkuperäisen suunnitelman mukaan jatkosarjoilla.

Liigan viimeistä kierrosta on nyt siirretty tuonnemmaksi pariin kertaan. Kun ja jos jatkosarjoista luovutaan, ei runkosarjan päätöskierroksen tai yksittäisten otteluidenkaan pelaamisella ole mitään kiirettä. Sarjaa voidaan jatkaa pitkälle marraskuulle, jos jatkumona on pelkkä liigakarsinta toiseksi viimeisen ja Ykkösen toiseksi parhaan kesken.

Mikäli runkosarja olisi päätetty, tai päätettäisiin, keskeyttää, vaatisisi se 9/12 liigaseuran määräenemmistöä ratkaisun taakse. Liigan koronasäännöstö ei kerro, mikä taho ja mikä enemmistö voi puhaltaa pelit päättyneiksi runkosarjan loppuessa.

Pelkällä HJK-taustaisen liigapomo Timo Marjamaan ratkaisulla ei kautta kesken jätetä. Ehkäpä tuo 75 prosentin yhteinen näkemys toimii tässäkin tilanteessa.

Liigan sarjataulukko näyttää juuri nyt sellaiselta, että jatkosarjojen pelaamattajättäminen ei olisi suuri vääryys. HJK:sta mestari, RoPS Ykköseen ja TPS tuttuun tapaan karsimaan.

KuPS hölmöili häviämällä Hakalle ja ottaisi Interin kanssa himmeämmät mitalit. Tietysti viiden lisäkierroksen pelaaminen voisi muuttaa tilannetta sekä kärjen että karsintaviivan kieppeillä, mutta milloin ottelut olisi pelattu ja kausi paketissa?

Minä olisin valmis jo onnittelemaan HJK:ta mestaruudesta. Pelataan liiga ja Ykkönen kaikessa rauhassa runkosarjojen osalta loppuun kaikkien osallisten vapauduttua karanteeneista ja toivotaan terveempää pelikautta ensi vuodelle.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »