tiistai 5.7.2022 | 00:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

MTK:n Maitovaliokunnan puheenjohtaja Asko Miettisen mielipidekirjoitus: Kotimainen maito on suomalaisten lempijuoma

Ma 2.11.2020 klo 17:15

Maito on jälleen keskustelunaiheena ja miksi ei olisi, koska onhan maito ollut kautta aikain suomalaisten lempijuoma, vaikka nestemaitojen kulutus onkin ollut laskusuunnassa. Kotimainen maidontuotanto ansaitsee arvoisensa kohtelun, koska kyseessä on kuitenkin tuotannonala, joka pystyy tuottamaan maailman puhtainta, turvallisinta ja ravitsevaa terveysjuomaa, jonka maku on ylitse muiden. Maito on myös herkullisten juustojen, jugurttien, jäätelöiden ja rahkojen valmistusaine.

Suomessa on hyvät vesivarat ja ilmasto-olosuhteemme sopivat hyvin nurmirehun tuotantoon. Meillä on osaavat maidontuottajat, geneettisesti hyvin korkeatasoinen karja ja eläintuotanto tehokasta siten, että kasvihuonekaasupäästöt maitolitraa kohti vähäisimpiä maailmassa. Nurmikasvusto myös sitoo hiiltä maaperään.

Ilmastonmuutokseen liittyvä keskustelu kiihtyi IPCC:n julkaistua raporttinsa ja sen myötä kotieläintuotannon vaikutus ilmastoon nostettiin keskiöön yksittäisen ihmisen ruokavalintojen kautta. Suomen kasvihuonekaasupäästöt olivat Tilastokeskuksen kasvihuonekaasupäästöraportin mukaan vuonna 2019 52,8 milj.tn CO2-ekv, joista maatalouspäästöjä oli 6,6 milj.tn, maatalouden maankäytöstä ja sen muutoksista johtuva osuus oli 8,1 milj.tn sekä energian käytöstä 0,9 milj.tn. Maidontuotanto sisältyy näihin lukuihin. Kotieläintuotannossa tehdään koko ajan hyvää työtä päästöjen minimoimiseksi ja nykyisen tiedon mukaan maidon päästöt tuoteyksikköä kohden ovat samaa tasoa esim. kasvipohjaisten juomien kanssa. Tutkimustieto tarkentaa tulokset aikanaan.

Kaikille maito ei sellaisenaan sovi ja niinpä jalostava teollisuus on osannut kehittää erinomaisia tuotteita eri käyttäjäryhmille. Maidon kaltaisia premiumtuotteita ei markkinoilla ole, on vain erilaisia juomia, joilla ei maidon makua eikä sen ominaisuuksia kyetä jäljittelemään. Omassa sarjassaan erinomaisia kotimaisia kasvipohjaisia juomia on kuitenkin tarjolla niitä haluaville.

Maidon tuotannossa pyritään jatkuvasti kohti parempaa vastuullisuutta. Vastuullisuus koostuu toiminnan kehittämisestä koko maitoketjussa maitotilalta kuluttajan pöytään. Siinä otetaan huomioon niin maidon työllisyysvaikutukset ja eläinten hyvinvointi kuin ympäristövaikutukset ja kuluttajien terveys. Maitotuotteen alkuperän jäljitettävyys on tärkeä osa kokonaisuutta. Näistä löytyvät menestystekijät maidolle suomalaisten lempijuomana tulevaisuudessakin.

Asko Miettinen

MTK:n Maitovaliokunnan puheenjohtaja

MTK:n johtokunnan jäsen

Maidon tuotannossa pyritään jatkuvasti kohti parempaa vastuullisuutta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »