perjantai 4.12.2020 | 18:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Päivi Savelan kolumni: Lista korkean riskin harrastuksista olisi ollut tarpeen, jotta himotreenaaja tietää, milloin on aika laittaa harrastus tauolle

Ti 27.10.2020 klo 06:30

Olisin toivonut opetus- ja kulttuuriministeriöltä listaa harrastuksista, jotka sisältävät korkean riskin saada koronavirustartunta. Varsinkin liikunta- ja urheiluharrastuksissa sellainen olisi tarpeen enkä tarkoita nyt kilpaurheilua.

Ministeriö olisi voinut tehdä muistilistan, josta voi tarkistaa, mitä asiantuntijat ajattelevat vaikkapa kuntosalilla käymisestä tai ryhmäliikuntatunneista. Listan olisi voinut rakentaa liikennevalomallilla, joka osoittaa, mitkä harrastukset on syytä laittaa tauolle epidemian ollessa kiihtymisvaiheessa (keltainen) ja leviämisvaiheessa (punainen).

Ministeriö suosittaa ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa rajoitettavaksi koronan kiihtymis- ja leviämisvaiheissa. Ministeriön laatima toimintaohje aluehallintoviranomaisille ja sairaanhoitopiireille on hyvä, mutta lista riskilajeista olisi ollut hyvä hoksautus himotreenaajille.

On selvää, ettei kaiken kattavaa listaa olisi nopealla aikataululla pystytty tekemään. Listalta olisi varmasti puuttunut jokin kontaktilajeista, joita Suomessa harrastetaan. Ministeriön vastuulla sitten olisi ollut, jos listalta unohdetun lajin harrastajat sairastuisivat koronaan.

Ratkaisevaa tartuntariskin kannalta on, noudatetaanko hygienia- ja turvaväliohjeita, kuinka kauan ollaan samassa tilassa ja kuinka tehokasta on liikuntatilojen desinfiointi ja tuuletus.

Jokaiselle liikunta- ja urheilulajille löytyy lajiliitto, joka pystyy ohjeistamaan harrastajia pätevästi. Liikuntapaikkojen omistajat ja ylläpitäjät tietävät kyllä vastuunsa. Esimerkiksi Suomen Painiliitto kehotti maaliskuussa seuroja pidättäytymään painiharjoittelusta.

Harrastustoiminnan lopettaminen ei ole ainakaan vielä ajankohtainen Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Jokaisen harrastajan pitää itse miettiä, miten ei aiheuta harrastamisellaan tartuntariskiä treenikavereille ja omalle lähipiirilleen.

Painiliitto ohjeistaa pienryhmä- ja kontaktiharjoitteluun osallistuvia minimoimaan kontaktit muihin ihmisiin ja välttämään suuria ihmismassoja. Tämä on järkevä ohje ja toimii monessa muussakin lajissa.

Jokainen harrastaja voi itse miettiä, miten ei aiheuta harrastamisellaan tartuntariskiä treenikavereille ja omalle lähipiirilleen.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »