perjantai 27.11.2020 | 10:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Haapajärvi, Reisjärvi ja Pyhäjärvi eivät näytä pääsevän sopuun Selänteen säästöistä ja palveluista

Antti Savela
To 29.10.2020 klo 20:30

Selänteen yhtymähallituksessa oli kova päivä torstaina. Pyhäjärven ja Reisjärven säästöesityksellä tavoiteltiin kuntayhtymän koko huomioon ottaen isoja, 1,7 miljoonan euron säästöjä vuositasolla. Haapajärven vastaesityksellä ei ole tarkkaa hintalappua, mutta ei sekään pieni ole.

Pyhäjärven ja Reisjärven kannassa Haapajärven akuuttivuodeosasto ja arviointiyksikkö suljettaisiin Haapajärveltä toukokuun lopussa. Akuuttivuodeosasto keskitettäisiin Pyhäjärvelle ja arviointiyksikkö Reisjärvelle. Arviointiyksikön tehtävä on miettiä leikkauksesta toipuvan hoitoa: tuleeko häntä hoitaa kotona vai hoivakodissa.

Vaikka Haapajärvi saisi vastavuoroisesti hoidettavakseen lääkäripäivystyksen, Reisjärven ja Pyhäjärven tarjous ei haapajärvisiä miellytä. Pyhäjärven ja Reisjärven välimaastossa Haapajärvi haluaa pitää kiinni vuodeosastosta ja arviointiyksiköstä, vaikkakin selvästi nykyistä pienempänä. Nykyään Haapajärven vuodeosastolla on 20 ja arviointiyksikössä 15 paikkaa. Haapajärven tarjouksessa palveluista muodostetaan 15-paikkainen hybridiyksikkö, jossa olisi sekä sairaanhoitoa että voinnin arviointia.

Haapajärven tarjous olisi myös Reisjärvelle pehmeämpi, sillä myös Reisjärvi saisi oman hybridiyksikön, kiireettömän lääkäripäivystyksen ja säilyttäisi hammashoitolan.

Haapajärven ja muiden kuntien näkemysero on suuri. Onko se mahdollista kuroa jollain kompromissilla umpeen ennen päätöksentekoa, jää nähtäväksi.

Säästöjä etsiessä pitää aina miettiä, kuinka realistisia esitetyt toimet ovat. Jos todellakin Selänteen vuodeosastopaikat karsitaan 25:een ja arviointiyksikön paikat 12:een, onko suunnitelma realistinen? Nykyään yksin Haapajärvellä on 20 vuodeosaston ja 15 arviointiyksikön paikkaa eli yhtä paljon kuin jatkossa Haapajärvellä, Reisjärvellä ja Pyhäjärvellä yhteensä. Vaikka tarkoitus on lisätä kotisairaanhoitoa, yhtälö tuntuu väestön ikääntyessä ja rapistuessa entistä vaativammalta toteuttaa.

Yhtymävaltuuston puheenjohtaja Paavo Ranua on kutsunut valtuutetut palaveriin keskiviikkona. Tarkoituksena on vielä kerran sovitella näkemyseroja. Selänteen kunnat tarvitsevat toisiaan. Jatkuva kiistely ei ole kenenkään etu.

Selänteen kunnat tarvitsevat toisiaan. Jatkuva kiistely ei ole kenenkään etu.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »