Kokkola-lehti

Kokkolassa ja Kaustisen seutukunnassa lähdetään kuntakokeilulla työttömyyden kaatoon – "Tavoitteena saada pitkäaikaistyöttömyys laskuun ja tarttua nopeasti nuorten työttömyyteen"

Piilotyöpaikat ja piilo-osaaminen esiin kuntakokeilulla.

Kokkolassa aloitetaan vuoden alusta aivan uudentyyppinen Työllisyyden kuntakokeilu. Uuden kokeilun piiriin siirtyvät kaikki ne alueen työttömät työnhakijat, työllistettyinä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat, joiden kotikunta on kokeilualueen kunnassa ja jotka eivät täytä ansiopäivärahan saamisen edellytyksiä tai ovat alle kolmekymppisiä, ovat maahanmuuttajia tai vieraskielisiä.

Kuntakokeiluun siirtyviä asiakkuuksia Kokkolassa on noin 2500 henkeä. Kuntakokeiluun siirtymisestä ei aiheudu viivästyksiä päivärahojen maksuun.

– Asiakassiirrot ovat hiukan alkuperäistavoitteestaan viivästyneet, mutta varmasti TE-toimistosta lähtee viimeistään tammikuussa asiakaskirjeet kaikille heille, ketkä siirtyvät kuntakokeilun piiriin, arvioi Kokkolan kaupungin työllisyyssihteeriAnneli Wacklin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työllisyyden kuntakokeilua ovat syksyn aikana valmistelleet kehitysjohtaja Jonne Sandberg ja strategiapäällikkö Piia Isosaari. Vuoden alusta käynnistyvissä kokeiluissa on mukana yhteensä 125 kuntaa 30 kokeilualuetta.

 Asiakkaamme eli yli parintuhannen työttömän joukko on todella iso ja moniääninen. Matti Mäki-Ainali työhönvalmentaja

Työllisyyskokeilun tavoitteena on pähkinän kuoressaan nykyistä tehokkaammin edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä sekä koulutukseen ohjautumista. Samanaikaisesti tuodaan uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Tarkoituksena on parantaa, paitsi nuorten työllistymistä, myös pidempään työttömänä olleiden pääsyä työmarkkinoille. Tältä osin tavoitteena on myös alentaa niin kutsuttuja kunnan maksamia sakkomaksuja, joita Kokkolassakin kertyy maksettavaksi vuosittain 2,4 miljoonaa euroa. Sakkomaksuiksi kansanomaisesti kutsutaan kuntien velvoitetta maksaa Kelalle puolet henkilön työmarkkinatuesta sen jälkeen, kun työttömänä olo ylittää 300 päivän rajan. Jos työttömällä tuhannen päivän raja ylittyy, kunnan osuus nousee 70 prosenttiin.

Ehkä hiukan raflaavaa on sanoa, että Työllisyyden kuntakokeilulla aiotaan kaataa työttömyys, mutta ainakin sitä pyritään mahdollisimman paljon vähentämään.

– Tavoitteenamme kokeilun kautta on nostaa työllisyysaste kahdeksaankymmeneen prosenttiin ja saada samanaikaisesti pitkäaikaistyöttömyys laskuun. Etenkin nuorten kanssa haluamme panostaa vahvaan alkuun eli jo työttömyyden ensi askelilla pääsisimme kartoittamaan ja piirtämään suunnitelmat työllisyyspolulle, kertoo strategiapäällikköPiia Isosaari.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi avainhenkilö Työllisyyden kuntakokeilussa on Kokkolan uusi työllisyyspäällikkö Sanna-Mari Levijoki, tärkeässä asemassa on myös työhönvalmentajaMatti Mäki-Ainali. Hän uskoo, että kuntakokeilun myötä asiakkaat saavat entistä parempaa henkilökohtaista palvelua. Myös alueen työpaikkojen tarpeen, mahdollisten jatkokoulutusväylien hakeminen on työlistalla. ldeaalitilanteessa vastavalmistuneen ei tarvitsisi ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi, jos työnhaun tukipalvelut on kytketty tehokkaasti ja oikea-aikaisesti valmistumisen ajankohtaan nähden jo oppilaitos-yritys -yhteistyön rajapinnassa.

– Asiakkaamme eli yli parintuhannen työttömän joukko on todella iso ja moniääninen. Osa asiakkaistamme on hyvin lähellä työmarkkinoita, osalla on arjen haasteiden kanssa paljonkin tekemistä. On kuitenkin tärkeää, että jo ihan työttömyyden alkuvaiheessa päästäisiin tarttumaan työttömyyteen, silloin tulokset ovat parhaat mahdolliset. Meillä on käytössämme todella laajaa ja monialaista osaamista. Meillä on hyvät mahdollisuudet onnistua, ja mistäpä sen tietää, saatamme kehittää ihan uudenlaista palvelua, aprikoi Mäki-Ainali.

Työllisyyden kuntakokeiluun osallistuva henkilöstömäärä Kokkolan osalta tarkentuu matkan varrella, kuten myös se, missä fyysiset toimitilat tulevat sijaitsemaan. TE-toimistosta siirtynee väkeä kaupungin palkkalistoille vuoden alusta.

– Lopulliset suunnitelmat vielä hiukan elävät. Se kuitenkin on varmaa, että meidät on helppo tavoittaa ja yhteistyötä tulemme tekemään muun muassa Kosekin kanssa alueen piilotyöpaikkoja etsiessämme, sanoo Jonne Sandberg.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työhönvalmentaja Matti Mäki-Ainali tietää jo ennakkoon, että ainakin alueen metalli–, vene-, ja rakennusalalla kaivataan osaavia tekijöitä.

– Asiakkaan palvelutarpeen oikeanlainen räätälöiminen ja mahdollisten työkokeilun jälkeisten jatkoväylien hakeminen ovat avainasemassa. Kasvaako vaikuttavuus, kun valtion ja kunnan osaamista yhdistetään? Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet onnistua asettamissamme tavoitteissa, saada pitkäaikaistyöttömyys laskuun ja työllisyysaste nousuun, summaa Piia Isosaari.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä