keskiviikko 25.11.2020 | 04:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Mielen maisemaa – Vionojan Veikon kotiateljeessa Ullavan järven rannalla tuli vierailtua monesti

J. Ruokoja
Ti 10.11.2020 klo 16:15 | päivitetty ti 16:24

Mikä lieneekään itse kullakin mielessään, se ulottuu kauaksi niin ajallisesti kuin matkallisestikin? Taidemaalari, joka osaa piirtää ja värittää, monesti vaelsi Pariisiin ja katseli Seinen siltojen kupeesta miten kaupunki torneineen (valmistui 1889) kuvastui täydentämään mielensä maisemaa.

Omasuhteellisen vähäinen kosketus taisi tulla, kun isän enon asunnolla käytiin Raahenkadulla Kokkolassa keväällä -49 aloittaessani pyrkimisen yhteiskouluun eli kartuttamaan tietämystä avartuvasta ympäristöstä. Maisemasta on seinällä ns. hirvitaulu, tehtynä 1920. Sen ainakin on mieleen, että mummon kaunis evästys oli, ettei "viatonta hymyä mikään saa himmentää!"

Vionojan Veikon kotiateljeessa Ullavan järven rannalla tuli vierailtua monesti ja hänen useat työt koristavat seinää. Hänen työnsä on mm. kotikuntansa kirkon alttaritaulu. Hän "piirsi" vitosen setelin jo koulupoikana niin, että sai sillä kaupasta kokeilla ostaakin!

Miten lienee mielen maisemien laita nykyisellä "kulttuuriväellä", kun tehtyjä töitä joiden tekijöistä voi käyttää ranskalaisperäistä artisti-synonyymia syystä, töhritään kaadetaan ja tuhotaankin? Heistä voisi sanoa kuten Horatiuksen säe "Odi profanum vulgus" - Vihaan alhaista rahvasta. Yleensäkin voi lainata Vergiliuksen säettä kokonaankin eli "O sortunatos nimium, sua si bona norint agricolas" ts. liianko onnellisia olisimme, jos tuntisimme onnemme?!

Näin mielen maisemassa tein retken kauas ja nykyistä ylemmäskin, kun aurinko uskaltautui vähän valaisemaan ehkä YK:n päivääkin, ja kahdentoista kurjen aura tavoittelee eteläisempiä kulttuurimaisemia.

Hän "piirsi" vitosen setelin jo koulupoikana niin, että sai sillä kaupasta kokeilla ostaakin!

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »