Talous

Kuntalaskutusta lisätään tälle vuodelle viisi miljoonaa euroa ja seuraaville esitetään tiukkaa talousohjelmaa – Soiten valtuusto saa päätettäväkseen marraskuun viimeisenä päivänä "kaksijalkaisen" budjettikokonaisuuden

Marraskuun viimeinen päivä on Suomen historiassa ohittamaton. Tuona päivänä kohta 81 vuotta sitten käynnistyi talvisota.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten valtuutetut eivät toki ole sotaan lähdössä kolmen viikon kuluttua – marraskuun 30. päivänä – mutta taas kerran ollaan taistelemassa talousdemoneita vastaan.

Vyötä on yksinkertaisesti kiristettävä. Mielellään vieläpä niin, että päätökset myös muuttuvat konkreettisesti euroiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ei siis mikään ihme, että Soiten hallitus pohti talousasioita maanantaina pitkään ja hartaasti.

– Paljon puhuttiin, mutta tällä kertaa kaikista asioista päätettiin ilman äänestyksiä, Soiten toimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västi kertoi.

Hallitus päätti esittää valtuustolle sekä viiden miljoonan euron lisätalousarvion tälle vuodelle että "kaksijalkaisen" budjettikokonaisuuden. Se sisältää ensi vuoden eurobudjetin lisäksi myös kolmivuotisen 10–13 miljoonan euron talouden tasapainottamisohjelman. Käytännössä se ei voi toteutua ilman rakenteiden ravistelua.

Miksi tämä onnistuisi nyt kun ei ole kahteen vuoteen onnistunut?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toimitusjohtajana näen säästötarpeen ja jäsenkuntien tyhjät rahapussit. Myös päättäjien tietoisuus on lisääntynyt. Voi hyvin olla, että tähän tarvitaan myös ulkopuolista konsulttia. Sen verran olen optimisti, että näen tässä mahdollisuuksia, Korkiakoski-Västi vakuuttaa.

Mistä oikein on kyse? Ensimmäinen asia on jo loppusuoralle kääntynyt vuosi 2020. Syyskuun loppuun mennessä tilanne oli se, että Soiten toimintatulot olivat 8,1 miljoonaa euroa alle edellisvuoden vastaavan ajankohdan.

Periaatteessa Soiten piti aloittaa tämän vuoden alussa säästötoimet, jotka käytännössä törmäsivät yhtä näkymättömään kuin tunnettuunkin vastustajaan. Sen nimi on COVID -19, tuttujen kesken korona.

Elokuun loppuun mennessä korona oli aiheuttanut lisäkustannuksia kuntayhtymälle kolmen miljoonan euron verran. Valtio toki tulee mukaan talkoisiin arviolta kahden miljoonan euron avulla, mutta se ei kokonaistilannetta pelasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niinpä Soiten hallitus päätti esittää marraskuun viimeisenä päivänä kokoontuvalle valtuustolle viiden miljoonan euron suuruista lisäbudjettia. Käytännössä se tarkoittaa Soiten jäsenkuntiin kohdistuvaa samansuuruista lisälaskutusta.

Vaikka Soitessa päästiin vuonna 2018 ns. tarvevakioiduissa kustannuksissa maan keskiarvoon ja vaikka sote-kustannuksien kasvu on ollut alle maan keskiarvon, niin...

”Tarvevakioidulla tasollakin kustannukset kuitenkin ylittävät alueen kuntien taloudellisen kantokyvyn”, Soiten virkamiesjohto arvioi.

Mitä se sitten tarkoittaa? Tarkoittaa ”merkittäviä säästötoimenpiteitä”, jotka rahaksi muutettuna ovat vuosien 2021–2023 aikana yhteensä 10–13 miljoonan euron kokoluokkaa. Ensi vuodelle niistä on jyvitetty viisi miljoonaa euroa.

Valtuusto päättää hallituksen esityslistalle trumpilaisittain kirjoitetusta KESTÄVÄ SOITE -talousohjelmasta ensi toukokuun kokouksessaan.

Heti valtuuston budjettikokouksen jälkeen hallituksen johdolla käynnistyvään talouden tasapainottamisohjelmaan halutaan mahdollisimman leveät hartiat, sillä sen tukena on sekä poliittinen ohjausryhmä sekä omistajaohjauksen neuvottelukunta.

Hallitus voi myös tarvittaessa käyttää valmistelussaan ”ulkopuolista asiantuntijatahoa” eli Korkiakoski-Västin mainitsemaa ulkopuolista konsulttia.

Nähtäväksi jää mikä on kuukautta aiemmin järjestettyjen kuntavaalien vaikutus päätöksentekokykyyn. Onko työnsä toukokuun kokoukseen päättävä valtuusto ”rampa ankka” vai haluaako se jättää seuraajalleen mahdollisimman hyvän taloudellisen perinnön?

Oleellista myös on, että alkuvuoden valmistelussa ratkaisut ovat niin pitkällä, että viiden miljoonan euron säästö myös saadaan toteutettua vuoden 2021 aikana.

// Kello 18.35 juttua päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

Lastensuojelu ja henkilöstökulut nostavat Kallion menoja ensi vuonna – Koronan hoitoon varataan puolitoista miljoonaa, pandemia aiheuttaa kustannuksia tulevaisuudessakin

Fakta

Soiten budjettiesitys 2021

Jäsenkuntalaskutus 284 M€

Käyttötaloustulot 355 M€

Käyttötalousmenot 348 M€

Tulos 0 €

Nettoinvestoinnit 14,7 M€

Pitkäaikaislainannostovaltuus 11,4 M€

Vuodelle 2021haettava säästö 5 M€

Lähde: Soitenhallituksen esityslista

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä