perjantai 4.12.2020 | 19:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Vielä viikko vai viikkoja?

Ke 28.10.2020 klo 06:30

Siinäpä kysymys, johon vastaus alkaa kirkastua ensi viikon keskiviikkoaamuna. Samaan aikaan suomalaiset vielä tarkistelevat printtilehdistä, että miksiköhän ihmeessä tuokin on tienannut noinkin paljon.

Ihan niin kuin ex-pääministeri Paavo Lipponen jo vuosia sitten ihmisluonnon ja median symbioosin niin napakasti kiteytti: Kauna myy!

Erityisen hyvin se on myynyt toisella puolella Atlantia sekä ennen että varsinkin nyt. Ennen kaikkea siis politiikassa, jossa likaisten temppujen taiturit tapaavat olla vaalien alla ylityöllistettyjä. Sehän tarkoittaa, että ovat sitä käytännössä jatkuvasti. Ainahan demokratioissa tavataan olla joidenkin vaalien alla.

Mielipidetiedustelujen mukaan valta Valkoisessa talossa olisi vaihtumassa. Sitä myös toivotaan Suomessa laajalti.

Ei vaan, kyllähän Suomestakin löytyy vankkoja Donald Trumpin kannattajia. Ei tosin kovin paljon eikä kovin monesta puolueessa. Helsingin Sanomien Kantar TNS Oy:llä teettämän tutkimuksen mukaan perussuomalaiset oli tutkimuksen ainoa väestöryhmä, josta löytyi merkittävästi Trumpin kannattajia.

Muun maailman vinkkelistä asiat varmaankin muuttuisivat Trumpin häviön jälkeen tolkullisempaan suuntaan. Vaikka ei kyllä ”Sleepy Joe” Bidenkaan varsinaisia väristyksiä saa aikaan.

Ehkä sopimatonta todeta, mutta ehkä suurempi huomio kannattaa kiinnittää varapresidentteihin kuin kahdeksattakymmentä käyviin koronariskiryhmäläisiin.

Muinaisen Perhe on pahin (All in the Family) -sarjan arkkikonservatiivi ja punaniska Archie Bunker arvioi Gerald Fordin (eroamaan elokuussa 1974 joutuneen Richard Nixonin varapresidentti) hoitaneen hommansa hyvin ”mieheksi, joka ei ole saanut yhtään ääntä”.

Archie oli oikeassa. Gerald Ford ei todellakaan ollut Nixonin aisapari vuoden 1972 presidentinvaaleissa. Nixon valitsi hänen varapresidentiksi syksyllä 1973 Spiro Agnew´n jouduttua eroamaan. Ford puolestaan hävisi syksyllä 1976 vaalit demokraattien Jimmy Carterille.

Historia saattaa toistaa itseään sitten vuosisadan ensimmäisten Yhdysvaltain presidentinvaalien. Republikaanien George W. Bushin voitto demokraattien Al Goresta varmistui lopullisesti vasta viisi viikkoa vaalipäivän jälkeen.

Korkein oikein julisti 12. joulukuuta vuonna 2000 5–4-äänin Bushin voittaneen Floridassa 537 äänen erolla. Floridan 25 valitsijamiestä samalla ratkaisi Bushin voiton.

Hyvin mahdollista on, että oikeustaistelua käydään nytkin. Jos Trumpilla on pienikin mahdollisuus haastaa vaalitulos, hän ilman muuta tekee sen.

Saa sitten nähdä, mitä siitäkin tulee.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »