perjantai 4.12.2020 | 19:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pia Räihälän kolumni: Uutistyötä vinttikamarissa

To 29.10.2020 klo 06:30

Moni lukija varmaan huvittuisi jos näkisi, millaisissa oloissa torstain Keskipohjanmaa-lehteäkin on tehty.

Perinteisesti iltasella on taitettu printtilehteä ja julkaistu digijuttuja Kokkolan toimituksen hermokeskuksessa. Viime keväästä lähtien olen kuitenkin omissa iltatuottajavuoroissani pistellyt lehteä painoon kotini vintiltä Kalajoelta. Kaksi huomionkipeää kissaa pyrkii vuorotellen tassuttelemaan näppikselle ja pyörimään syliin. Työasuuni kuuluvat useimmiten villasukat ja jonkin sortin lökäpöksyt.

Leppoisista puitteista huolimatta työ on yhtä hektistä kuin ennenkin, ja siitä on nyt ehkä saanut käsityksen myös alakerrassa jupinoitani kuunteleva puoliso. Työpöydän vieressä olisi mukava sohva, mutta siinä ehtivät kelliä vain nelijalkaiset. Täällä sitä toisinaan pistetään etusivua uusiksi kissa kainalossa. Iltavuorossa oleva deskitoimittaja ja taittajakin saattavat työskennellä omissa kodeissaan eri puolilla maakuntaa, ja siitä huolimatta työt hoituvat ja lehti ilmestyy.

Microsoftin teettämän kyselyn mukaan viime vuonna suomalaisyrityksistä vain 15 prosenttia tarjosi työntekijöilleen joustavia etätyökäytäntöjä, mutta nyt sellaiset löytyvät jo 79 prosentilta. Saman kyselyn mukaan suomalaiset johtajat ja työntekijät eivät halua palata vanhoihin toimintatapoihin koronakriisin jälkeen. 88 prosenttia johtajista kertoo yrityksen tuottavuuden säilyneen ennallaan ja 52 prosenttia näkee hybridityöskentelyn tuoneen kustannussäästöjä.

Joitain ongelmiakin on todettu. Esimerkiksi innovatiivisuuden koetaan heikentyneen. Kuulostaa loogiselta: usein parhaat ideat syntyvät, kun ajatuksia pallotellaan työkavereiden kesken kahvipöydässä. Hyvätkään viestintävälineet eivät korvaa rentoa kahvi- tai lounastaukoa kollegoiden kanssa.

En silti itsekään kaipaa entistä aikaa, jolloin piti ajaa iltatuottajan vuoroon Kokkolaan. Nykytilanteessa se tuntuu suorastaan hullulta. Sekä minä että ympäristö säästymme päivittäiseltä kahden tunnin autoilulta.

Tiedän olevani onnekas, koska työni soveltuu myös etänä tehtäväksi. Monella ei tätä mahdollisuutta ole.

En muuten ole yksin lökäpöksyineni: Microsoftin kyselyn mukaan 81 prosenttia suomalaisista arvostaa etätyössä mahdollisuutta pukeutua rennosti.

Työpöydän vieressä olisi mukava sohva, mutta siinä ehtivät kelliä vain nelijalkaiset.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »