sunnuntai 17.10.2021 | 06:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perhon Voima osti Hamarin voimalaitoksen ja uusi 1980-luvulta peräisin olleen tekniikan: Ylivieskalaista voimalaitosta etävalvotaan nyt Virroilta

Päivi Savela
Ma 2.11.2020 klo 15:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Hamarin Voimalaitoksella Ylivieskassa on menossa iso remontti. 1980-luvulla rakennetun voimalaitoksen sähkö- ja automaatiojärjestelmä sekä logiikka uusitaan kokonaan.

Vanha järjestelmä tuli tiensä päähän. Uusi järjestelmä merkitsee parempaa säädettävyyttä.

– Voimalaitoksen säätäminen on jatkossa hienovaraisempaa ja pystymme tekemään toimintoja automaattisesti, Perhon Voima Oy:n käyttöpäällikkö Juha Koivula sanoo.

Korpelan Energia myi vuonna 2018 Hamarin voimalaitoksen ja Nivalassa sijaitsevan Padingin voimalaitoksen Perhon Voimalle. Vuonna 2018 perustettu Perhon Voima on Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n omistama tytäryhtiö, joka tuottaa sähköä kolmella vesivoimalaitoksella Ylivieskassa, Nivalassa ja Kaustisella.

Yhtiön ostettua voimalaitokset tehtiin päätökset niiden remontoinnista. Nivalassa sijaitsevaan Padingin voimalaitokseen tehtiin samanlainen saneeraus viime vuonna.

Kustannukset per voimalaitos ovat noin puoli miljoonaa euroa ja saneerauksesta vastaa kokkolalainen Apex Automation Oy. Alihankkijoina ovat olleet paikalliset alan yritykset sekä omat asentajat ja tekninen henkilöstö.

Hamarin voimalaitos on rakennettu vuonna 1984. Silloinen tekniikka on tullut tiensä päähän, ja uusi omistaja päätti uusia sähkö- ja automaatiojärjestelmän.
Päivi Savela

Remontti alkoi syyskuussa ja valmistui lokakuun loppuun mennessä, pientä hienosäätöä lukuun ottamatta. Työmaa ei ole vaikuttanut juoksutuksiin, vaan syksyn sateiden vuoksi joessa virtaa vettä ajankohtaan nähden enemmän.

Automatiikan ansiosta voimalaitoksen käytettävyys paranee. Myös osa muutoksista pystytään tekemään etänä Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n valvomosta Virroilta, tai Apexin toimesta etänä.

– Saamme etävalvomoon tiedot voimalaitokselta ja pystymme reagoimaan paremmin. Jos tulee häiriöitä, niin pystymme kuittaamaan osan häiriöistä etävalvomosta, Koivula sanoo.

Automatiikka säätelee vedenpinnan korkeutta sekä ohijuoksutuksia.

– Järjestelmä seuraa, että vedenpinta pysyy tietyissä rajoissa. Se säätää automaattisesti tehoa ja pystyy käyttämään vettä tehokkaasti, Koivula sanoo.

Automaatio ja parempi käytettävyys lisäävät muutaman prosentin verran sähkön tuottavuutta. Remontilla ei ole vaikutusta joen vesimäärään, mutta vedenpinnan iso vaihtelevuus, mikä näkyy jokirannoilla, saattaa jatkossa hieman vähentyä.

Hamarin voimalaitoksen tehoa säädetään automaattisesti ja voimalaitos pystyy käyttämään vettä entistä tehokkaammin.
Päivi Savela

Tehdyt työt eivät nyt Hamarin voimalaitoksessa ulospäin, sillä uusi teknologia sijaitsee rakennuksen sisällä.

Kalajoen vesistössä Ylivieskassa sijaitseva Hamarin vesivoimalaitos on rakennettu vuonna 1984. Voimalaitoksessa on kaksi erikokoista turbiinia.

Putouskorkeus on noin 6,5 metriä. Voimalaitoksen suurin teho 2 + 0,5 MW ja vuotuinen tuotettu energiamäärä keskimäärin 7,6 GWh.

Samassa vesistössä sijaitseva Padingin voimalaitos on rakennettu vuonna 1979. Padingin suurin teho on noin 1,1 MW, putouskorkeus noin 4,5 metriä ja vuodessa se tuottaa energiaa keskimäärin 4,1 GWh.

Pirttikosken jo 1900-luvun alussa rakennettu voimalaitos on uusittu vuonna 1995. Se sijaitsee Kaustisella, Perhonjoen vesistössä. Pirttikosken vuotuinen tuotettu energiamäärä on keskimäärin 3,5 GWh, suurin teho 0,5 MW ja putouskorkeus 4 metriä.

Lue myös:

Korpelan Energia myi Hamarin ja Padingin vesivoimalaitokset

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »